Хмельниччина перейшла до “помаранчевого” рівня карантинних обмежень

Автор 06 жовтня 2021, 13:08
Хмельниччина перейшла до “помаранчевого” рівня  карантинних обмежень depositphotos.com

Відсьогодні Хмельницька область потрапляє до “помаранчевого” рівня епіднебезпеки. Перевищено показник рівня госпіталізацій, а також мав би бути перевищений показник завантаженості ліжок з киснем, але МОЗ залучив нові лікарні, що у свою чергу дозволило вписатись в показники.

Зокрема нетішинський міський голова Олександр Супрунюк повідомив:

Неодноразово звертались до мене нетішинці, що захворіли на Ковід-19 і лікуються у стаціонарі в Славутській ЦРЛ, з проханням забрати їх в Нетішин, бо там холодно і За їх словами, умови жахливі. На жаль, але це вирішує не Нетішин, а МОЗ. Особисто я і директор СМСЧ Пословський В.Н неодноразово звертались в різні інстанції. Вчора в черговий раз піднімали це питання на зустрічі з головою облради Лабазюк В.О. Зокрема, про це говорив і депутат облради Гладуняк І.В., адже це абсурд, коли ми маємо ПЛР лабораторію, кисневу станцію, а головне теплі приміщення, всі зручності та всі санітарні умови, а лікувати заборонено. Сьогодні прийшло розпорядження і нашій лікарні доволено приймати та лікувати хворих на коронавірус в стаціонарі. Дякую всім за підтримку та оперативне реагування.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни “зеленого” або “жовтого” рівня  карантинних обмежень, “помаранчевий” та “червоний” буде визначатись в межах регіону.  

"Зелений" рівень встановлено як базовий для всієї країни.

При визначенні “жовтої” зони на території країни слід обов'язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється: 

  • проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території,  
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,  
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,
  • дошкільні навчальні заклади та 1-4 класи шкіл працюють у звичайному форматі, проте інші заклади освіти можуть працювати лише у разі наявності 80% вакцинованого хоча б одною дозою персоналу. В іншому випадку заклад освіти працює у дистанційному форматі.
  • обмеження по часу роботи закладів відсутні. 

"Помаранчевий" рівень епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до "червоної" зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників: 

  • завантаженість в регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%,
  • кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше ніж 300,
  • кількість госпіталізацій з коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення понад 60,
  • коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген понад 20%,
  • зростання кількості госпіталізацій за 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%.

На "помаранчевому" рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

33432 05 10 2021

В Україні станом на 6 жовтня три області відповідають критеріям "червоної" зони адаптивного карантину. На цьому тижні  Національна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій може прийняти рішення щодо переходу областей до "червоної" зони, заявив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко.

За його словами, критеріям «червоного» рівня епіднебезпеки відповідають: Харківська, Запорізька, Херсонська області. У зоні ризику також перебуває Житомирська, Сумська, Хмельницька та Чернівецька області.

Прем’єр-міністр України  Денис Шмигаль наголосив, що найближчими днями декілька областей можуть потрапити до «червоної» зони.

«Це означає, що кінотеатри, кафе, ресторани, спортзали, театри та інші громадські місця зможуть працювати, лише якщо 100% працівників закладу і 100% відвідувачів повністю вакциновані. Бізнес має сам перевіряти наявність відповідних сертифікатів про вакцинацію. І ми просимо підприємців поставитися до цього відповідально»

Він підкреслив, що поліція  перевірятиме у відвідувачів наявність ковід-сертифікатів.

В KSE зазначають, що в Україні за останні два тижні добова смертність  зросла вдвічі. Повідомляється, що до кінця року загальна кількість летальних випадків в Україні може вийти на показник: за "зеленим" сценарієм на 68 тисяч осіб, за "жовтим" - 80 тисяч осіб, за "чорним" - 92 тисячі. Показники залежатимуть від мутації вірусу, карантинних обмежень і темпів вакцинації.

Останнє редагування 06 жовтня 2021, 14:42
0
репостів
0
репостів