Розділ Культура

Відбулось святкування Дня Героїв

Автор 27 травня 2013, 19:03

26 травня 2013 року в Шепетівці з ініціативи міської організації ВО "Свобода" відбулися велелюдні святкові заходи з нагоди Дня Героїв. У першому шепетівському марші до Дня Героїв взяли участь народний депутат України Ігор Сабій та київські гості – знані музиканти Валерій Гладунець, Тарас Компаніченко, Сергій Василюк.

Біля церкви св. Володимира (УПЦ КП) священики відслужили урочистий молебень за героями, які загинули в боротьбі за українську державу. За душі полеглих героїв прийшли помолитися містяни з дітьми та ветерани ОУПА, які, попри похилі літа, беруть активну участь у громадському житті Шепетівки.

Після завершення служби перед присутніми виступив народний депутат України, голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ігор Сабій. У своїй промові свободівець наголосив, що найбільшим вшануванням всіх поколінь полеглих героїв не є мармурові плити чи гранітні пам‘ятники. Найважливіше – здійснити їхню мрію – розбудувати державу, сповнену українським змістом.

Біля пам'ятного хреста заспівали музики – співорганізатор заходу, учасник гурту "Варйон" Валерій Гладунець; знаний кобзар Тарас Компаніченко, який виконав марш "Чорними хмарами"; лідер гурту "Тінь сонця" Сергій Василюк, який за підтримки присутніх ветеранів визвольної боротьби заспівав Гімн Організації Українських Націоналістів.

Після промов та виступів музик учасники заходу сформували колону, чисельністю в понад 300 осіб, і рушили вулицями міста до парку культури та відпочинку. Попереду колони молодь несла восьмиметровий український Державний Прапор, за ними їхали козаки верхом на конях у козацькому святковому вбранні, а за ними йшли містяни. Прикметно, що шепетівці прийшли відзначити День Героїв цілими сім‘ями. У марші взяли участь чимало дітей, які вмощувалися на плечах батьків.

Учасники урочистого ходу, виголошуючи гасла: "Герої не вмирають! – Вмирають вороги!", "Україні – українську владу!" та інші, пройшли по центральними вулицями міста. На шляху до парку учасників ходи радо вітали мешканці міста та приєднувалися до них.

Ще до початку концерту учасників маршу та тих, хто відпочивав у парку, свободівці пригощали смачним козацьким кулішем, канапками та солодкими безалкогольними напоями.

О 16:00 в міському парку культури та відпочинку розпочався святковий концерт. Значна частина шепетівців прийшли на святковий концерт у вишиванках. Заходу не завадив навіть дощ, який зривався кілька разів.

Учасників концерту, шепетівців та гостей міста, зі сцени привітали: народний депутат України свободівець Ігор Сабій та голова Шепетівської міської партійної організації ВО "Свобода" Богдан Одуд.

Перед присутніми виступив лідер гурту "Тінь сонця" Сергій Василюк (м. Київ). Його гострі сучасні патріотичні пісні стали гарним доповненням відзначення Дня Героїв. Продовжили святкування учасники фольклорного гурту "Варйон" на чолі з Валерієм Гладунцем. Під акомпанемент музик молодь та дітвора кружляли в українських традиційних танцях. Кількість учасників зросла настільки, що відведеного для заходу місця не вистачало.

По завершенні ігрової частини заходу ведучий оголосив трьох переможців конкурсу. Зареєструвалися до змагу на найоригінальніше національне вбрання 75 охочих.

Крім того, на святі нагородили школярів, які взяли участь у конкурсі малюнку до 199-річчя з Дня народження Тараса Шевченка. Малюнки дітей різного віку розмістили в імпровізованій галереї біля сцени, де всі охочі могли побачити, яким є світ Тараса у сприйнятті дітей.

Після вручення переможцям нагород концерт продовжив Олег Сухарєв з гурту "Самі свої".

З особливою цікавістю глядачі сприйняли вишукану стародавню українську музику та спів гурту "Хорея козацька". Гурт пройшов героїчними стежками усіх віків та виконав пісні доби Київської Руси, козацтва та епохи визвольної боротьби ХХ століття.

У свою чергу Тарас Компаніченко зазначив, що Січові Стрільці надавали великого значення створенню бойових та похідних пісень. Було створено пресову службу, де творили тексти видатні українські поети й композитори Богдан Лепкий, Левко Лепкий, Роман Купчинський, Михайло Гайворонський, Василь Бобинський, Юрко Шкурмеляк: "Це люди, які, крім того, що писали хороші поетичні тексти, створювали також пісні для підняття духу. Адже коли люди співають гуртом (ще й до того бойову пісню), – вдихання й вдихання однодушних слів, які піднімають твій бойовий дух – це наснажує, дає віру в перемогу і в ту справу, яку ти відстоюєш".

Захід завершився виконанням національного славня в інтерпретації кубанських українців, яку записав Тарас Компаніченко під час зйомок фільму "Поводир".

"Такі заходи сьогодні дуже необхідні. Ми вшановуємо своїх героїв – людей, які поклали своє життя на вівтар служіння Україні. Пам'ять про цих людей невмируща. Воднчоас ми забезпечуємо необхідну ланку в передачі нашої історії, традицій наступним поколінням. На заході було дуже багато дітей, молоді. Ми переконані, що завдяки відчуттю справжньої української атмосфери молоде покоління продовжуватиме справу своїх Великих попередників", – наголосив керівник Шепетівської "Свободи" Богдан Одуд.

Фотозвіт із святкування Дня Героїв
Останнє редагування 01 листопада 2015, 15:46

Відео

0
репостів
0
репостів