Sposterigach пише:
Через це краще вибирати до парламенту простих людей - не головлікарів, а терапевтів, які все життя на швидкій проїздили; не "червоних директорів", а простих учительок, які в своєму фасі за пояс будь-якого професора з купленим дипломом заткнуть; не директора Укрзалізниці, а укладача шпал вищої категорії чи працівника залізничного переїзду. АЛЕ ДЕ ВОНИ, ЦІ ПРОСТІ ЛЮДИ, НА ВИБОРАХ У ШЕПЕТІВЦІ? НА 80 відсотків - СВИНЯЧІ ПИКИ.
Ці слова нагадали мені революцію 17 року, а саме викривлений вислів "Каждая кухарка сможет управлять государством!". Хоча насправді так говорили недалекі люди та оппоненти революціонерів.
Хоча я не хочу цитувати комуністів, а тим паче їх вождів але їх вождь писав "
Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. В этом мы согласны и с кадетами, и с Брешковской, и с Церетели. Но мы отличаемся от этих граждан тем, что требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, т. е. к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту.". Навіть комуняки визнавали, що керуванню державою потрібно вчитись.
В цьому випадку нам краще було б взяти приклад з Грузії, яку всі ставлять нам в приклад, проте сам приклад ніхто брати не хоче - коли до влади прийшли молоді люди із західною освітою, які не мали жодного відношення до бізнесу - вони не знали як "заробляти гроші", але вони знали як керувати деражвою, вони знали механізми керування. Їм наказали зробити реформи і вони їх зробили. Швидко, ефективно і при цьому не приймаючи десятки безглуздих законів. Але повторюсь, це були
освідчені люди, а не вкладальники шпал.
І чомусь у Європі, та й в усьому цивилізованому світі ціняться освідчені, кваліфіковані кадри. І це велика рідкість, коли там "фахівець з вкладання шпал", в теперішній час може стати людиною, що керує державою. Принципи західної демократії полягають в тому, що звичайний чорноробочий/кухарка/вкладальник шпал, які є фахівцями у своїх справах, повинні робити саме те, що вони вміють і на що вистачає їх освіти. А вже влада країни повинна!!! (наголошу на цьому слові) вислуховувати вимоги цих "чорноробочих" - простих людей, давати цим вимогам відповідну правдиву оцінку і повністю або частково задовільняти інтереси простого населення країни. Тобто там простий чорноробочий може! керувати державою шляхом так би мовити "спілкування" з освідченими "керівниками" держави через скарги/вибори/листування тощо.
Ти тільки уяви собі ситуацію, що відзавтра міністреством енергетики та вугільної промисловості почнуть керувати прості електрики РЕМу чи міськсвітла, слюсарі і оператори котелень тепломережі і слюсарі газконтори - вони всі фахівці своєї справи

Проте, я думаю, що з цього нічого не те, що хорошого, навіть "теперішнього" не вдасться втримати.
Я просто вважаю, що керування державою, яке являє собою величезну відповідальність перед народом - це занадто складна справа, якою повинні керувати нові (у нашому випадку), освідчені в цій справі люди. Проте й не виключаю можливості, що є певні "самородки", які схоплюють все на льоту і зможуть щось зробити.