Розділ Бізнес

Представники Хмельницької АЕС вивчали проєкт Р-1000 у США

Автор Лариса Власюк 07 вересня 2024, 15:23

Нетішинські атомники – начальник реакторного цеху Хмельницької АЕС Микола Одійчук та провідний інженер управління реактором Дмитро Кознюк – увійшли до спільного інжинірингового офісу Енергоатом-Westinghouse (JPET – Joint Project Engineering Team) для проєктів AP-1000. У рамках майбутнього будівництва українські інженери вже пройшли два етапи навчання за програмою Westinghouse: в Україні та у Сполучених Штатах Америки. На черзі – третій, практичний, етап. Детальніше про енергетичний досвід, здобутий у США, розповів начальник РЦ Микола Одійчук. За його словами, перед головним офісом Westinghouse майорить жовто-блакитний стяг, а в американському суспільстві панує цілковита підтримка України у російсько-українській війні.

Перший етап навчання – на робочих місцях

Програма Westinghouse з підготовки фахівців Енергоатому, які увійшли до складу спільної проєктної інжинірингової групи (JPET – Joint Project Engineering Team), розрахована на шість місяців та проходить в Україні та США. У складі JPET у навчанні взяли участь і представники філії «ВП ХАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом»: начальник реакторного цеху Микола Одійчук та про- відний інженер управління реактором Дмитро Кознюк. Навчання велося англійською мовою. Микола Одійчук зауважив, що важливим аспектом у навчанні став необ- хідний рівень англійської мови, який вдалося опанувати завдяки мовним курсам, започаткованим керівництвом філії «ВП ХАЕС» на базі навчально­тренувального цен- тру атомної електростанції, які читають інструктори НТЦ Лариса Гринюк та Оксана Сахнюк.

За словами нетішинських атомників, перший етап навчання проходив у квітні­травці цього року. Протягом 4­х тижнів інженери АТ «НАЕК «Енергоатом» безпосередньо на робочих місцях on­line знайомились з основами проєкту AP­1000, опановували теоретичні курси з фізики, хімії, радіаційної безпеки, контролю та управління, проєктування та будівництва, складали тести.

Навчання українських атомників надзвичайно важли ве в контексті запланованого в Україні будівництва 9­ти енергоблоків АР­1000, що закріплено в меморандумі про розширення співробітництва між НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse від 2 червня 2022 року.

458439531 1131580271887582 965120204253194982 n

Перед головним офісом Westinghouse у Пенсильванії майорить жовто-блакитний стяг

Наступний етап навчання проходив з 8 липня по 2 серпня цьогоріч у Сполучених Штатах Америки. Він передбачав продовження детального технічного курсу Westinghouse в головному офісі Cranberry Woods у штаті Пенсильванія та в офісі Rock Hill у Південній Кароліні. У програмі навчання – зустрічі з експертами­фахівцями, огляд повномасштабного тренажера АР­1000, тематичні лекції, зокрема з адаптації проєкту Vogtle AP­1000 для майбутніх установок АР­1000 в Україні.

Знаково, що перед головним офісом Westinghouse у м. Кранберрі Тауншип, штату Пенсильванія, поруч з прапорами США та Westinghouse майорів жовто­блакитний стяг.

«Така повага до національного символу України надихала та посилювала впевненість у цілковитій підтримці США наших спільних енергетичних проєктів та подальшій допомозі проти російського агресора», – розповів Микола Одійчук.

Спілкуючись з українцями, співробітники Westinghouse з помітним американським акцентом вигукували: «Слава Україні».

Особливо корисними під час навчання у головному офісі Westinghouse були зустрічі з технічними експертами проєкту AP­1000, під час яких відбувалася передача технічних знань, обговорювалися проблемні питання, велися дискусії. Там учасники JPET ознайомилися з платформа- ми та процедурами компанії Westinghouse, з проєктною документацією, ліцензуванням, поводженням з ядерними матеріалами та радіоактивними відходами, розглянули головну електричну схему енергоблока, особливості конфігурації будівельного майданчика для енергоблоків No5 та No6 філії «ВП ХАЕС».

