День рідної мови у ЗОШ №6

Автор Олена Володимирівна 25 лютого 2013, 18:43
Квітни, мово! наша рідна. Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекаємо її.
Ці слова Олеся Гончара стали лейтмотивом заходів, які проводились у ЗОШ №6 у Міжнародний день рідної мови. «Кожен свідомий українець розуміє, що не можна ходити по рідній землі, не чаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою»,- цими словами В.Сухомлинського розпочав інформування учень 10 класу Колесник Олександр. Школярі уважно слухали повідомлення десятикласників Юшко Н., Мацюка Д., Мовчан А., Білиці А. про рідну мову, тернистий шлях її розвитку. Ясінська К., Яцишина О. повідомили цікаві факти з мовознавства. Аргументовано звучали висловлювання десятикласників під час диспуту «Україна – двомовна держава?»

Учні 5 класу перенеслися на декілька століть у минуле і спробували об’єднати два береги України в одну соборну державу. Тому й назви команд були відповідними – «Правобережні» та «Лівобережні». Команди змагалися у дев’яти цікавих конкурсах. Учні відповідали на жартівливі запитання, доповнювали прислів’я, складали акровірші. Виявили свою ерудицію та знання рідної мови Казановська О., Самчук В., Олар А., Полодюк Г. Особливо цікавим був конкурс капітанів, яким потрібно було виразно прочитати поезію про мову. Полодюк Г. принесла перемогу «Правобережним». Кожен із учнів довів, що він справжній патріот своєї рідної країни, рідної мови.
Цікаво та захоплююче пройшов «Орфографічний словограй» для учнів 9 класу, в якому вони показали всю свою «мовну» грамотність. У конкурсі «Витівки жартівника» учні працювали у групах, виправляючи пунктуаційні помилки у пропонованих реченнях, редагували листи, які надійшли до редакційної пошти. А в конкурсі «Загадкова ромашка» капітани команд по черзі відривали пелюстки «ромашки» і давали якомога повніші й грунтовніші відповіді на запитання, написані на їх звороті. Максимальної уваги вимагалося від учнів у конкурсі «Влучний вислів». За допомогою міміки, жестів, предметів учні повинні були передати зміст фразеологізмів. А команди -  відгадати  і  коротко пояснити їх значення. 

Кожен, хто був долучений до заходів, зробив і свій внесок у скарбницю нашої духовності, довів не на словах, а конкретними справами, що українська мова – «запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнене музики».
Останнє редагування 25 лютого 2013, 18:47
0
репостів
0
репостів