Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 17 серпня 2022 року

Автор 17 серпня 2022, 09:27
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 17 серпня 2022 року Фото: Marian Kushnir

Розпочалася сто сімдесят п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 17 серпня.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. З території республіки білорусь, російський літак Су-34 завдав удару по інфраструктурних об’єктах на території Житомирської області. Зберігається загроза подальших ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог не припиняє обстріли із ствольної артилерії по прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог, з метою корегування вогню артилерії та визначення позицій підрозділів Сил оборони, продовжує активно вести розвідку БпЛА. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах Харкова, Петрівки, Дементіївка та ще вісімнадцяти населених пунктів.

Завдав авіаударів біля Старого Салтова та Мосьпанового. Веде наступ неподалік Леб’яжого та Базаліївки, бої тривають. Окупанти дистанційно мінують місцевість – цього разу біля Леб’яжого.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Бражківка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля та Мазанівка. Провів дистанційне мінування місцевості поблизу Довгенького. В районі Богородичного намагався вести наступальний бій, успіху не мав, відійшов. Поблизу Мазанівки та Новодмитрівки бої тривають.

На Донецькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на Бахмутському і Новопавлівському напрямках. На Краматорському та Авдіївському напрямках противник намагається покращити тактичне положення військ.

На Краматорському зафіксовано артилерійські обстріли біля Миколаївки, Слов’янська, Краматорська, Спірного, Верхньокам’янського, Івано-Дарʼївки, Григорівки та Званівки. Ворог вів повітряну розвідку в районі Краматорська. Біля Спірного окупанти вирішили сходити в наступ, зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони Бахмута, Соледара, Зайцевого, Білогорівки та Майорська. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі біля Соледара. Вів наступальні та штурмові дії неподалік Залізного, Шумів та Зайцевого, успіху не мав, відійшов. В районі Соледара та Бахмутського бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку, із танків та артилерії різних типів, обстріляно території поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Нью-Йорка, Олександрополя, Пісків, Водяного, Опитного та Невельського.
Ворог завдавав авіаударів в районах Мар’їнки, Красногорівки та Ясинуватої. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Красногорівки та Опитного. Намагається вести штурмові дії у районі Опитного, бої тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Велика Новосілка, Новосілка, Новомихайлівка, Павлівка, Богоявленка, Сонцівка, Степногірськ, Шевченко, Вугледар, Бурлацьке, Чарівне, Залізничне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоданилівка, Лукʼянівське, Оріхів, Времівка, Полтавка, Новопіль та Новоандріївка.

Завдав авіаударів поблизу Володимирівки, Новосілки та Щербаків. Вів наступальні бої в районі населеного пункту Шевченкове, отримав жорстку відсіч та відійшов. Тривають бойові дії біля Новомихайлівки.

Окупанти замінували місцевість в районах Інженерного та Українського.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ та вогневому ураженні підрозділів Сил оборони України.

Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах Миколаєва, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Окупанти завдали авіаційних ударів та вели наступальні бої неподалік Білогірки. Українські воїни добряче прорідили порядки російських загарбників та змусили ворога тікати. Противник продовжує ведення розвідки безпілотними літальними апаратами.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Чернігівщині, Сумщині, Київщині та Житомирщині.

Одещина

По Одещині ворогом сьогодні вночі нанесено ракетний удар. Внаслідок влучання двох ракет сталося руйнування і спалахнули пожежі на одній з баз відпочинку та в кількох приватних будівлях неподалік. З цивільні особи поранено. Триває рятувальна операція. Обставини уточнюються.

Дніпропетровщина

Ворог знову обстріляв Криворізький та Нікопольський райони. По Нікопольському ударив тричі за ніч.

У Нікополі пошкоджені 6 приватних будинків, машини і газогони низького тиску. У Червоногригорівській громаді зачепило місцеве підприємство і недавно відремонтовану Нікопольську трасу. Перебито лінію електропередач. Люди не постраждали.

У Криворізькому районі ворог ударив по Широківській громаді. Без жертв та руйнувань.

Харківщина

Протягом доби російські окупанти інтенсивно наносили артилерійські та ракетні удари по місту та області. Кілька разів із РСЗО обстрілювали Салтівский район Харкова. Пошкоджені житлові багатоповерхові будинки, критична транспортна інфраструктура, є влучання на відкриті території. Без постраждалих.

По області протягом доби окупанти обстрілювали Харківський, Ізюмський, Чугуївський, Богодухівський райони.

Сьогодні зранку Штаб оборони зафіксував запуск більш як п'ять ракет із Бєлгорода. Ракетні удари пошкодили житлові будинки, виникли кілька пожеж.

В Ізюмському районі через обстріли пошкоджена критична інфраструктура, горіла трава на відкритих територіях. За попередніми даними, постраждалих – немає.

Луганщина

За минулу ніч противник здійснив шість артилерійських обстрілів та чотири мінометні, завдав ракетний удар, намагався уразити позиції наших військових із танків, двічі застосовував авіацію.

Атаки росіяни відбиті за сімома напрямками. За одним – наразі бої ще точаться.

Донеччина

Вночі – ракетний удар по Кураховому. Загиблих та постраждалих серед цивільного населення немає. Також вночі – ракетний удар по смт. Курахівка. Пряме влучання в приватний житловий будинок. Триває рятувальна операція, силами ДСНС ліквідується пожежа та розчищається завали.

Зранку – обстріл Дружківки. Пошкоджено близько десятка приватних будинків. Протягом доби були обстріляні Авдіївка, Бахмут, с. Зайцеве, с. Карлівка, смт. Билбасівка. За добу – двоє загиблих, семеро поранених цивільних.

Миколаївщина

Вчора ввечері ворог вдарив по портовій інфраструктурі Миколаєва реактивними снарядами із системи залпового вогню «Смерч». Без людських втрат.

Сьогодні вночі російські окупанти вкотре обстріляли Миколаїв ракетами типу С-300. Відомо про влучання по цивільних об’єктах, зокрема ЧНУ імені П.Могили та одному з підприємств міста.

Також пошкоджені приватні будинки. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Вночі також обстрілів зазнало с. Широке Широківської громади. Влучання були по сільгоспбудівлях та дорозі. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Херсонщина

Стабільно тяжка ситуація на Херсонщині — повітряна тривога, гучні вибухи та обстріли, перевірка помешкань, мародерства і викрадення людей тривали протягом минулої доби. Також жителі області масово повідомляли про винищувачі, які літали на території районів.

Протягом доби російські військові обстрілювали 6 населених пунктів Херсонщини, внаслідок чого місцеві жителі отримали поранення.

Окрім того є інформація, що окупаційна влада та військові значно посилили тиск на жителів області. Зокрема, побільшало перевірок документів, телефонів, транспорту.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 44100 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1886 (+6) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4162 (+10) од,
  • артилерійських систем – 993 (+4) од,
  • РСЗВ – 263 (+0) од,
  • засоби ППО – 136 од,
  • літаків – 233 од,
  • гелікоптерів – 196 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 792 (+2),
  • крилаті ракети – 190 (+0),
  • кораблі /катери – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3054 (+5) од,
  • спеціальна техніка – 93 (+1).

Віримо у ЗСУ! Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 17 серпня 2022, 09:43
0
репостів
0
репостів