Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (364 words)

Сіль і цукор - норма вживання

 

Навколо їх вживання крутиться величезна кількість суперечок: деякі вважають ці продукти панацеєю від усіх хвороб, деякі отрутою. Їх недостатня кількість, як і надлишок, може призвести до серйозних збоїв у роботі організму, тому поводитися з цукром і сіллю слід украй обережно. Як же взнати норму вживання солі та цукру?

Чому це шкідливо?

Європейська асоціація лікарів рекомендує дорослим людям вживати 1 ч. ложку солі і визначила норму вживання цукру у кількості 3 ч. ложки на добу. Споживання солі більше 1 ч. ложки призводить до утримання в нашому організмі до 2 літрів води. У результаті чого збільшується обсяг крові, що призводить до підвищення артеріального тиску і збільшення навантаження на серцево-судинну систему. З часом – неминуче виникнення такого захворювання як гіпертонічна хвороба.

Поєднання великої кількості солі і жирної їжі порушує ліпідний обмін, внаслідок чого збільшується маса тіла і виникає атеросклероз судин, що в поєднанні з артеріальною гіпертензією призводить до ішемічної хвороби серця, ускладненням якої можуть бути інфаркт чи інсульт.

Цукор же починає свій негативний вплив вже в ротовій порожнині, де бактерії перетворюють його в кислоту, яка руйнує зубну емаль. Надмірне вживання цукру вимагає збільшення виділення інсуліну підшлунковою залозою. Інсуліновий апарат виснажується, у кров надходить менше інсуліну і виникає цукровий діабет, ускладненнями якого є ураження нирок, судин ніг, сліпота, жирова дистрофія печінки, інфаркт та інсульт. Крім цього підвищений рівень інсуліну пригнічує імунну систему організму, тобто сприяє виникненню вірусних та бактеріальних захворювань.

saltlabe

Норма вживання солі – яка вона?

Безпечна доза: для нормальної життєдіяльності достатньо з’їдати до 5 г солі на добу (5 г – це приблизно чайна ложка з верхом). Ми ж, часто, перевищуємо норму споживання в 15-20 разів! І це не дивно, адже сіль є практично у всіх «готових» продуктах: хлібі, сирі, консервованих овочах, м’ясних продуктах. При цьому наші нирки здатні вивести з організму не більше 25 г солі на добу.

В якості альтернативи краще вживати в їжу натуральну морську сіль. Вона не відкладається в суглобах, внутрішніх органах, а повністю виводиться з організму.

Безпечна норма вживання цукру

Денна норма цукру не повинна перевищувати 50-60 г. Вона включає в себе не тільки той цукор, яким ви підсолоджуєте чай, але і той, що міститься в продуктах, які ви їсте щодня: булочки, тістечка, цукерки, хліб, йогурти, овочі, фрукти, і навіть ковбаса.

Не благородні дії в соціальних мережах
10 ПРАВИЛ ЕГОЇСТА
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Середа, 06 листопада 2024

0
репостів
0
репостів