Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (359 words)

Додаткові виплати для непрацюючих пенсіонерів



Існує ціла низка особливостей обчислення пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування ”, в залежності від того, працює одержувач пенсії чи ні. Відповідно, зміна цього стану (звільнення або працевлаштування) може суттєво вплинути на рівень пенсійного забезпечення, а саме призвести до зменшення або збільшення розміру пенсії, а при несвоєчасному повідомленні пенсіонером органів Пенсійного Фонду про такі обставини – до накопичення значних безпідставно одержаних сум пенсій, які доведеться відшкодовувати.

Наводжу перелік основних виплат, які призначаються до пенсій виключно непрацюючим особам або розмір яких безпосередньо залежить від того, чи працює пенсіонер:

- надбавки непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї. Розмір такої надбавки на одного утриманця складає 150,00 грн. на місяць,

- пенсії за вислугу років виплачуються лише за умови залишення роботи, яка дає право на цю пенсію,

- пенсії по інвалідності, що обчислені у розмірі пенсії за віком, пенсіонерам-інвалідам, які не досягли пенсійного віку, лише за умови залишення роботи,

- також пенсії у зв`язку з втратою годувальника, що призначаються непрацюючим членам сім`ї померлого, які зайняті доглядом за дітьми померлого годувальника до досягнення ними восьми років.

особам, звільненим за скороченням штатів та яким призначена пенсія за віком за 1,5 року до досягнення ними пенсійного віку, виплата призначеної пенсії в разі їхнього працевлаштування припиняється.

- індексація пенсій відповідно до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" працюючим пенсіонерам проводиться з урахуванням отриманої заробітної плати та відповідно до базового місяця нарахування індексації,

- підвищення, передбачене для всіх непрацюючих пенсіонерів постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2009 № 198,

- доплата по постанові Кабінету Міністрів України від 05.05.2010 № 331.

Працюючі пенсіонери не мають права на підвищення пенсії у разі збільшення прожиткового мінімуму, відповідно до Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який вступив у дію з першого жовтня 2011 року. Тим, хто працює, перерахунок пенсії зроблять лише після звільнення з роботи — за тим прожитковим мінімумом для непрацездатних, який діятиме на дату звільнення.

Слід мати на увазі, що до 1 січня 2015 року за жінками зберігається право виходу на пенсію в 55 років. Але за двох умов — за наявності не менш як 30 років страхового стажу та обов’язкового звільнення з роботи, тобто виплата дострокових пенсій припиняється до досягнення пенсійного віку, якщо людина знову влаштувалася на роботу.
Островок здравомыслия от Виталия Сыча
Реформа судової влади - основна проблема сучасної ...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Вівторок, 21 травня 2024

0
репостів
0
репостів