Розділ Культура

У Шепетівці до Дня Української Державності відбувся науково-просвітницький семінар

Автор 01 серпня 2022, 20:40

26-27 липня в КЗК «Музей пропаганди» Хмельницької обласної ради відбувся науково-просвітницький семінар «Боротьба за державність. Як пам’ятати?" до Дня Української Державності та 80-річчя Української повстанської армії для музейників, бібліотекарів та освітян Хмельницької області. Захід було організовано Музеєм пропаганди спільно із Українським інститутом національної памяті та Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності за участі Національного музею історії України у Другій Світовій війні та підтримки Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ХОДА.

Метою семінару стала популяризація історії України, переосмислення її звитяжних сторінок, подолання імперських російських і радянських історичних міфів щодо історії України, а також вшанування вояків Української повстанської армії, яка зробила значний внесок у боротьбу за незалежність України, формування національної самосвідомості Українського народу, його військових і державотворчих традицій.

Історія української державності – це феноменальне явище в світовій історії. Тяглість наших державотворчих традицій не поступається жодній європейській країні. В нашій історії мали місце практично всі форми політичного устрою – від монархії до республіки. Український народ не одне століття вибудовував той соціально-політичний фундамент, на якому нині стоїть незалежна держава Україна.

Століття окупації хоч і загальмували, але не зупинили державотворчі процеси, які трансформувалися в перманентну національно-визвольну боротьбу. Намагання знищити українців як націю, імперська окупаційна влада намагалася не лише фізично – війнами, геноцидами та репресіями, а й ментально. Будь-яке нагадування української самоідентичності сприймалося ними як найбільша загроза. Сучасна росія намагається продовжувати нищити та всіляко дискредитувати українськість та українство всіма доступними засобами. Пропагандистська машина мала такий потужний вплив на тих, хто під нього потрапляв, що людям сьогодні доводиться докладати неймовірних зусиль, аби вибратися із її лещат. Захист національних інтересів, зокрема в інформаційній сфері, та протидія дезінформації, у тому числі історичним фейкам, що розповсюджує держава-агресор, на сьогодні є одним із пріоритетних національних інтересів України.

Саме тому ключовими напрямами роботи семінару стали дослідження на подолання імперських та радянських історичних міфів щодо історії України, вшанування воїнів УПА, які зробили значний внесок у формування України як незалежної держави.

Робота була організована у вигляді тематичних блоків. У першому аналізувався тисячолітній спадок української державності як складової зміцнення національної самоідентичності, зокрема через збереження та формування національної памяті. Про національну пам'ять, її важливість та проекти УІНП в цьому напрямі вели розмову з Оленою Охрімчук (начальницею Управління забезпечення реалізації політики національної памяті в регіонах) та Ганною Байкєніч (завідувачкою сектору методичної роботи УІНП). Питання переосмислення минулого України у складі тоталітарної імперії аналізувала докторка історичних наук, провідна наукова співробітниця Інституту історії України Національної академії наук України, директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC inUkraine) Людмила Гриневич.

Другий блок розпочав свою роботу після авторської екскурсії виставкою «Україна. Війна в Європі», що експонується у виставковій залі Музею пропаганди від Лариси Бондарук (головної спеціалістки Західного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті у регіонах). Робота цього блоку, що був присвячений історії державотворення та боротьби за незалежність у ХХ та ХХІ століття, розпочалася із розповіді про діяльність ОУН-УПА на теренах Славутчини від краєзнавця, члена Національної спілки письменників Миколи Руцького. Століття традицій мародерства і вбивств російських загарбників на прикладі ілюстрацій Ніла Хасевича демонструвала презентація Лариси Бондарук, як проводила паралелі із діяльністю сучасних «денацифікаторів» на окупованих українських територіях. Завдяки презентації Ольги Сало (заступниця гендиректора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності) учасники семінару мали змогу ознайомитися із виставкою «Століття нескорених», яку розробила інституція. 24 лютого стало точкою неповернення для всіх нас, для кожного українця, для кожної інституції. Саме тому питання реекспозиції та оновлення музеїв є одним із складних викликів сьогодення. Своїм баченням та досвідом того, як зберігати пам'ять про сучасну війну та про місце музею на передовій інформаційного фронту ділилися Ольга Сало та Ірина Коцаб’юк (завідувачка відділу виставкових проектів Національного музею історії України у Другій Світовій війні). Завершився перший день семінару презентацією посібника щодо оновлення змісту експозицій музеїв «Революція в музеї» від Українського інституту національної пам'яті.

Другий день семінару був орієнтований більше на освітян, тому заявлені вже спікери робили акценти на формуванні національної ідентичності та патріотизму молоді, ділилися практичними напрацюваннями УІНП в цій галузі на допомогу вчителю, власними візіями стосовно шкільного музею як сучасного освітнього простору. Вчений секретар Музею Революції Гідності Леся Онишко проаналізувала традиції УПА в організації медичної служби Майдану. Також для освітян була проведена авторська екскурсія від Лариси Бондарук по виставці «Україна. Війна в Європі» та презентовано посібник «Революція в музеї» з акцентом на можливості застосування саме в шкільних музеях.

Завершився наш семінар рефлексіями учасників, сеансом запитань-відповідей, а також подарунками. Наші спікери від УІНП привезли з собою каталоги, посібники, збірники та інші друковані видання, якими ділилися з усіма учасниками семінару.

Ми щиро вдячні всім, хто долучився до організації та проведення цього семінару, всім науковцям та учасникам, які приїхали з різних частин України в такий непростий час. Та найперше ми дякуємо нашим ЗСУ за те, що ми маємо змогу робити і відвідувати такі заходи, за те, що повітряна тривога, яка «відкрила» другий день нашого семінару виявилася недовгою. За кожен новий день на нашому інформаційному фронті ми завдячуємо тим, хто стоїть на бойовому фронті, на захисті нашої землі, нашої історії, яка пишеться іменами сьогоднішніх героїв у тисячолітньому літописі української державності.

Музей пропаганди

0
репостів
0
репостів