Розділ Культура

У Шепетівці займаються мистецтвом зцілення

Автор 08 листопада 2023, 17:37

Уже понад рік в екологічній майстерні «Кральова» у Шепетівці на Хмельниччині борються з тривожністю та опановують мистецтво зцілення. Там навчають одному із найдавніших ремесел – ткацтву з бісеру та текстилю. Окрім створення неймовірних прикрас ручної роботи, учасниці відволікаються від тривожних новин, спілкуються та вдосконалюють майстерність. Засновниці майстерні – викладачка музики й вокалу Жанна Балагур та психологиня Світлана Рула.

З самого початку майстерня розвивалась в онлайн-форматі. Згодом фінансами з відкриттям фізичного простору допомогла жінка, яка зараз проживає в Нідерландах і дівчата з української феміністичної мережі. Вони допомогли закупити верстати для заняття ткацтвом.

Майстерня розташована в орендованому приміщенні та оснащена тільки натуральними матеріалами, дерев’яними стелажами та екологічними іграшками для дітей.

Ми почали влаштовувати майстер-класи для всіх бажаючих з бісероплетіння. Ми плетемо на станках, також виготовляємо брошки з бісеру. Світлана займається ткацтвом на верстатах, працює з вовною, з глиною, виготовляє різні прикраси, – каже співзасновниця майстерні Жанна Балагур.

Створені у майстерні вироби учасниці забирають із собою, адже кожен з них має свою особливу енергетику.

Окрім майстер-класів проводять і виставки. Одна з них відбулася в Австралії.

Звичайно ми хочемо приймати участь у цій фестивальній культурі, не тільки виставковій, оскільки важливо, щоб ці речі, які були створені, знайшли того, хто б їх носив, – зауважує Світлана Рула.

Загалом виготовлення прикрас – це не тільки навчання. Це окремий проєкт під назвою ткання-відновлення, де групи жінок підтримують одна одну та сприяють емоційному відновленню. У першу чергу, він про підтримку, взаємодопомогу та взаєморозуміння. Адже чимало учасниць виїхали з окупованих територій. А перебування та робота у майстерні дають можливість розслабитись, відволіктись і створити прикрасу з особливим значенням.

Останнє редагування 09 листопада 2023, 09:06

Відео

0
репостів
0
репостів