Вихованці учнівських лісництв подбали про зимівлю птахів

Автор 04 грудня 2017, 17:04

Гарно потрудилися восени вихованці учнівських лісництв, яким опікуються керівники та спеціалісти ДП «Шепетівське лісове господарство». Школярі садили ліс, заготовляли насіння дерев та чагарників для відтворення лісових ресурсів та підгодівлі птахів. Ними посаджено тисячі штук  дерев та чагарників. Зокрема, багато добрих справ на рахунку зразкового учнівського лісництва «Пліщинське». Хлопчикий дівчатка поповнити шкільний дендропарк  не тільки аборигенними а й  реліктовими видами дерев. Вперше на його території посаджено псевдотсугу Мензіса, що природно росте в Північній Америці вздовж берегів Тихого океану. Поповнення дендропарку такими рослинами дає змогу покращити базу для проведення науково-дослідницьких робіт.

Зараз, при настанні зимового періоду, учнівські лісництва продовжують діяти згідно з планом: проводяться засідання гуртків,  йде підготовка до операції «Ялинка». Юні лісівники співпрацюють з населенням та ЗМІ.

Учнівські лісництва виконують важливу профорієнтаційну роботу. Багато їхніх колишніх вихованців вибирають лісогосподарські професії, а тому гуртківці вивчають «Лісознавство», «Лісові культури», «Дендрологію», лісову фітопатологію та ентомологію, інші спеціальні предмети, які допоможуть їм у навчанні. Вивчаючи лісову типологію, знайомляться із тваринним світом.

Виділяючи основні види безхребетних та хребетних тварин, роблять висновки про пристосування тварин до зимівлі. Так, земноводні та плазуни впадають у зимову сплячку. Ссавці, такі як білка звичайна, куниця лісова, заготовляють собі на зиму корм.

Ї хоча лісова зона утворює свій  мікроклімат, найважче перезимувати птахам. На території лісового господарства це   найрізноманітніша та найчисельніша група хребетних тварин у видовому відношенні. Із 217 видів, що належать до складу орнітофауни регіону, осілими є 39 видів, гніздяться та зустрічаються під час перельотів – 116, спостерігаються під час міграції – 48, прилітають на зимівлю – 7 видів.Найбільш поширені лісові птахи – синиця велика, вівсянка звичайна, кропив’янка чорноголова, вівчарик – ковалик, мухоловка білошия, дрізд чорний, соловейко східний, крук, боривітер звичайний, яструб великий, канюк звичайний, підсоколик малий, сапсан, чапля сіра, чапля руда, бугай, чапля сіра, тетерук, орябок, рибалочка, бджолоїдка, дятли малий, середній та звичайний тощо.

Звичайно, поки не випав сніг, лісові угіддя забезпечують птахів харчами. Але коли сніговий покрив досягає навіть середньої товщини – птахам вижити важко і вони мігрують до населених пунктів. І тут їм  допомагають юні лісівники. Вони виготовили годівнички та почали їх розвішувати на деревах та кущах разом з  лісничим Пліщинського лісництва М.В.Савчуком, періодично забезпечуючи харчами.

Створено непогані умови для перезимівлі птахів і в дендропарку учнівського лісництва «Пліщинське». У відділі кущових рослини своїми ягодами радує зір барбарис звичайний,  на берегах місцевого ставка  - кетяги калини та плоди бузини чорної. Плоди цих рослин  у зимову пору допоможуть птахам вижити, але свій посильний вклад вносять і юні пліщинські лісівники. У шкільному лісництві створено з учнів 6 -7 класів ланки  захисту птахів.

На заняттях гуртка вони вивчають зовнішню і внутрішню будову пернатих, вимоги до харчування. Адже навіть взимку великі птахи живляться мишовидними гризунами на посівах озимих культур, а синиці полюбляють сало. Для харчування птахів використовуються і відходи шкільної їдальні. Всі ці природоохоронні заходи допомагають приваблювати птахів, які віддячать  сторицею не тільки юним лісівникам, а й жителям населених пунктів. Адже навесні, коли розпочнеться сокорух на деревах, особливо дикорослих, з’являться шкідники, яких будуть знищувати птахи лісів, полів та лук.

Прес-служба Шепетівського лісгоспу

Останнє редагування 04 вересня 2018, 17:06
0
репостів
0
репостів