Автоматичний паркувальний бар’єр пошкодив автомобіль шепетівчанина

Автор 30 вересня 2022, 10:13

Провадження у справі закрити за відсутністю в діях водія складу правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП – таку постанову ухвалив Шепетівський міськрайонний суд у справі шепетівчанина. За матеріалами поліції, увечері 15 вересня 2022 року у Шепетівці при заїзді до двору будинку на Проспекті Миру він наїхав на паркувальний бар’єр з автоматичною основою.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди його автомобіль БМВ отримав механічні пошкодження з матеріальними збитками.

Поліцейські склали щодо водія протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 124 КУпАП – порушення учасниками дорожнього руху ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів.

Під час судового розгляду справи водій своєї вини не визнав. Сказав, що паркувальний бар’єр спрацював автоматично, як тільки він заїхав у двір, пошкодивши його авто. Попереджувальних знаків про таку дорожню споруду там не було.

Суд встановив, що власник бар'єра – тамтешнє ОСББ. Утім в матеріалах справи немає доказів, що його встановили з дозволу компетентного органу, з відповідним попереджувальним дорожнім знаком або будь-яким попередженням про встановлення між будинками паркувального бар'єра з автоматичною основою.

Суд також звертає увагу на відеозапис з місця події: бар’єр раптово піднявся, коли «БМВ» їхав над ним.

«За таких умов у водія не було можливості виявити таку перешкоду на ділянці дороги, зреагувати на зміну дорожньої обстановки та уникнути наїзду на перешкоду, а саме бар’єр, що раптово піднявся вгору під час руху автомобіля», – зауважує суд.

Окрім того, у протоколі про адміністративне правопорушення немає відомостей про пошкодження дорожньої споруди – паркувального бар’єра з автоматичною основою чи іншого майна.

«Таким чином, в діях [водія] відсутня об’єктивна сторона правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, що виключає наявність складу адміністративного правопорушення», – підсумовує суд.

Постанова ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

0
репостів
0
репостів