На Хмельниччині вчора можна було спостерігати північне сяйво

Автор 11 травня 2024, 12:49
Північне сяйво у Старокостянтинові Північне сяйво у Старокостянтинові

У ніч на 11 травня українці у низці областей країни помітили північне сяйво. Користувачі соцмереж почали ділитися знімками чарівного рожевого неба. Зокрема його було видно й з території Хмельницької області.

За їхніми словами, вишнево-червоне небо було видно після опівночі, здебільшого у центральній частині області. Шепетівчанам, на жаль, не пощастило через хмарність. Все що у нас можна було побачити - це червоні хмари.

За словами голови Одеського астрономічного товариства Михайла Рябова, стало можливим побачити північне сяйво через спалахи на Сонці, пік припав на 8-10 травня:

"По диску Сонця проходила велика група плям, відбувались спалахи, при цьому їхня кількість досягала пʼятдесяти, серед них були й дуже потужні. Кульмінація подій сталась 8-10 травня, пішли ці серії спалахів, що супроводжувались викидом великих хмар плазми, які були направлені у сторону землі. У результаті чого сталась велика магнітна буря, потужність якої дуже висока. Якщо зазвичай полярне сяйво буває зеленуватим, то на цей раз воно було вишнево-червоним".

Михайло Рябов зазначив, що Сонце наразі перебуває у піку своєї сонячної активності й цей рік, скоріш за все, буде роком максимуму сонячного циклу.

"Я сподіваюсь, що ми ще побачимо північне сяйво на Одещині сьогодні ввечері, оскільки буря ще триває. Тому є всі підстави бачити його ще. Побачити можна з настанням сутінків", — зазначив голова астрономічного товариства.

Що таке північне сяйво

Північне сяйво — оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

0
репостів
0
репостів