Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (631 words)

Цілющі властивості квашеної капусти

Квашеная капуста

 

Народна медицина приписує квашеній капусті просто магічні цілющі властивості. Цілителі рекомендують вживати квашену капусту і її сік при будь-яких захворюваннях, починаючи від звичайної застуди, і закінчуючи такими важкими захворюваннями, як епілепсія і бронхіальна астма.

Вважається, що щоденне вживання квашеної капусти може значно підвищити потенцію і зберегти її до похилих років. Жінкам вона потрібна для косметичних цілей. Маска з квашеної капусти додадуть свіжість і бархатистість шкірі обличчя, знебарвлять  пігментні плями, а також допоможуть  позбутися від вугрової висипки.

Корисна вона і тим, що допомагає зберігати фігуру. Калорійність її нижча навіть і без того низькокалорійної свіжої капусти. У той же час вона надовго створює відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в ній, стримує перетворенню цукру та інших вуглеводів у жир.

Квашена капуста багата цінними вітамінами. Так, всього 200 г цього продукту покривають майже половину денної потреби у вітаміні С.

Також у ній присутній вітамін В6, який сприяє кращому засвоєнню білка (ось чому квашену капусту корисно використовувати як гарнір до м'ясних страв ).

Крім вітамінів квашена капуста містить багато нікотинової кислоти, що забезпечує нормальний перебіг життєво важливих клітинних процесів і додає блиск волоссю і нігтям.

Також квашена капуста багата такими мікроелементами як, калій, залізо, магній та цинк. Окрім того, це відмінний профілактичний засіб при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Її клітковина сприяє травленню і покращує мікрофлору  кишкового тракту. Взагалі квашена капуста зміцнює імунітет, покращує обмін речовин. Спостерігається і цілющий ефект при болях у шлунку.

У складі капусти та інших овочів родини  хрестоцвітних  знайдено речовину, яка може допомогти в лікуванні раку. Ця речовина здатна захистити здорові тканини під час проведення радіотерапії  і полегшити хворобливий стан після променевого  навантаження. До такого висновку прийшли вчені з медичного центру Джорджтаунського університету.

Йдеться про рослинний діндолілметан ( ДЛМ), дія якого вже випробувана на мишиних  моделях. Тварини піддавалися смертельній дозі опромінення, а потім щодня протягом двох тижнів отримували ін'єкції Діма.

У результаті 30-денне виживання було більше 50%. Також виявлено, що ДЛМ стримує зниження в крові  кількості еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, що відбувається в результаті радіоактивного випромінювання.

Це відкриття може бути використане не тільки при проведенні променевої терапії, а й для порятунку жертв ядерного вибуху.

Що і говорити, користь від квашеної капусти велика. Однак і за нею водяться певні протипоказання. Наприклад, із-за високого вмісту органічних кислот вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, каменях у жовчному міхурі і гіпертонії.

Приготування квашеної капусти

936252_3

Існує «класичний» рецепт квашення капусти. Згідно з ним , капусту потрібно очистити, посікти, гарненько розім'яти з сіллю, щоб вона випустила сік, додати моркву, щільно укласти в бочку, дно якої попередньо вистелити капустяним листям, зверху також накрити листям, потім прикрити чистою тканиною та придавити дерев'яним кружком ( по діаметру бочки ) і поставити зверху гніт. Бродити капуста повинна при кімнатній температурі, це займе приблизно тиждень, якщо ж поставити її в прохолодне місце, то час бродіння збільшиться. Щоб капуста не мала неприємного запаху і гіркоти, потрібно пару раз, за час бродіння, проткнути її чимось гострим у кількох місцях до дна бочки. По закінченні процесу бродіння,  капусту, не знімаючи гніт, виносять у холодне місце.

Звичайно ж, у міській квартирі навряд чи знайдеться місце для бочки з квашеною капустою. Сьогодні кожен по-своєму вирішує, у чому заквасити і як зберігати капусту. Однак деяких правил все ж потрібно дотримуватися:

- Краще всього використовувати скляний або емальований посуд.

- Ні в якому разі не можна використовувати пластикову і оцинковану  тару.

- В якості гніту підійде гранітний кругляк або банка з водою, а от металеві вироби використовувати не можна.

- Зберігати готову капусту потрібно при температурі 0-2 ° С.

- Не слід заморожувати капусту, вона може стати м'якою і набрати  бежевого кольору, до того ж знижуються її корисні властивості .

- Потрібно стежити, щоб капуста повністю була покрита розсолом, інакше вона почне темніти, і змінить смакові якості. Як тільки капуста залишиться без соку, у ній починає руйнуватися вітамін С.

Зберігання моркви і капусти
Як відновити роботу мозку за 20 хвилин?
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 20 квітня 2024

0
репостів
0
репостів