Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 15 серпня 2022 року

Автор 15 серпня 2022, 09:30
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 15 серпня 2022 року Фото: Олена Тіта

Розпочалася сто сімдесят третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 15 серпня.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Люте, Іскрисківщина та Біловоди Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Світличне, Шаповалівка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Великі Проходи, Руські Тишки, Перемога, Верхній Салтів, Гусарівка, Базаліївка, Стара Гнилиця та Протопопівка. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів неподалік Великої Комишувахи, Бражівки, Залимана, Вірнопілля, Мазанівки та Богородичного.
Вів штурмові дії у напрямку Тихоцьке - Долина, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

На Краматорському напрямку противник намагається вести наступальні дії. Активно задіює штурмову та армійську авіацію. Зафіксовано обстріли неподалік Білогорівки, Григорівки, Стародубівки, Веселого, Федорівки та Сіверська.

На Бахмутському напрямку ворог активізував розвідку переднього краю нашої оборони, здійснював обстріли із артилерії та танків біля Торецька, Бахмутського, Білогорівки, Курдюмівки, Василівки, Зайцевого і Залізного. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Соледар. Вів наступальні бої в напрямках Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Срібного, Красногорівки, Опитного, Первомайського, Новобахмутівки та Мар’їнки, а також авіаудар біля Красногорівки.
З метою покращення тактичного положення окупанти вели наступальні бої у напрямку Пісків та Первомайського, успіху не мали, відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новоданилівка, Тернувате, Бурлацьке, Чарівне, Зелене Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Новоандріївка та Привільне.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Степногірська, Щербаків, Степового і Гуляйполя.

У напрямку населеного пункту Времівка наші воїни знешкодили розвідгрупу окупантів. Ворог вів наступальні бої у напрямку Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів. Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Лимани, Прибузьке, Новомиколаївка, Котляреве, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Кобзарці, Веселий Кут, Тернівка, Андріївка, Лозове, Токарєве, Зарічне та Ольгине. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогірка та Андріївки.

Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Снігурівки, Червоного Яру і Білої Криниці.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Російська пропаганда продовжує брехати, вигадуючи неіснуючі перемоги і покриваючи злочини своєї армії та найманців. Тому закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині. 

Сумщина

Сьогодні зранку − мінометний обстріл Середино-Будської громади, щонайменше 15 прильотів. Обстріл триває з 7 ранку. Наслідки уточнюються.

Вчора за день росіяни здійснили 11 обстрілів прикордонних громад області − Білопольської, Есманської, Юнаківської, Хотіньської. Понад 100 «прольотів».
Дніпропетровщина
Ворог ударив по Синельниківському та Нікопольському районах.

Нікопольський обстріляли з «Градів». У Нікополі є руйнування цехів, складів та алмінбудівель на промисловому підприємстві. Без постраждалих.

У Марганецькій громаді − без руйнувань та постраждалих. У Покровській громаді через ворожий обстріл пошкоджене підприємство енергетичної інфраструктури. Попередньо, без постраждалих.

У Синельниківський район прилетіли чотири ворожі ракети. Зруйнований об’єкт соціальної інфраструктури. Деталі з’ясовуються. Одну ворожу ракету наші над Дніпропетровщиною збили.

Харківщина

Із російського Бєлгорода вночі випустили більше 10 ракет по Харківщині. У Харкові − влучання в одне із цивільних підприємств, виникла пожежа. Без постраждалих.

По області вночі зафіксували влучання ракет в Мерефі. Снаряд потрапив у землю на території одного з цивільних підприємств, інші влучання встановлюються.

Попередньо вночі зафіксували також ракетний удар у Чугуєві. Обстрілів протягом доби зазнавала Чугуївщина, Ізюмський район, виникали пожежі на складських приміщеннях, окупанти влучали по сміттєзвалищах, лісосмугах, господарчих спорудах.

Луганщина

На лінії фронту росіяни активніше застосовують штурмову та армійську авіацію – із повітря обстріляні три населених пункти.

Також випущено сім ракет. Упродовж ночі сім разів працювала ствольна артилерія ворога. Чотири рази росіяни обстрілювали міста і села з реактивних систем залпового вогню, шість – із мінометів. Здійснені чотири танкових наступи.

Донеччина

Вночі − обстріл Костянтинівки, центральної частини Слов'янська, масований артобстріл старої частини та центру Авдіївки.

За добу з артилерії, РСЗВ «Смерч», «Град», ЗРК «С- 300» обстріляні Миколаївка, Бахмут, Вугледар, Красногорівка, Авдіївка, Костянтинівка, смт. Велика Новосілка, с. Андріївка, смт. Райгородок, смт. Нью-Йорк, с. Галицинівка, с. Карлівка, с. Первомайське, с. Ласточкино, с. Георгіївка.

Пошкоджено три багатоповерхівки, 28 приватних житлових будинків, приміщення Слов’янської ТЕС, фільтрувальна станція КП «Вода Донбасу», два цивільних автомобіля, гараж, ангар.

За добу по області троє загиблих, 13 поранених цивільних.

Миколаївщина

Вночі Миколаїв зазнав ворожих обстрілів, внаслідок яких пошкоджено заклад освіти. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Також вночі ворог обстріляв с. Котляреве Шевченківської громади. Інформація щодо наслідків уточнюється.

Вчора протягом дня, ввечері і сьогодні зранку − обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Пошкоджені сільгоспбудівлі в домогосподарствах. Постраждалих немає.

Вночі також обстрілів зазнало с. Поляна Широківської громади, пошкоджені житлові будинки та гаражі.

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування.

Херсонщина

Минула доба на Херсонщині була гучною, жителі обласного центра чули автоматні черги, згодом відбувся черговий влучний удар ЗСУ по Антонівському мосту.

Ситуація залишається складною в усій області та обласному центрі зокрема. Тривають «перевірки» гаражів та квартир херсонців.

Більше 50% жителів області вимушені були виїхати на підконтрольну Україні територію. У співпраці Херсонської та Запорізької ОВА та Міністерства реінтеграції у Запоріжжі відкрили хаб для переселенців з Херсонщини «Я – Херсон».

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 43 750 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1876 (+12) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4141 (+15) од,
  • артилерійських систем – 985 (+5) од,
  • РСЗВ – 261 од,
  • засобів ППО – 136 од,
  • літаків – 233 од,
  • гелікоптерів – 195 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 787 (+3),
  • крилатих ракет – 187 од,
  • кораблів / катерів – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3044 (+5) од,
  • спеціальної техніки – 92 (+1) од.

Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 15 серпня 2022, 09:48
0
репостів
0
репостів