Розділ Бізнес

Жителів 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС позбавили пільг на електрику

Автор 10 січня 2021, 19:14
Хмельницька АЕС Хмельницька АЕС

Ми вже писали про те, як Кабмін скасував пільговий тариф 90 коп./КВт.год на перші 100 кВт.год для побутових споживачів з 1 січня 2021 року. Та це був не єдиний "подаруночок" під новорічну ялинку. Кабмін також забрав у мешканців, які живуть у 30-кілометровій зоні Хмельницької АЕС 30%-ву знижку на електроенергію.

Відтак, після урядових змін наприкінці року тариф на електрику для населення зріс у 1,87 раза, а для мешканців 30-кілометрових зон АЕС – у 2,67 раза. Таким чином тарифи на електрику для північної частини Шепетівського району зростуть.

Чому 30-кілометровій зоні біля АЕС дали пільги на електрику

Після аварії на Чорнобильській АЕС експертиза Міжнародного агентства з атомної енергії винесла свій вердикт: причиною трагедії стала відсутність культури безпеки. В незалежній Україні ці уроки добре засвоїли та стали приділяти цьому питанню особливу увагу.

В Україні наразі працює чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська. Сьогодні керівництво атомних електростанцій зобов’язане тримати нерозривний контакт з жителями 30-кілометрових зон навколо АЕС та проводити екологічні, інформаційні та безпекові заходи, щоб відповідати міжнародним екологічним стандартам.

І хоча атомні станції намагаються мінімізувати вплив виробництва на населення, екологи вважають, що ризик постраждати від потенційної аварії на АЕС завжди існує, а пільги – це своєрідна компенсація ризику.

До того, ж, в Україні існує тенденція роботи енергоблоків у понадпроєктний період. 12 з 15 енергоблоків на українських АЕС продовжили термін придатності.

Маючи відповідні пільги на електрику, багато людей після подорожчання газу і децентралізації опалення вклали кошти в системи електроопалення. Підвищення цін застало їх у розпал опалювального сезону, тобто, перейти на інший вид палива швидко не вийде, а тим часом рахунок за електрику подорожчає в рази.

Міста готують опір

Усі зазначені обставини, а також позбавлення пільгових тарифів призводить до конфронтації між місцевими органами і центром.

Наприклад, у місті Нікополь, неподалік від Запорізької АЕС, депутати зібрались на позачергову сесію та ухвалили звернення до Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів та народного депутата від свого округу Дениса Германа, який входить до складу "Слуги народу".

Місцеві депутати апелюють до 12 статті закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" та вимагають повернути знижку. Мер Нікополя Олександр Саюк зареєстрував петицію на сайті президента про відновлення пільг для всіх міст з 30-кілометрових зон.

У 46-тисячному місті Марганець напередодні пройшов мітинг проти скасування пільг. Під міською радою зібрались кілька сотень людей з вимогою повернути тарифи. Аналогічна акція пройшла у 108-тисячному місті Нікополі і наразі планується у 38-тисячному місті Покров.

Ці три міста об’єднує те, що вони офіційно відмовились від централізованого опалення, а отже більше залежні від тарифів на електроопалення.

Напередодні також нікопольский активіст Дмитро Осика в ефірі одного з українських телеканалів заявив, що готується проєкт рішення для місцевої ради про створення Асоціації міст, які розташовані в 30-кілометрових зонах.

Тобто,міста з 30-кілометрових зон демонструють готовність об'єднуватись та спільно виступати за повернення пільгових тарифів. Чи переглядатиме Кабмін своє рішення – покаже час.

0
репостів
0
репостів