Повномасштабний тренажер АР-1000: США та Україна використовують схожі підходи до підготовки ліцензованого персоналу

У Кранберрі інженери Енергоатому відвідали повномасштабний тренажер підготовки ліцензованого персоналу для AP­1000. З огляду на побачене, нетішинці виокремлюють спільні підходи до підготовки ліцензова- ного персоналу в обох країнах: навчання проводять фахівці­ практики, підготовка на повномасштабному тренажері відбувається за схожою системою, практикується дистанційне навчання. Проте у США терміни підготовки можуть відрізнятися, адже там на атомні електростанції йдуть колишні підводники­атомники, які раніше мали ліцензію з управління реактором на підводних човнах. В Україні ж поетапну підготовку до управління реакторною установкою проходять випускники профільних вишів.

Українських енергетиків вразив ступінь захисту інтелектуальної власності об’єктів Westinghouse

Окремої уваги заслуговують потужності, які в рамках навчання побачили українці, зокрема завод та сервісний центр Waltz Mill Westinghouse Electric Company, розташований у Медісоні, штат Пенсильванія. Під час оглядової екскурсії на майданчику Waltz Mill Westinghouse працівники Енергоатому дізналися про тестування різних методів зварювання та підбір оптимальних матеріалів; відновлення та заміну насосних агрегатів; сервісне обслуговування та ремонт парогенераторів; випробування та тестування систем поводження зі свіжим та відпрацьованим паливом; тестування методів зварювання поліетиленових трубопроводів.

Українським атомникам, які після повномасштабного вторгнення відмовилися від ядерного палива країни ­агресора на користь палива Westinghouse, особливо цікаво було побувати на заводі з виробництва ядерного палива компанії Westinghouse у місті Колумбія (Південна Кароліна). Там виробляються паливні збірки для використання в комерційних ядерних реакторах, включно з реакторами типу АР­1000. На території заводу розташовані потужності з виробництва палива, лабораторії з розробки та випробування продукції, а також відділ маркетингу палива та адміністрування контрактів. За даними Westinghouse, 10% електроенергії в країні виробляється з палива, виготовленого на цьому об'єкті.

Українських енергетиків вразив ступінь захисту інтелектуальної власності зазначених об’єктів Westinghouse, на їхній території заборонялося вести записи, фото- та відеофіксацію. Під час навчання українці працювали у власних віртуальних кабінетах на платформах Westinghouse (з відключеним доступом до інтернету), використовуючи ноутбуки, надані приймаючою стороною, до яких неможливо підключити зовнішні пристрої. Навчальні матеріали були захищені авторським правом від копіювання.

458530055 1131580291887580 4603843040984401073 n

Американські колеги вже готові розпочинати реалізацію проєкту АР-1000 в Україні

Інженери Westinghouse фактично вже готові розпочинати реалізацію проєкту AP­1000 в Україні: вже визначено склад робочих груп, розподілено обов’язки.

«Вкрай важливим результатом другого етапу навчання, на який я покладав особливі сподівання, стала конструктивна робота та згуртованість команди JPET, – зауважив начальник реакторного цеху ХАЕС Микола Одійчук. – Кожен учасник – фахівець у певному напрямку – працював у команді задля досягнення спільної мети, що дозволило налагодити стосунки з інженерним персоналом Westinghouse та прокласти місток для майбутніх успішних комунікацій під час реалізації проєкту AP­1000 в Україні».

В американському суспільстві панує цілковита підтримка України

Під час візиту до Сполучених Штатів Америки представники АТ «НАЕК «Енергоатом» не лише репрезентували українську технічну еліту, яка реалізовуватиме спільний проєкт Енергоатом ­ Westinghouse AP­1000, але й представляли українське суспільство, яке нині відбиває російську агресію. Українські фахівці всюди зустрічали шалену підтримку України.

Прикметно, що за океаном знали про ситуацію в Україні, розпитували про потреби в озброєнні, переймалися масштабами обстрілів мирного населення, цікавилися ситуацією з повітряними тривогами, відключеннями світла. А головне – переживали, чи у безпеці родини атомників. Відрадно, що пересічні американці (без українського коріння) донатять, волонтерять на підтримку Збройних сил та населення України.

...Незабаром на інженерів Енергоатому очікує третій етап навчання, який проходитиме в Україні. Це стане черговим кроком, який українські атомники зроблять спільно з партнерами компанії Westinghouse на шляху до початку будівництва нових енергоблоків та відновлення енергетичних потужностей України.

Останнє редагування 07 вересня 2024, 15:36
0
репостів
0
репостів