Розділ Культура

Для найменших шепетівчан організували заняття «Різдво йде – Маланку веде»

Автор 14 січня 2023, 09:52

За стародавніми українськими традиціями, 13 січня святкуємо Щедрий вечір або Маланки. Уся родина збирається за «щедрою кутею», багатим на смачні національні страви столом, а щедрувальники обходять домівки з побажаннями достатку, добробуту та здоров’я, за що отримують винагороду. Защедрували вчора й вихованці Центру дошкільного розвитку Мудрик у межах музейного заняття, присвяченого вивченню та збереженню української культури та традицій.

Музейна співробітниця краєзнавчого відділу ознайомила дітей із історією, походженням свята Маланки та звичаями його проведення, із локальними особливостями цього новорічного обряду, який передбачає переодягання у різних тварин і фольклорних персонажів, які теж мають свою специфіку.

Хлопчики та дівчатка на трохи перевтілилися у святочних персонажів, зокрема у Діда, Меланку, Василя, Звіздаря, та "водили Козу", кота з торбинкою гостинців, виконували різні завдання. Народна обрядовість забезпечила дітям знання з етнографії, позитивні емоції, враження, по-справжньому відсвяткувавши Щедрий вечір.

Щиро дякуємо маленьким щедрувальникам за увагу та цікавість до давніх українських традицій, а Центру дошкільного розвитку «Мудрик» за співпрацю. До нових зустрічей!

Музей пропаганди

0
репостів
0
репостів