Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 18 березня 2022 року

Автор 18 березня 2022, 11:01

Розпочалася двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Міністерство оборони України опублікувало оперативну інформацію станом на ранок 18 березня.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України продовжували завдати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, що намагаються закріпитися та утримувати захоплені оборонні рубежі.

Протягом доби українськими захисниками та захисницями було частково знищено і зупинено просування вглиб території України підрозділів зі складу 437-го навчального полку та 26-го танкового полку збройних сил російської федерації, втрати ворога уточнюються.

Також, за попередню добу, бомбардувальною і штурмовою авіацією Повітряних Сил Збройних Сил України було завдано потужних ударів по колонах військової техніки противника. Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією було уражено 14 повітряних цілей ворога (7 літаків, вертоліт, 3 БПЛА та 3 крилаті ракети).

У зв’язку з тим, що окупанти суттєво вичерпали людські ресурси (безповоротні та санітарні втрати, завдані підрозділами Збройних Сил України, випадки самокаліцтва, з метою ухилення від участі у бойових діях та психогенні втрати), командування збройних сил російської федерації вимушено вдається до крайніх мір у питаннях комплектування особовим складом. Проводять приховану мобілізацію, залучають так званих “добровольців”, строковиків та курсантів, а також найманців із Сирійської арабської республіки.

На окремих тимчасово зайнятих територіях російські окупанти намагаються створити собі показовий позитивний імідж, роздаючи продовольчі товари цивільному населенню. Водночас, проводять активний пошук та затримання проукраїнських активістів, держслужбовців, учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, а також інших громадян, які можуть організувати спротив окупації.

Ворог продовжує нести втрати. Має проблеми із забезпеченням підрозділів. Низький морально-психологічний стан особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації і найманців брати участь у війні проти України.

Ситуація у регіонах станом на ранок 18 березня

Київщина

Тривоги ракетних ударів по всій області. Найбільш гарячими точками залишається: Бучанський район - Ірпінь, Буча, Ворзель, Гостомель, Макарів, Бородянка, напрямок Житомирської траси, Вишгородський район та 4 громади в Броварському районі.

Чернігівщина

Оборонні бої біля Чернігова. У більшості мікрорайонів міста немає світла, води. Зв’язок обмежений. Вночі кілька повітряних тривог, вдень і вночі кілька годин росіяни обстріляли центр, спальні райони міста.
Тяжка ситуація у приміських селах, у яких вороги розміщують свою техніку поміж хатами, залякують людей, відбирають їжу.

Сумщина

В Охтирському районі та на околицях Сум тривали нічні артобстріли російської армії.

В селах цих районів росіяни вигнали людей з домівок, знущалися над ними, забирали їжу, ламали телефони та палили будинки.

З деяких населених пунктів забирають усіх чоловіків в невідомому напрямку. Зранку Сумщина отримала підтвердження гуманітарних коридорів до Полтавської області з міст: Суми, Тростянець, Лебедин, Конотоп та селищ Краснопілля і Велика Писарівка.

Житомирщина

Декілька тривог, наразі без руйнувань та втрат

Кіровоградська область

Ситуація спокійна

Дніпропетровщина

Ніч була спокійною. Зранку — тривога

Харківщина

У Харкові рятувальники досі гасять пожежу на харківському ринку, при повторному обстрілі торговельних павільйонів загинув рятувальник. Вогонь перекинувся на сусідні житлові будинки. Продовжуються атаки росіян на житлові райони. По області: тривають бої в Ізюмському, Дергачівському, Чугуївському напрямку.

Запорізька область

Запорізька область — без суттєвих змін. Вночі було тихо

Рівненщина

Ніч була спокійною, проте була одна повітряна тривога

Волинь

Ніч була тихою

Вінничина

Ситуація в цілому спокійна, окрім повітряних тривог.

Закарпаття

Ніч минула спокійно

Хмельницька область

Зранку — повітряна тривога, загалом ніч — спокійно

Тернопіль

Зранку — повітряна тривога, загалом ніч була спокійною

Черкаси

Ситуація спокійна

Львівщина

Ніч була не спокійною. У Львові близько 6:30 відбулися кілька вибухів. Росіяни випустили по Львову шість крилатих ракет з Чорного моря. Ймовірно Х-555, з акваторії Чорного моря, повідомили у повітряному командуванні «Захід».

Дві з них були збиті засобами ППО.

Полтавщина

Ніч була тихою

Чернівці

Все спокійно

Івано-Франківськ

Ніч минула спокійно, зранку — одна тривога

Луганщина

Понад 20 житлових та інфраструктурних об'єктів зруйновано за ніч у Сєвєродонецьку та Рубіжному. В Сєвєродонецьку — будівля СБУ, водоканал, гуртові бази.

О 5.00 накрили Градами Кремінну та Лисичанськ. Кількість жертв серед мирного населення уточнюється. За ніч двоє загиблих.

Донеччина

По всій лінії фронту на півночі та в центрі області — обстріли. Маріуполь залишається в облозі. Вуличні бої Мар'їнка, Красногорівка, Авдіївка — обстріли. Ще тривають.

Очеретинська ВЦА: всю ніч обстріли в районі Верхньоторецька, Новобахмутовки, Красногорівки, обстріли продовжуються і на цей час.

Миколаївщина

На Миколаїв, Вознесенськ та Снігурівку були здійснені авіаудари, рятувальники гасять пожежі. Дані про постраждалих уточнюються. В області продовжуються бої. На окупованих територіях окупанти тероризують місцеві населення в селах.

Херсонщина

За останню добу на Херсонщині зменшилися вибухи та постріли. Не зважаючи на це, область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. В самому Херсоні росіяни встановили нові блок-пости.

Люди чекають на зелені коридори.

Одеса

Одна повітряна тривога вночі

Втрати росії на ранок 18 березня:

  • особового складу - близько 14200 осіб,
  • танків ‒ 450 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1448 од,
  • артилерійських систем – 205 од,
  • РСЗВ - 72 од,
  • засоби ППО - 43 од,
  • літаків – 93 од,
  • гелікоптерів – 112 од,
  • автомобільної техніки - 879 од,
  • кораблі /катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 12.
  • Спеціальна техніка- 11.
Останнє редагування 18 березня 2022, 11:16
0
репостів
0
репостів