Розмір шрифту: +
1 minute reading time (198 words)

Існує ефект, протилежний ефекту плацебо - ноцебо

   

 

У плацебо є антипод - ноцебо. Ноцебо - явище набагато менш вивчене, ніж плацебо, і значно рідше зустрічається в клінічній практиці. Термін "ноцебо" походить від латинського noceo - шкодити. Цим терміном позначають щось таке, що реально не діє, але викликає якісь негативні реакції у людини, аж до його смерті.

 

Існує багато прикладів дії ноцебо. Є відомі випадки  смерті пацієнтів, яким був неправильно встановлений смертельний діагноз. Складнощі у вивченні ефекту ноцебо виникають через етичні  вимоги, що забороняють проводити будь-яке дослідження, яке може принести шкоду пацієнту . Але все-таки вчені  вивчають це явище. Лікарські препарати теж можуть грати роль ноцебо. Так, пацієнти іноді повідомляють про несподівані і нехарактерні для даного лікарського засобу побічні ефекти, які не можуть бути пояснені механізмом дії препарату. Можна виділити декілька чинників, пов'язаних із збільшенням числа побічних ефектів. До них можна  віднести: очікування пацієнтом певних  побічних  реакцій ще на початку лікування, попередній досвід лікування цими препаратами і, особливо, особистість  пацієнта.

 

Незважаючи на недостатність знань про фізіологічні основи  дії  ноцебо, деякі дані все-таки є. Було доказано, що у пацієнтів, які очікують посилення болю, посилюється тривога, піднімається тиск.  Така реакція створює порочне коло тривоги і болю, що може бути поясненням ефекту ноцебо.

 

Розумний вплив на людей
Щоб добитися успіху в кар'єрі необхідно:
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Неділя, 26 травня 2024

0
репостів
0
репостів