У МОЗ прозвітували про смертельні випадки після COVID-щеплень в Україні

Автор 02 листопада 2021, 19:18

В Україні не було зареєстровано жодного летального випадку, причиною якого стало щеплення проти коронавірусу. Про це повідомила директорка департаменту фармаконагляду Державного експертного центру МОЗ Тетяна Башкатова на національному форумі «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

Вона розповіла, що кількість випадків, після яких в громадян внаслідок щеплення було зафіксовано несприятливі події, тримається на рівні 0,1%. До того ж проявляється це у вигляді звичайних для медиків побічних ефектів - почервоніння шкіри, головний біль, нездужання, міалгія (м'язовий біль), підвищення температури тіла тощо.

Також експертка повідомила про дуже низьку частоту випадків анафілаксії - 14 на близько 17 мільйонів щеплень. Представниця ДЕЦ підкреслила, що профіль безпеки вакцин від COVID-19 є сприятливим і користь значно перевищує ризик.

Леся Ющенко, член Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), додала, що збір НППІ відбувається у всьому світі і навіть пацієнти можуть вносити ці дані. У міру накопичення досліджень, відбувається оновлення інструкцій вакцин від COVID-19.

Д-р Вусала Аллахвердієва, технічний спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні, наголосила, що, згідно з рекомендаціями у всьому світі, дві групи залишаються пріоритетними щодо вакцинації проти COVID-19 протягом усіх етапів вакцинації. Це медики та люди літнього віку.

Літні люди складають 25% населення, але Україна поки не змогла охопити їх пріоритетною вакцинацією. 72% вакцини було використано на вікову групу 20-59 років. 

Вусала Аллахвердієва зазначила, що, хоча вакцини не запобігають передачі вірусу на сьогодні, але вони ефективні проти важкого захворювання та наслідків. Більшість госпіталізацій та смертей внаслідок COVID-19 припадає на літніх людей. Станом на жовтень вакцинацією охоплено лише 18,5% населення у віці 60+.

Учасники форуму наголосили, що сильний вплив на рішення старшого покоління вакцинуватися мають близькі та рідні, а також лікарі, освітяни, священнослужителі.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що рівень госпіталізацій пацієнтів із COVID-19 в Україні нині перебуває на плато (ефект плато – часовий проміжок, впродовж якого певні характеристики залишаються незмінними) після тримісячного зростання.

Він також додав, що минулого тижня в Україні зробили рекордну кількість щеплень від коронавірусу за тиждень - 1,74 млн.

0
репостів
0
репостів