Розділ Події

Шепетівські самооборонівці відвезли подарунки в зону АТО

Автор Наталія Гурінович 31 грудня 2014, 15:11
Вже вдванадцяте активісти шепетівської самооборони побували у зоні проведення антитерористичної операції. Цього разу – напередодні новорічних свят.

— Вантаж везли святковий, — розповів голова ВП ГО «Хмельниччина. Самооборона і контроль» Михайло Верхогляд. — Продукти та страви, традиційні для новорічного застілля — салат Олів’є, холодець, налисники, домашня ковбаса, пиріжки тощо.

Також для шепетівських військових, які захищають Східну Україну, передали вітальні листівки від школярів та інші подарунки.

Маршрут буса наших проліг через Донецьку область — Маріуполь, Волноваху, Слов’янськ, Авдіївку, Краматорськ. У селищі Піски, поблизу Донецького аеропорту, тримають оборону троє шепетівчан із «Правого сектора».

— З цього населеного пункту люди повиїжджали в безпечніші місця, — уточнив Михайло. — Там постійно стріляють, будинки та комунікації переважно зруйновані, немає електроенергії, газу, води.

На підтвердження своїх слів Михайло демонструє зняте на мобільник відео. Видно потрощені приміщення, повалені паркани, покинуті автівки, скрізь бовваніють вирви.

— Хлопці вже не звертають увагу на стрільбу, — додає самооборонівець далі. — Кажуть, що звикли. Вартові по дванадцять годин спостерігають за діями супротивника, зайнявши вигідні оглядові позиції. В разі небезпеки попереджають бойових товаришів. Тому вартовим дуже потрібні рації та інша амуніція — біноклі, тепловізори.

У Пісках Михайло разом із Валерієм Жуковським та Олегом Лівандовським залишалися ночувати.

— Хлопці займають триповерховий будинок, який покинули власники, — продовжив розповідь Михайло. — Помітно, що бійці готуються до новорічного свята: коридори прикрашені гірляндами, встановлена ялинка. Мають потужний

генератор, тому за графіком — з восьмої ранку до десятої вечора — в будинку є електрика. Віконні пройми забарикадували матрацами та мішками з піском, аби світло не помітив ворог.

До речі, у «Правому секторі» діє так званий сухий закон. За найменше його порушення винуватців карають.

— Звернули увагу, що подекуди, особливо в місцях, віддалених від передової, військові зловживають спиртним, — додав Михайло. — Звісно, в цій справі багато залежить від командирів підрозділів, але хлопці самі борються з пияцтвом.

Одного разу з виховною метою до спини штрафника прив’язали металеву батарею. Її він носив протягом дня. В цих підрозділах ми попереджаємо, що звернемося до інших волонтерських організацій і будемо об’їжджати такі пости.

Волонтери у зону АТО спиртного ніколи не везуть. Але в цю, грудневу поїздку зробили виняток — презентували військо-вим шампанське. Все ж таки Новий рік!

— Шановні шепетівчани! Не несіть консервації, сала, круп, картоплі та інших харчів, одягу, взуття. Всім цим хлопці забезпечені вже нормально. В них там переповнені склади. Продуктами навіть діляться з місцевими мешканцями.

Також добре підготувалися до морозів, тому не потребують і буржуйок. Цього разу ми повезли дві й ніхто не хотів їх брати. Вистачає і бронежилетів. А от берці, військова форма, цигарки, кава, чай знадобляться. Захисники раді, коли пригощаємо їх гарбузовим насінням і привозимо віники для лазні.

Волонтери звернули увагу на військову техніку.

— Її стало більше, є відремонтована, бачили й нову, — зауважив самооборонівець. — Тільки чомусь нову спостерігали далеченько від передової. Можливо, ще пристрілюється?

За словами Михайла, бойовий дух у військових дуже високий. Уже набули досвіду, тож другого Іловайська не допустять і не дозволять командирам повторити тактичні помилки.

— Ми також порадили військовим, щоб про непрофесійні дії командирів повідомляли волонтерів, — пригадав активіст. — Далі по своїм джерелам добиватимемося службових розслідувань і кадрових змін. Хлопці заспокоїли, що командири нормальні.

Наступну поїздку шепетівські волонтери планують після 10 січня.
День за днем
Принагідно хочемо зробити оголошення, хто має мікроавтобус (бус) та бажання долучитися до волонтерської роботи, запрошуємо в штаб «самооборони», вул. Островського, 9-а., тел. 068-553-17-25

Відео

0
репостів
0
репостів