Розмір шрифту: +
1 minute reading time (290 words)

Зберігання моркви і капусти

 

Викопувати моркву найкраще садовими вилами. Не варто тримати зібрані коренеплоди просто неба в купках. Натомість треба повільно охолодити їх, розклавши в затіненому, але захищеному від вітру місці. У жодному разі не можна заносити до підвалу щойно зібрану моркву, особливо якщо її збирали за теплої погоди.

У приміщенні, де зберігатиметься морква, має бути температура +4-5 градусів. Добре, якщо згодом вона ще знизиться на один-два градуси. Рекомендована відносна вологість повітря – 90-95 %. За таких умов морква добре зберігається у щільних дерев’яних ящиках або відкритих поліетиленових пакетах на 2-5 кілограмів. Якщо ж температура дещо вища, а вологість нижча, моркву варто пересипати піском чи торфом. При цьому наповнювач має бути трохи вологим та прохолодним. Добре зберігається морква, покрита шаром глини.

 

Узимку в разі виявлення хворих коренеплодів, їх обережно виймають, а руки миють розчином марганцівки. Лише після цього можна торкатися здорових плодів. Не можна вживати в їжу хвору моркву, вирізавши лише пошкоджене місце, адже токсини гриба розповсюджуються на весь плід і можуть спричинити отруєння.

Зберігання капусти

Капусту зазвичай важко зібрати всю одночасно, оскільки плоди достигають залежно від розміру та темпів розвитку. Однак бажано завершити збір урожаю до настання стійких заморозків. Капуста добре зберігається підвішеною у підвалі. Для такого зберігання голівку зрубують разом із качаном. При цьому бажано зберегти якомога більше зелених листків. Качан обв’язують рибальською жилкою чи шпагатом і підвішують до стелі. У сухому підвалі за температури від +1 до +10 капуста чудово зберігається аж до наступного літа.

Якщо виявилося, що плоди вражені сірою гниллю, необхідно видалити пошкоджене листя разом із черешками. Для попередження подальшого розвитку хвороби капустини можна посипати крейдою або обгорнути… газетою.

Розвитку слизового бактеріозу сприяє підвищення температури під час зберігання. Однак найбільш піддатливі до захворювання  ослаблені, підморожені або пошкоджені шкідниками рослини. Тому для зберігання треба намагатися підібрати бездоганні голівки.

Предотвратить старение можно
Цілющі властивості квашеної капусти
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Четвер, 25 квітня 2024

0
репостів
0
репостів