Районні депутати звернулись до Кабміну через Вузлову лікарню

Автор 16 серпня 2019, 17:52

Депутати Шепетівської районної ради звернулись до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України щодо незадовільного фінансування закладів охорони здоров’я вторинного рівня.

Ми, депутати Шепетівської районної ради Хмельницької області, неодноразово піднімали питання перед Кабінетом Міністрів України, Верховною радою України, Народними депутатами України, обласною радою і обласною державною адміністрацією, іншими державними структурами щодо незадовільного фінансування закладів охорони здоров’я вторинного рівня, які знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селища Шепетівського району, у тому числі за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету.

Ця проблема виникла в 2015 році коли, відповідно до постанови уряду, з державної власності до спільної власності територіальних громад було передано цілісний майновий комплекс «Вузлова лікарня станції Шепетівка Південно-західної залізниці». При передачі зазначеного об’єкту не було дотримано вимоги частини 2 статті 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де передбачено, що рішення органів державної влади, які призводять до додаткових видатків органів місцевого самоврядування, обов’язково супроводжується передачею їм необхідних фінансових ресурсів.

На звернення районної ради до Кабінету Міністрів України у 2018 році із цього приводу, отримана відповідь від Міністерства охорони здоров’я України, де зазначено, що відповідно Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам встановлено на рівні 64% від загальної потреби. І в поточному році рівень фінансування закладів охорони здоров’я вторинного рівня з державного бюджету складає біля 57% від потреби. Окрім того, значна частина податків, які наповнювали районний бюджет, зокрема, податок на доходи фізичних осіб, перерозподілені до бюджетів новостворених ОТГ, а видатки на оплату праці медичних працівників і технічного персоналу, а також на комунальні послуги залишились на районному бюджеті. Тому щорічно, починаючи з 2015 року, виникає значний дефіцит районного бюджету щодо фінансування закладів охорони здоров’я вторинного рівня і, в першу чергу, видатків на оплату праці медпрацівникам.

Внаслідок величезних зусиль до початку 2019 року районній владі вдавалось його покривати з різних джерел, з яких найбільшими є власні надходження, а також залучення субвенції з інших бюджетів, у тому числі резерву медичної субвенції з державного бюджету, за що ми вдячні уряду та Міністерству охорони здоров’я України, депутатам обласної ради.

У поточному році Шепетівська районна рада здійснила усі необхідні заходи щодо перетворення комунальних закладів охорони здоров’я вторинного рівня в комунальні некомерційні підприємства, тому розраховуємо, що в 2020 році, із введенням в дію другого етапу медичної реформи, фінансування медичних закладів вторинної ланки покращиться.

Разом із тим, в 2019 році ситуація щодо їх фінансування продовжує залишатись вкрай складною. На початку року дефіцит районного бюджету щодо забезпечення фонду оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я вторинного рівня району склав майже 23 млн.гривень. Впродовж семи місяців його вдалося зменшити на 8,7 млн.гривень, за рахунок спрямування додаткових коштів з районного бюджету, скорочення штатної чисельності медпрацівників, залучення субвенції з інших бюджетів на початку року. Так, тільки у цьому році скорочено 100 медичних працівників закладів вторинного рівня.

Але на сьогодні районна рада і районна державна адміністрації не мають належних фінансових ресурсів для повного покриття такого великого дефіциту (більше 14 млн.гривень) до кінця року, тому вже зараз виникає заборгованість по виплаті заробітної плати медичним працівникам, а якщо і надалі не вживати заходів, це може призвести до її значного зростання.

Звернення районної ради до обласних структур, керівництва і депутатів об’єднаних територіальних громад, на жаль, не знаходить у них розуміння і підтримку, хоча переважна більшість мешканців ОТГ отримують медичні послуги саме в закладах охорони здоров’я вторинного рівня Шепетівського району. Діюче законодавство виписано так, щодо участь у співфінансуванні закладів охорони здоров’я вторинного рівня є правом, а не обов’язком для інших органів місцевого самоврядування, у тому числі і ОТГ.

Тому, звертаємось до Вас з проханням вишукати можливості щодо виділення додаткової медичної субвенції з державного бюджету для зменшення дефіциту районного бюджету по оплаті праці закладів охорони здоров’я Шепетівського району вторинного рівня в 2019 році, а також виступити із законодавчою ініціативою перед Верховною радою України нового скликання про внесення змін до Конституції і Законів України в частині закріплення обов’язкової участі у фінансуванні закладів охорони здоров’я, які знаходяться у спільній власності територіальних громад і надають медичні послуги усім жителям району, бюджетів об’єднаних територіальних громад, які утворені на відповідній території.

Дане зверення було схвалено на 43-ій сесії Шепетівської районної ради Хмельницької області 14 серпня 2019 року.

За матеріалами Шепетівської РДА

0
репостів
0
репостів