Розділ Культура

У Шепетівці відкрито виставку графічних робіт Ніла Хасевича

Автор 15 серпня 2021, 14:50

З 9 серпня в Музеї пропаганди було відкрито виставку графічних робіт Ніла Хасевича «(Не)паперовий солдат» із фондової колекції Рівненського краєзнавчого музею.

"...Я не можу битися зброєю. Але я б'юся різцем і долотом. Я каліка, б'юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива... Я хочу, аби світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються "

Ніл Хасевич - графік європейського рівня, творчість якого й досі недостатньо вивчена, член ОУН, воїн УПА, людина, яка створила візуальний образ УПА. Він був особистістю талановитою і неординарною. Його твори є у приватних мистецьких колекціях - від Польщі до США. Він міг спокійно заробляти на життя творчістю, живучи за кордоном, виставлятися у провідних мистецьких салонах, але обрав собі інший шлях - складний і небезпечний. І за свій вибір заплатив життям у віці 47 років.

Ніл Хасевич нагороджений багатьма міжнародними дипломами і престижними нагородами: у 1931 р. його полотно "Прання" відзначене премією "Ватикан", у 1932 р. за портрет гетьмана Мазепи одержав диплом Варшавської академії, у 1937 р. здобуває третій грошовий приз на міжнародній виставці гравюр у Варшаві.

Ще під час навчання Ніл Хасевич листувався з митцями із Австрії, Угорщини, Бельгії, Нідерландів, США, Канади та ін. країн. Його роботи експонувалися на 35-ти виставках (у Львові, Берліні, Празі, Чикаго, Лос-Анджелесі).

Ніл Хасевич працював переважно в галузі станкової, книжкової, документальної графіки, створював дереворити (гравюри на дереві). Отримав шанувальників у Польщі, але шлях у велике мистецтво для українського художника був закритий через небажання приймати польське громадянство.

Ніл Хасевич був не лише видатним українським графіком, а й активним діячем Української повстанської армії. Його творча діяльність є унікальним явищем не тільки в мистецтві підпілля, а й в українському мистецтві в цілому. Нілові Хасевичу вдавалось усе: обкладинки, карикатури, печатки, штампи, листівки, бофони (скорочення від слів «бойовий фонд» – грошові документи ОУН і УПА), також проєкти військових нагород. Особливо йому вдавались екслібріси – книжкові знаки, робота над якими вимагає як особливої уваги автора до пластичних засобів, так і до внутрішнього, духовного світу власника бібліотеки. І нині екслібриси Ніла Хасевича (створив понад 200 книжкових знаків) притягають фантазією й виразним авторським почерком, втіленим на невеликій площині. Його портрет Володимира Великого, екслібрис президента УНР в екзилі Андрія Левицького, серія робіт в альманасі "Дереворит" високо оцінені фахівцями. У 1939 році у Варшаві видається альбом екслібрисів "Книжкові знаки Ніла Хасевича".

Ніл Хасевич створив понад 150 графічних композицій і понад 50 графічних творів.

1952 року Ніл Хасевич разом з побратимами прийняв останній бій в одному з хуторів біля села Сухівці Рівненської області. Всесильна спецслужба СРСР намагалася стерти будь-які сліди про нього, знищити твори, на яких паперові солдати йдуть у бій за Україну. Але Ніл Хасевич повернувся, його «паперова армія» стала реальністю і веде бій за Незалежність України й нині.

Виставка буде працювати до кінця серпня.

Вартість вхідного квитка - 20 грн.

0
репостів
0
репостів