Пліснява, сторонні особи, дірка замість вентиляції: повторно перевірили заклад для реабілітації дітей на Шепетівщині

Автор 25 січня 2024, 13:27

Ряд неприпустимих порушень прав дитини співробітники Офісу Омбудсмана виявили в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» у місті Полонному Шепетівського району. Про це повідомили на сторінці Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

Замість того, щоб забезпечувати безпечні та гідні умови утримання та виховання, адміністрація закладу порушує права дітей, а саме:

  • не створені умови для здобуття освіти: діти шкільного віку в онлайн-форматі одночасно підключені до уроків з різних предметів, перебуваючи при цьому в одній кімнаті без нагляду дорослих. Тому замість навчання вони займаються більш цікавими для себе справами;
  • як укриття використовується підвальне приміщення, зовсім не адаптоване для перебування там дітей у випадку повітряної загрози. Діти змушені дихати пліснявою, якою покриті всі стіни, і харчуватися продуктами, які там зберігаються з гнилими овочами;
  • в ізоляторі, який зазвичай слугує приміщенням для перебування хворих дітей, проживають сторонні особи (будівельники);
  • з дітьми не працює психолог (моніторингова група не виявила його на робочому місці, відповідний наказ про це також відсутній).

Ще більше обурення викликає той факт, що влітку 2023 року Представник Упоноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області вже відвідувала цей заклад. Були виявлені порушення права дітей на охорону здоров’я та медичну допомогу, на достатній життєвий рівень, безпеку та здійснення соціального захисту, а також надані рекомендації для їх усунення. Для усунення виявлених недоліків на кошти ОВА був відремонтований дах, який протікав під час злив та в зимовий період.

Проте одне із зауважень стосувалось також відсутності вентиляції в укритті. Керівництво «Щасливого дитинства», ймовірно, вважає, що дана проблема вирішена, а «вентиляцією» тепер дітям слугує пробита дірка у стіні. Температурний режим у приміщенні – відповідний вуличному.

Відповідно до подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо вжиття вичерпних заходів, спрямованих на усунення порушень прав дітей, які проживають у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» у вересні 2023 року фахівцями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Хмельницькій області було організовано та здійснено позаплановий захід контролю, який підтвердив виявлені представництвом Уповноваженого в Хмельницькій області порушення.

Але, як бачимо, керівництво закладу також не відреагувало належним чином і після перевірки контролюючої робочої групи, в якій, окрім фахівців НССУ було залучено представників служби у справах дітей і Департаменту охорони здоров'я Хмельницької обласної військової адміністрації та Головного управління ДСНС у Хмельницькій області.

Заклад створений для соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, позбавлених батьківського піклування та тих, хто з різних причин не виховується у сім’ї.

Центр розрахований для перебування 20 дітей. На час візиту у ньому перебували 13 вихованців. Співробітники «Щасливого дитинства», зважаючи на вразливе становище дітей, мали б надавати їм всебічну допомогу та психологічну підтримку, бути опорою до відновлення та прикладом на шляху до кращого майбутнього.

Зараз готуються акти реагування Уповноваженого. Кожна дитина заслуговує на гідні умови проживання, а також щасливе дитинство!

Останнє редагування 25 січня 2024, 13:36
0
репостів
0
репостів