Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (669 words)

Чому цього року так багато комарів і як з ними співіснувати?

 

 

Коли відчуваю, як засвербіла шкіра від уприскування комарячої слини, або коли відчищаю чергову криваву пляму на шпалерах від розчавленого дзизкотуна — лаюся і проклинаю. Коли бачу, як відмахуючись від комариної хмари шашличники з прокльонами вибігають з лісу і вибирають для відпочинку не зелену галявинку, а якесь інше місце, — радію.

Цього року комарина гвардія особливо численна. Причина: вдосталь тепла і вологи. Око радіє, помічаючи залиті луки, наповнені водою ковбані, стариці, калюжі і калюжки. Адже комарі відкладають яйця у воду. Й у воді живуть їхні лялечки та личинки. Наче маленькі підводні човни, вони виринають час від часу на поверхню, висовуючи назовні свої дихальні трубки.

З цих лялечок вилупляться нові комарики. Самці днів десять поїдять нектару і відлетять у той світ. А самки будуть шукати щось живе, аби напитися крові, наглитатися білків, які так потрібні для відкладання яєць і продовження роду.

 

Щоб не покусали, або кого отруює отрута

Найліпший спосіб уберегтися від укусу комара — механічний. Себто ставити сітки на вікна, надворі — вдягати накомарники, а тих, хто прокрався -таки у кімнату або знайшов незахищену ділянку вашого дорогоцінного тіла, — бити чим під руку підвернеться. (Варіант для збереження чистоти шпалер — пилосос). Чому механічний спосіб найліпший? Бо нешкідливий для нашого здоров’я.

Адже майже всі інші розрекламовані засоби — отрута! Умовно розділимо цю хімію на репеленти (хімічні речовини, які відлякують комах) і фумігатори (фумігація — отруєння парами або газами). Є ще важка артилерія — дихлофос та його похідні, але про них і так усім відомо.

Отже, репеленти. Штучні хімпрепарати. В їх складі є діючі речовини, що належать за своєю токсичністю до III та IV класу (найвищий клас токсичності — перший). Їх випускають у вигляді лосьйонів, емульсій, кремів, аерозолів і наносять на шкіру та/або одяг. Ефективність репеленту залежить від концентрації діючої речовини і температури довкілля.

Фумігатори містять піретроїди — штучні аналоги природних отрут піретринів, які є в деяких видах ромашки роду піретрум. Піретрини викликають параліч, а потім і загибель комах. Тож якщо побачите у вашому ромашковому чаї дохлого комара, не спішить казати, що він утопився. Та й вам не раджу пити надто міцний ромашковий трунок.

Та повернімося до фумігаторів, які зазвичай випускають у вигляді пластинок, спіралей і аерозолів. Ефективність фумігатора залежить від площі приміщення, в якому його використовують. Цей димовий пристрій починає діяти приблизно через годину після включення приладу в розетку (підпалювання спіралі), тривалість ефекту — 8–10 годин.

Суть і в репелентів, і у фумігаторів, як бачите, одна. Всі вони отруйні для комах. І так само для людей. Для комах отруйні у маленьких дозах, для людей — у великих. Якщо у вас хвора печінка, то доза отрути, яку може витримати організм, — значно менша, ніж для здорових людей. Також особливо вразливі до будь-яких отрут діти й вагітні жінки, люди із послабленим імунітетом і ще багато категорій гомо сапієнс. Тому читайте надуважно інструкції, ретельно їх дотримуйтеся, за можливості — порадьтеся з лікарем. Додержуйтеся загальних правил безпеки, зокрема пам’ятайте: фумігатор не можна застосовувати у маленьких не провітрюваних приміщеннях; кремові репеленти не можна втирати; дітям не можна використовувати спиртові аерозолі — вони швидше вбираються в шкіру. І ще багато різних «не можна» та «не рекомендується».

Чим допоможе зелена аптека…

Кажуть, що комарів відлякують аромати перцевої м’яти, базиліка, чебрецю, гвоздики, полину, помідорного бадилля, меліси, лаванди, волоського горіха, черемхи тощо. По-перше, зі свого досвіду скажу, що натирання, скажімо, олією гвоздики, справді певний час утримує комарів на відстані. Але відстань ця невелика, і комахи все одно в’ються навколо із противним дзижчанням. По-друге, натиратися доводиться мало не з голови до ніг, бо на не змащену ділянку відразу сідає комар і тиче рилом у шкіру. По-третє, запах гвоздики, як на мене, доволі різкий і неприємний.

Щодо, скажімо, бадилля помідорів, то особисто в мене на нього алергія. Тож і вам раджу, перш ніж змаститися чимось запашним, спробувати для початку невелику дозу і подивитися, як буде реагувати організм. До речі, у традиційній в’єтнамській «зірочці» намішано чимало із перерахованих вище олій (почитайте склад на упаковці), тим-то, мабуть, вона така й ефективна. І не забувайте, що рослинні ліки — це теж ліки. Їх передозування може викликати головний біль, нудоту та інші побічні дії.

 

Що таке покликання?
Ще одне відомство отримало право зупиняти автомобі...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Понеділок, 17 червня 2024

0
репостів
0
репостів