У закладі для реабілітації дітей на Шепетівщині виявлено низку порушень

Автор 05 серпня 2023, 12:38

У межах реалізації національного превентивного механізму представник Уповноваженого у Хмельницькій області Оксана Кізаєва спільно з представником громадськості Нелею Шпулак здійснили відвідування Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» в м. Полонному, який  створений для тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах.

На час відвідування в центрі проживала 21 дитина із сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, серед яких  6  дітей, позбавлених батьківського піклування, 6 – вихованці дошкільного віку, четверо дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. В Центрі всі діти перебувають цілодобово.

Під час візиту моніторинговою групою були виявлені порушення права дітей на охорону здоров’я та медичну допомогу, на достатній життєвий рівень, безпеку та здійснення соціального захисту, на освіту, зокрема:

  • у порушення права дітей на охорону здоров’я та медичну допомогу, заклад не має ліцензії на здійснення господарської діяльності з медичної практики; не реалізовано право дітей на отримання медичної спеціалізованої допомоги, зокрема не виконані рекомендації лікаря, який працює в заклад, щодо необхідності огляду та консультації дитячого психіатра 4 дітям, які одночасно нанесли собі порізи гострим предметом; також не здійснено огляду дитини лікарем-неврологом після стаціонарного лікування;
  • у приміщеннях Центру не створено комфортних умов та терапевтичного середовища для проживання дітей. У спальних кімнатах  встановлено двоярусні ліжка,  не дотримується житлова норма на одного вихованця, що порушує вільний простір дитини. Для двох вихованців встановлені старі ліжка з панцерною сіткою, які потребують заміни. У санітарно-гігієнічних приміщеннях потребують ремонту/заміни душові лійки, дверні замки, полички  та гачки для одягу, відсутні накладки на унітази. Неналежний догляд за дітьми молодшого віку: використовується звичайна клейонка целофанова, замість медичної; спідня білизна не маркується;
  • у Центрі не дотримуються вимоги  щодо перевірки якості страв перед їх видачею, відсутні добові проби страв;
  •  не усунуто проблему в ремонті покрівлі,  під час злив та в зимовий період дах протікає, працівники вимушені ставити ємності для води;
  • наявне в закладі укриття, яке відповідно до акту оцінки відноситься до найпростішого укриття, знаходиться в неналежному антисанітарному стані та  потребує проведення ремонтних робіт з метою створення належних та безпечних умов для дітей під час перебування в ньому, зокрема в укритті стійкий неприємний запах, оскільки там зберігаються гнилі овочі, ящики покриті цвіллю, сміття, протерміновані продукти. В укритті відсутня примусова вентиляція, відсутня аптечка, укриття має лише 1 вихід, вхідна група облаштована сходами, які не оснащені відповідно до потреб осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. Також відсутні вказівники щодо місця укриття у меседжері Telegram та соціальній мережі Facebook.
  • 17 дітей, які постійно проживають в Центрі відвідують Полонський ліцей № 4, однак необхідні умови для виконання домашніх завдань вихованцями закладу не створені, зокрема відсутні в необхідній кількості комп’ютери/планшети для  забезпечення освітнього процесу в період дистанційного навчання та для виконання домашніх завдань, також потребують заміни старі пошкоджені стільці;
  • при  перевірці особових справ дітей було виявлено, що у деяких з них протерміновані або відсутні індивідуальні плани соціального захисту дитини та обліково-статистичні картки. 6 дітей перебувають в Центрі понад погоджений Службою у справах дітей Хмельницької ОВА 3-місячний термін. Відповідні документи щодо продовження вказаного терміну в особових справах відсутні. В особових справах 4 дітей, які мають статус ВПО, взагалі відсутні документи, які б свідчили про підставу їх перебування в Центрі, зокрема відповідне направлення Служби у справах дітей.

За результатами відвідування будуть скеровані відповідні акти реагування до компетентних органів для усунення виявлених порушень.

Наголошуємо, що дотримання прав дітей, які перебувають в закладах соціального захисту, перебуває на постійному контролі Уповноваженого.

Нагадуємо, що у разі порушення прав, Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

- за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

- на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

- на гарячу лінію: 0800501720;

- за тел. 044-299-74-08.

0
репостів
0
репостів