Зробив чоловіка інвалідом через суперечку про Біблію

Автор 28 вересня 2019, 17:29

Нещодавно Ізяславський районний суд Хмельницької області виніс вирок у справі про жорстоке побиття, яке відбулось у Шепетівці ще минулого року. 

4 листопада 2018 року близько 23 години 20 хвилин, перебуваючи в нежитловому приміщенні на території колишньої оптово-торгової бази, яка знаходиться у Шепетіці, під час спільного розпиття алкогольних напоїв та перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, в ході суперечки на релігійну тематику на підставі раптово виниклих особистих неприязних відносин вчинив закінчений замах на вбивство потрепілого.

Знаходячись за столом з потерпілим, який сидів поруч з ним на ящику, та в присутності двох інших осіб схопив його обома руками за одяг та застосовуючи фізичну силу скинув на дерев`яну підлогу. Після того, як потерпілий впав на підлогу, обвинувачений долаючи його опір сів на нього зверху, при цьому останній перебував у положенні обличчям доверху. Обвинувачений, знаходячись в такому положенні, з метою заподіяння смерті потерпілому наніс йому не менше 10 ударів кулаком лівої руки в область ділянки голови останнього праворуч та один удар кулаком правої руки в ділянку голови, що ліворуч. Разом з тим, взяв лівою рукою з тумбочки, що була біля столу металеву пластину із загостреним кінцем, що за своїм виглядом подібна до металевого шампура, яким наніс потрепілому близько 4 ударів у ділянку голови та шиї, верхньої частини тулуба, в тому числі, в грудну клітку, тобто в життєво важливі органи, після чого така металева пластина зігнулася та була відкинута обвинуваченим на підлогу. Надалі, обвинувачений не зупиняючись на досягнутому, підвівшись з підлоги та ставши на ноги взяв зі столу розкладний побутовий ніж з рукояткою, обмотаною ізоляційною стрічкою, чорного кольору та наніс ним потерпілому ще близько шести ударів в ділянку голови праворуч, поперекову ділянку тулуба, праву частину грудної клітки та в ділянку обох кистей рук, після чого відкинув вказаний ніж неподалік столу. Продовжуючи свої дії, спрямовані на умисне протиправне заподіяння смерті потерпілому, обвинувачений наніс ще близько трьох ударів ногами в ділянки голови та тулубу потерпілого, який вже не чинив опору та був без свідомості на підлозі та схопивши його за верхній одяг витягнув на вулицю та скинув з підвищення приміщення з висоти близько півтора метра. Після цього, коли вже потерпілий опинився на землі біля входу в приміщення, де останні знаходилися, взявши у ліву руку скляну пляшку ємністю 0,5 літра, яка знаходилася на землі поряд, наніс нею ще не менше двох ударів у потилично-тім`яну ділянку голови потерпілого та покинув місце події.

Внаслідок своїх злочинних дій, чоловік умисно заподіяв потерпілому тілесні уродження, які за своїми ознаками відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які в клінічному перебігу через рівні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища і які без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитись смертю, що є небезпечними для життя в момент заподіяння.

Все це відбулося на очах ще двох людей – чоловіка та жінки. Жінка, яка була свідком побиття розповіла, що всі четверо розпивали алкогольні напої та були за одним столом, при цьому нападник та жертва розмістилися по іншу його сторону від них, де в якийсь момент часу почали між собою суперечку про Біблію , самих деталей спору не чула, так як була увімкнута на телефоні музика. Через деякий час така словесна суперечка переросла в бійку.

Також повідомила, що її чоловік підходив, щоб розборонити вказаних двох осіб, і коли той підійшов вже втретє, то йому нападник пригрозив розправою. Повідомила і те, що нападник, сидячи з руками в крові попросив її чоловіка заховати тіло потерпілого, вони злякалася та покинули місце події. Коли пішли з вказаного місця, то залишили обвинуваченого та потерпілого, інших осіб не було, а поліцію вже викликали, будучи вдома з чоловіком.

У судовому засіданні судовий експерт, повідомив, що тілесні ушкодження, виявлені у потерпілого відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які в клінічному перебігу через різні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища, і, які без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю. Згідно висновку судово-медичної експертизи №27 від 24.01.2019 року, потерпілому  була спричинена поєднана комбінована травма голови, шиї, грудної клітки, попереку, обох верхніх кінцівок з тілесними ушкодженнями у вигляді множинних колотих, різано-рваних ран волосистої частини голови (серед них скальпована рана правої потилично- тім`яної ділянки) великих різаних ран грудної клітки по правій бічній та задній поверхнях, поперекової ділянки тулуба, обох кистей, що призвели до масивної крововтрати та розвитку травматично-геморрагічного шоку тяжкого ступеня.

У подальшому через інфікування ран у потерпілого розвинувся масивний некроз ран і навколишніх м`яких тканин голови та задньої поверхні грудної клітки, інтоксикаційна енцефалополінейропатія зі стійким головним болем і легким в`ялим парезом (ослабленням рухів) у верхніх і нижніх кінцівках.        

Перелом кісток черепа, лінійний перелом правої скроневої кістки з переходом на потиличну міг бути спричиненим потерпілому множинною дією тупо-загострених і гострих країв твердих предметів, якими могли бути виявлені на місці події: горловина від скляної пляшки з написом на синьому корку «Біленька» та гострими кінцями, металева частина від ножиць, металева пластина з загостреним кінцем, про що свідчать описані лікарями властивості тілесних ушкоджень у потерпілого.

За своїми ознаками тілесні ушкодження у потерпілого відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які в клінічному перебігу через різні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища, які без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю.

Вердикт Ізяславського райсуду – позбавлення волі на сім років. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Останнє редагування 28 вересня 2019, 17:46
0
репостів
0
репостів