Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 30 червня 2022 року

Автор 30 червня 2022, 08:47
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 30 червня 2022 року Генштаб ЗСУ

Розпочалася сто двадцять сьома доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 30 червня.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують перебувати у прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. За наявною інформацією, військовими комісаріатами зазначених областей вивчаються можливості проведення прихованої мобілізації населення.

На Сіверському напрямку без особливих змін.

На Харківському напрямку ворог продовжує ведення оборони раніше зайнятих позицій. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харків, населених пунктів Питомник, Українка, Перемога, Дементіївка, Прудянка, Коробочкине та Рубіжне.

Наші захисники рішуче придушили спробу ворожих штурмових дій в районі населеного пункту Дементіївка. Окупанти відійшли. Завдали авіаційних ударів поблизу Прудянки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та обороняється. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах Мазанівки, Дібрівного та Краснопілля.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка та Сіверськ. Завдав авіаудару неподалік Вовчоярівки. Веде наступ поблизу Верхньокам’янки та штурмові дії в районі Лисичанського нафтопереробного заводу, бойові дії тривають.

На Краматорському напрямку ворог активних бойових дій не вів, обстрілював наші позиції із артилерії.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Берестового, Покровського і Званівки та авіаційний удар в районі Покровського. Українські воїни зупинили наступ та завдали окупантам значних втрат в районах населених пунктів Клинове і Новолуганське, а також відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС. В обох випадках ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював райони Водяного, Авдіївки, Мар’їнки, Вугледара, Полтавки, Новоукраїнського, Новосілки та Оріхова. Завдав авіаційних ударів по наших позиціях поблизу Авдіївки та Щербаків. Намагався вести штурмові дії у районі Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематично обстрілювати цивільну і військову інфраструктуру та проводить перегрупування військ. Завдав ракетно-авіаційних ударів в районах Князівки, Потьомкиного і Березнегуватого. Вів повітряну розвідку. Продовжує зберігатися загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наша авіація та ракетно-артилерійські підрозділи успішно продовжують виконання бойових завдань – б’ють по скупченнях ворога та складах боєприпасів.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та Київщині.

Сумщина

Вчора росіяни обстрілювали прикордонні громади з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, ракетами з гелікоптерів та боєприпасами з безпілотників. Одна людина загинула, четверо поранені. Вночі обстрілів не зафіксовано.

Дніпропетровщина

Ворог знову обстріляв Криворізький район. У Зеленодольську зруйнований склад сільгосппідприємства, у якому було 40 тонн зерна. У Великій Костромці є руйнування житла. За попередніми даними, люди не постраждали. Інформація уточнюється.

Харків

Кілька нічних обстрілів окраїн Харкова. Попередньо, постраждалих немає. Вдень снаряди влучали по відкритій території в Індустріальному районі.

По області вдень у Золочеві горіли дві складські сушарки одного з підприємств. Протягом доби в області п'ять поранених, серед них дитина 11 років в Чугуївському районі, один в Балаклії. В Ізюмському районі одна людина загинула.

Луганщина

Здійснено декілька авіанальотів на Лисичанськ, багато руйнувань. Так, авіаударів завдано по території нафтопереробного заводу та у районі Вовчоярівки. У місто регулярно намагаються увірватися диверсанти, у районі Верхньокам’янки вчора одну ДРГ було знешкоджено.

Ворог не припиняє обстріл території уздовж річки Сіверський Донець. Вогнем росіян уражені обидва береги – і з боку Сєвєродонецька, і з боку Лисичанська. Майже під постійним вогневим тиском район «Донсоди». За добу троє цивільних загинули. Поранених немає.

Донеччина

Активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту. Обстріли позицій українських військових та населених пунктів області зі стрілецької зброї, артилерії, РСЗВ «Град», авіабомбами.

Від ворожих обстрілів постраждали приватні житлові будинки та багатоповерхівки у Авдіївці, Часів Ярі, Красногорівці, с.Первомайське. Область залишається без газу і частково без води й електрики. Відновлювальні роботи по воді й електриці ведуться там, де це можливо з міркувань безпеки. Відновлення газопостачання наразі неможливе. За добу – двоє загиблих цивільних і троє поранених.

Миколаївщина

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією вчора вдень, 29 червня, дістали поранення дві людини. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Вночі та сьогодні зранку – обстріли у Широківській громаді. Зруйновано один житловий будинок, пошкоджено – два. Потерпілих немає.

Вчора у другій половині дня – обстріли Первомайської громади, внаслідок чого пошкоджено житлові будинки. Також вчора обстріли були в Галицинівській громаді. Наслідки уточнюються.

Херсонщина

Напруженою залишається ситуація в Херсонській області. П’ятий місяць тисячі людей вимушені жити під постійними обстрілами, без світла та води. У більшості селах Бериславського та Каховського району, а також населених пунктах, які на кордоні із Миколаєвом та Снігурівкою, практично знищений або пошкоджений кожен другий будинок, розбиті дороги, зірвані мости, заміновані пагорби та узбережжя річки Інгулець.

Окупанти продовжують тиснути на освітян, медиків, робітників КП та інших підприємств. Низка зібрань, на яких вони примушують людей до співпраці, відбулося у Укрпошті, обленерго, Херсонгаз, про це повідомили самі працівники. Активно шукають в залізничників.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 35600 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1573 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3726 (+6) од,
  • артилерійських систем – 790 (+9) од,
  • РСЗВ / MLRS – 246 (+0) од,
  • засоби ППО – 104 (+1) од,
  • літаків – 217 (+0) од,
  • гелікоптерів – 185 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 641 (+1),
  • крилаті ракети – 143 (+1),
  • кораблі /катери – 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2602 (+4) од,
  • спеціальна техніка – 61 (+0).

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 30 червня 2022, 09:07
0
репостів
0
репостів