У громадах Шепетівщини обстежуватимуть і вакцинуватимуть від хвороб дітей та дорослих

Автор 29 січня 2024, 13:24

Впродовж січня-березня 2024 року у Шепетівському районі Хмельниччини відбудеться серія виїзних профілактичних заходів для дітей та дорослих “Подбай про себе!”. Під час цих заходів у громади Шепетівського району приїжджатимуть мобільні бригади, які складатимуться із сімейного лікаря та вузькопрофільних спеціалістів, зокрема, невролога, психолога, офтальмолога, кардіолога. Усі охочі зможуть отримати у них безоплатну консультацію.

Також на місці можна буде визначити рівень кисню та цукру у крові, виміряти артеріальний тиск, вирахувати індекс маси тіла, протестуватися на вірусні гепатити та ВІЛ, пройти електрокардіографію та флюорографію.

Діти та дорослі матимуть змогу вакцинуватися від небезпечних інфекційних хвороб, що входять до Національного календаря профілактичних щеплень України, та коронавірусної хвороби.

«Протягом попередніх років ми спостерігали в Україні спалахи небезпечних інфекційних хвороб, запобігти яким можна завдяки вакцинації. Зокрема, у 2021-2022 році був зафіксований спалах поліомієліту, у 2023 році реєстрували випадки кору, знаємо про непоодинокі випадки дифтерії та правцю. І фіксуємо їх як серед дітей, так і серед дорослих. На жаль, деякі з них призвели до важких ускладнень для здоров’я, а окремі – закінчилися смертю. Тому дуже важливо нагадати нашим мешканцям, що щеплюватися, і особливо у часи війни вкрай важливо, – зазначив генеральний директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич. – Таким чином ми можемо зменшити навантаження на медичні заклади і зберегти більше життів українців. Бо ж після нашої перемоги необхідно буде відбудовувати країну!»

Також у рамках проєкту відбудеться низка круглих столів за участі керівництва ОТГ, представників депутатського корпусу громад Шепетівського району, старост сіл, керівників закладів охорони здоров’я, культури, молоді та спорту, закладів освіти різних рівнів, голів рад шкіл, очільників підприємств комунальної та приватної форм власності на території громад, сімейних лікарів, активістів та лідерів думок, представників громадських та неурядових організацій.

“Мета зустрічей — заручитися підтримкою лідерів громад для того, щоб популяризувати здоровий спосіб життя, здорове харчування та профілактичні щеплення. Це є запорукою розбудови здорової громади, - зауважила керівниця проекту Наталія Ткачук, - Захистити себе і свою дитину від небезпечних хвороб можливо і просто, аніж лікувати та боротися з тяжкими ускладненнями”

Крім цього, фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб проведуть кілька тематичних тренінгів для медичних працівників центрів первинної медико-санітарної допомоги Шепетівського району. Бо саме вони найбільше контактують з батьками та є авторитетом у питаннях профілактики хвороб та вакцинації.

А щоб дізнатися, як добре місцеві мешканці обізнані про профілактичні щеплення та стан свого здоров’я, організатори мають намір провести опитування.

Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб

Останнє редагування 30 січня 2024, 17:24

Відео

0
репостів
0
репостів