Сіль і цукор - норма вживання
Навколо їх вживання крутиться величезна кількість суперечок: деякі вважають ці продукти панацеєю від усіх хвороб, деякі отрутою. Їх недостатня кількість, як і надлишок, може призвести до серйозних збоїв у роботі організму, тому поводитися з цукром і сіллю слід украй обережно. Як же взнати норму вживання солі та цукру?
Чому це шкідливо?
Європейська асоціація лікарів рекомендує дорослим людям вживати 1 ч. ложку солі і визначила норму вживання цукру у кількості 3 ч. ложки на добу. Споживання солі більше 1 ч. ложки призводить до утримання в нашому організмі до 2 літрів води. У результаті чого збільшується обсяг крові, що призводить до підвищення артеріального тиску і збільшення навантаження на серцево-судинну систему. З часом – неминуче виникнення такого захворювання як гіпертонічна хвороба.
Поєднання великої кількості солі і жирної їжі порушує ліпідний обмін, внаслідок чого збільшується маса тіла і виникає атеросклероз судин, що в поєднанні з артеріальною гіпертензією призводить до ішемічної хвороби серця, ускладненням якої можуть бути інфаркт чи інсульт.
Цукор же починає свій негативний вплив вже в ротовій порожнині, де бактерії перетворюють його в кислоту, яка руйнує зубну емаль. Надмірне вживання цукру вимагає збільшення виділення інсуліну підшлунковою залозою. Інсуліновий апарат виснажується, у кров надходить менше інсуліну і виникає цукровий діабет, ускладненнями якого є ураження нирок, судин ніг, сліпота, жирова дистрофія печінки, інфаркт та інсульт. Крім цього підвищений рівень інсуліну пригнічує імунну систему організму, тобто сприяє виникненню вірусних та бактеріальних захворювань.
Норма вживання солі – яка вона?
Безпечна доза: для нормальної життєдіяльності достатньо з’їдати до 5 г солі на добу (5 г – це приблизно чайна ложка з верхом). Ми ж, часто, перевищуємо норму споживання в 15-20 разів! І це не дивно, адже сіль є практично у всіх «готових» продуктах: хлібі, сирі, консервованих овочах, м’ясних продуктах. При цьому наші нирки здатні вивести з організму не більше 25 г солі на добу.
В якості альтернативи краще вживати в їжу натуральну морську сіль. Вона не відкладається в суглобах, внутрішніх органах, а повністю виводиться з організму.
Безпечна норма вживання цукру
Денна норма цукру не повинна перевищувати 50-60 г. Вона включає в себе не тільки той цукор, яким ви підсолоджуєте чай, але і той, що міститься в продуктах, які ви їсте щодня: булочки, тістечка, цукерки, хліб, йогурти, овочі, фрукти, і навіть ковбаса.
Коментарі