Шепетівська чорниця виявилась радіоактивною

Автор 16 липня 2019, 20:21

Журналісти телеканалу "Україна" днями вирішили дослідити питання радіоктивної чистоти чорниць, які продають на київських ринках. Для аналізу взяли ягоди з Чернігівської та Чернівецької областей, а також із лісу неподалік Шепетівки.

Приводом для такого дослідження стали непоодинокі випадки торгівлі чорницями із Чорнобильської зони. Поліцейські ловлять збирачів мало не щодня під самою ЧАЕС. 

На ринках - безліч скляних банок, важких коробок, плетених масивних кошиків. У сезон консервації урожай везуть з усієї України, в тому числі з Чорнобильської зони. У цьому сезоні поліція вже тричі ловила таких продавців. Днями затримали жінку з 14 кг чорниці і групу чоловіків з 30 кг.

"Якщо вони збирають, наприклад, більше 10 кг, ми все вилучаємо, складаємо адмінматеріали, а іноді навіть і кримінальні провадження відкриваємо", - каже речник Національної поліції в Київській області Микола Жукович.

Але, незважаючи на покарання, бажання наживи сильніше. Найбільший ризик купити небезпечну ягоду уздовж доріг і на стихійних ринках.

"Якщо це ринки або ярмарки, ви можете попросити документи з місцевої лабораторії, які свідчать тому, що цей продукт безпечний. Перед тим, як почати його продавати, вони повинні отримати ці документи, ясна річ, здавши продукцію на аналізи", - пояснює директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Такі ж вимоги і в супермаркетах. Разом з Несміяновим журналісти вирушили на контрольні закупівлі.

У магазині чорниці не знайшли, але на ринку стояли відразу три продавщиці. Сказали, що ягоди, відповідно, з Чернігівської, Хмельницької та Чернівецької областей. Правда, продавщиця з Буковини не змогла показати документи, які підтверджують, що ягода безпечна.

"Безпечна, лабораторія щодня бере, безпечна", - сказала продавщиця. "А де довідка?" - запитали журналісти.  "Є довідка", - відповіла жінка, але показати її відмовилася.

Дві інші жінки охоче продемонстрували їх. Але чи можна вірити цим паперам? Журналісти повторно перевірили ягоди в лабораторії Держпродспоживслужби.

Першою протестували ягоду, на яку не показали документів.

"Показав п'ять беккерелів на кілограм. Чистий, хороша чорниця", - сказала завідуюча Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужба Тетяна Білоус.

Така ж чорниця і з Чернігівської області. Зате ягоди з Хмельницької області - радіоактивні! Завідуюча дуже здивувалась:

"Ого! Шепетівка, Хмельницька область - 651 бекерель на кілограм, перевищення є. При нормі 500", 

Їсти таку чорницю небезпечно. Очистити радіоактивну ягоду неможливо. Не допомагає навіть термічна обробка. Тому все, що залишається, - викинути її у відро для сміття.

Останнє редагування 16 липня 2019, 20:45

Відео

0
репостів
0
репостів