Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 31 травня 2022 року

Автор 31 травня 2022, 09:38
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 31 травня 2022 року Фото: Aris Messinis

Розпочалася дев’яносто сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Запеклі бої тривають на Донецькому напрямку. Противник здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення. Основні зусилля ворог зосереджує на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк, активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні охорони ділянки державного кордону, інженерному обладнанні позицій, веденні розвідки та проведенні заходів бойової підготовки у взаємодії видів та родів військ. Загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь продовжує зберігатися.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Ворог здійснював мінометні обстріли населених пунктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки, матеріальних засобів з території російської федерації.

На Харківському напрямку ворог активних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Терни, Лозова, Протопопівка, Рудневе, Соколівка та інших.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, створенні умов для подальшого наступу. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха та Велика Комишуваха.

Була спроба штурму в районі населеного пункту Довгеньке, ворог успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку противник здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк. Активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Лиманському напрямку ворог здійснює перегрупування та підготовку до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів подальшого просування в районі населеного пункту Лиман, зазнав втрат, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк та Тошківка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів бойові та штурмові дії в районах населених пунктів Золоте, Комишуваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки. Проводив повітряну розвідку. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Мала Токмачка, Новоандріївка.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснив вогневе ураження цивільних об’єктів в районах населених пунктів Олександрівка, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Осокорівка, Князівка та Трудолюбівка.

На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону республіки Молдова, суттєвих змін в діяльності та положенні оперативної групи російських військ не відзначається.

Основні зусилля корабельних угруповань чорноморського флоту російської федерації в акваторіях Чорного і Азовського морів зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На тимчасово зайнятих територіях противник продовжує здійснювати протиправні дії стосовно громадян України.

Протягом попередньої доби ударна авіація Повітряних Сил завдала вогневих ударів по окремих підрозділах противника на території Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини. Підрозділами зенітних ракетних військ на Одещині збито крилату ракети Х-22.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено один танк, чотири артилерійських системи, п’ять бойових броньованих машин та два ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони збили крилату ракету Х-59МК.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Тернопільській, Львівській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Київщині, Чернігівщині, Житомирщині та Полтавщині.

Дніпропетровщина

Ніч минула з тривогою. Ворог знову обстріляв Зеленодольську громаду, яка межує з Херсонщиною. Люди не постраждали. Детальна інформація уточнюється.

Сумщина

Близько опівночі ворог з літака, який не перетинав кордон України, здійснив два пуски ракет по території Білопільської громади. Одразу за цим розпочався артобстріл цієї ж території із САУ.

Майже о 3 ночі з території росії також обстріляли Великописарівську громаду, близько 10 ударів артилерії. В обох випадках обійшлося без людських жертв, інформація про руйнування уточнюється.

Харків

Ніч з поодинокими обстрілами, без постраждалих. По області: обстрілювали Золочів та Чугуївський райони.

За добу на Харківщині поранено 5 людей.

Луганщина

Основні зусилля зараз росіяни зосереджують на встановленні контролю над Сєверодонецьком.

Штурмують, але не мають успіху, у районах Золотого, Комишувахи, Ниркового, бойові дії там тривають.

В Сєвєродонецьку пошкоджені 12 будинків, у Лисичанську – 12 та заклад громадського харчування, у Гірському – дев’ять та дитячий садок. Також пошкоджено будинки у Тошківці, Нирковому, Вікторівці, Миколаївці. Усього двоє загиблих та чотири поранених людини.

Донеччина

Бої по всій лінії фронту. Найбільша напруга на Лиманському та Авдіївському напрямках. Вночі авіаудар по Слов'янську, внаслідок якого щонайменше 3 загиблих, 6 поранених. Пошкоджена школа і сім багатоповерхівок.

Тривають рятувальні роботи, кількість жертв та постраждалих уточнюється.

Вчора увечері у Бахмутському районі було пошкоджено аміакопровід «Тольятті-Одеса». Витік аміаку незначний. Рятувальники локалізували загрозу.

Ракетні удари по Авдіївці, пошкоджена школа і житлові будинки.

Танки, артилерія, міномети ворог застосував проти населених пунктів: Авдіївка, смт. Нью-Йорк, м. Миколаївка, м. Торецьк, м. Бахмут, с. Словянськ, смт. Очеретино, с. Орловка, смт. Неліпівка, с. Нетайлове, с. Травневе, с. Закотне.

За добу по області п'ятеро загиблих, 11 поранених (ці цифри враховують загиблих і поранених вночі у Слов'янську).

Миколаївщина

Вночі окупанти «денацифікували« поле коло міста Миколаїв. Сьогодні зранку місто знову було під обстрілами. Інформація щодо пошкоджень та потерпілих уточнюється.

Миколаївський район: вчора внаслідок обстрілу м. Очаків о 23.05 год. була пошкоджена газова шафа, вікна у житлових будинках. Постраждалих немає.

Також вчора ввечері були обстріли Воскресенської громади. Дані про наслідки уточнюються. Внаслідок обстрілів с-ща Луч Шевченківської громади є постраждалі. Усі села громади протягом дня обстрілювались декілька разів. Сьогодні зранку росіяни обстріляли Галицинівську громаду. Інформації про наслідки уточнюється.

Знову обстрілів зазнала і Широківська громада. Зруйновано 7 житлових будинків, фермерське господарство, столова. Пошкоджено 15 житлових будинків. Потерпілих немає за попередньою інформацією. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією потерпілих і пошкоджень немає.

Херсонщина

Стабільно напружена ситуація по всій області. Багато населених пунктів без електропостачання, води та газу. Область потребує медикаментів та гуманірної допомоги. Бойові дії та обстріли тривають.

Загальні бойові втрати ворога за час вторгнення в Україну склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 30 500 (+150),
  • танків ‒ 1358 (+9),
  • бойових броньованих машин ‒ 3302 (+20),
  • артилерійських систем – 649 (+6),
  • РСЗВ – 207 (+2),
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 208 (+1),
  • гелікоптерів – 174,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 515 (+8),
  • крилатих ракет – 120 (+2),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2275 (+11),
  • спеціальної техніки – 48.

Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 31 травня 2022, 10:31
0
репостів
0
репостів