Розділ Бізнес

На Шепетівщині розпочали збір ранніх зернових та технічних культур

Автор В. Лопоцюк 25 липня 2019, 15:57

Аграрії Шепетівщини цьогоріч розпочали збір ранніх зернових та технічних культур майже на два тижні раніше минулорічного. Другого липня поточного року першими в поле вийшли зернозбиральні комбайни ТОВ «Поділля +», с. Ленківці та ТОВ «Лотівка Еліт» На сьогоднішній день, до жнив ранніх зернових та зернобобових культур приступили у всіх агроформуваннях району.

Загальна площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур становить майже 14 тис. га, з якої 8,9 тис. га – озимі, 5 тис. га – ярі культури.

За оперативними даними, станом на 22 липня 2019 року сільськогосподарські виробники району обмолотили 2565 га ранніх зернових культур. Валовий збір складає 16,2 тис. тонн зерна при середній урожайності 63,3 ц/га.

На сьогодні завершено збирання озимого ячменю на площі 285 га. Валовий збір складає 1,7 тис. тонн при середній урожайності 61 ц/га. Майже третину зібрано озимої пшениці із площі 2060 га намолочено 13,8 тис. тонн при середній урожайності 67 ц/га. Лідером за врожайністю озимої пшениці є ТОВ «Лотівка Еліт», директор Кляп І. І., головний агроном Болюх С. Д.

Окрім того, наближається до завершення збирання озимого ріпаку. Зокрема, наразі, його зібрано із 68 % від запланованих до збирання площ, що становить 1630 га. Валовий збір ріпаку на рівні 5,4 тис. тонн при середній урожайності 33 ц/га. Найвищу врожайність культури демонструє ФГ «Агроінвестпроект – 2005», директор Поліщук В. М. Наразі, сільгоспвиробники приступили до збору гороху, якого зібрано 660 тонн з площі 220 га при урожайності 30 ц/га.

Таким чином, агроформування району взяли хороший старт початку жнивової кампанії, але несприятливі погодні умови уповільнюють темпи проведення жнив ранніх зернових. Дощі, висока вологість повітря, роси, що співпали із підсиханням зерна хлібів та його збиранням, негативно впливають на збирання врожаю, сприяють виникненню та розповсюдженню грибкових хвороб та шкідників, що в кінцевому рахунку, позначиться на якості зерна.

Отже, ризики втрати частини врожаю, наразі, все таки присутні і головне, на сьогодні, з метою мінімалізації втрат, з припиненням опадів, використовувати кожну погожу годину для прискорення темпів збирання врожаю.

0
репостів
0
репостів