Експравоохоронець та діючий адвокат робили з ухилянтів волонтерів, а також обіцяли організувати «президентське помилування»

Автор 22 січня 2024, 19:02

Прокурорами Хмельницької обласної прокуратури до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього правоохоронця та діючого адвоката за фактами сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України та шахрайства (ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 190 КК України). Правоохоронця також судитимуть за підроблення офіційних документів (ч. 3 ст. 358 КК України).

Слідством встановлено, що до адвоката звернулись двоє чоловіків, які хотіли залишити країну у період воєнного стану.

Він обіцяв посприяти у виготовленні документів, що дозволяють виїзд за кордон під виглядом волонтерів, начебто для ввезення гуманітарної допомоги для ЗСУ. За це отримав 1 500 євро завдатку.

У подальшому з «клієнтами» зв’язувався правоохоронець. Він отримував персональні дані для виготовлення довідок, а згодом надавав готові документи. Послуги «слуг закону» вартували 8 000 євро.

Також підозрювані шахрайськими методами надурили жінку на 20 000 доларів США. Вони обіцяли вирішити питання щодо «президентського помилування» її ув’язненому сину.

Мова йде про чоловіка, який на початку серпня 2021 року спричинив смертельну ДТП поблизу села Веселівка Хмельницького району. Суд присудив винуватцю 8 років позбавлення волі.

Правоохоронець знав батьків засудженого та запропонував їм звернутися до адвоката, який, начебто, мав посприяти у вирішенні питання щодо помилування.

Коли мати звернулася до правника, він запевнив, що за 20 000 доларів США знайде підстави та методи впливу, аби засуджений опинився на волі.

Проте після передачі коштів ніяких дій щодо оформлення документів про помилування вчинено не було. Крім того, договорів про надання юридичних послуг сторони не укладали.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Останнє редагування 24 січня 2024, 14:33
0
репостів
0
репостів