Розділ Суспільство

Партнерські пологи на Хмельниччині: то дозволені, то ні

Автор 28 січня 2021, 18:32

Від початку карантину в Україні загалом та на Хмельниччині зокрема запровадили чимало обмежень. Частина з них стосувалася режиму роботи лікарень. Під заборону від березня 2020 року періодично потрапляли як проведення планових операції, так і відвідування пацієнтів . Поза законом опинялися й партнерські пологи. У різних медзакладах області їх адміністрація на власний розсуд позбавляла або обмежувала право жінок на партнерську підтримку.

Навіщо жінці партнер на пологах?

В Україні участь у пологах партнера (не лише чоловіка породіллі, а й інших її родичів, знайомих або доул) почали практикувати понад 15 років тому. За даними ВООЗ, у 2004 році такою можливістю скористалися менше 1% українок. А вже за 14 років понад половина українських пологів стали відбуватися за участі партнера.

На думку фахівців, присутність близької людини скорочує період пологів, знижує ризик ускладнень та необхідність застосування анестезії, зменшує втручання медиків у фізіологічні процеси.

“Медики пустили партнерів на пологи не просто так. Це реально науково обґрунтовано. За статистикою, лише 20% пологів потребують втручання. А решта відбудуться – без нього. За присутності партнера потреба у втручанні зменшується втричі. Жінці просто треба зробити тепло, тихо, темно. І щоб вона мала впевненість: поруч ті, хто допоможе у будь-якій ситуації. Пологи – процес, незалежний від лікарів. Коли він відбувається вчасно, без стимуляції та з підтримкою близьких людей, в організмі жінки виділяється не тільки окситоцин, який стискає матку, а й релаксин, що дозволяє дитині м’якше проходити через таз. Тому у світі й існує  тенденція до природних пологів та до мінімального втручання у них медиків”, – зазначає голова правління громадської організації “Щасливе материнство”, акушерка за фахом Вікторія Потічко.

Можливість присутності одного або двох партнерів засвідчена у Наказі МОЗ від 10 травня 2007 року “Про організацію профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах”.   

“Медичний  персонал  акушерського   стаціонару   дозволяє присутність  партнера  не більше двох осіб (чоловіка,  членів родини, близьких) на пологах відповідно до порядку, затвердженого головним лікарем  з  урахуванням  бажання  роділлі.  Додаткове медичне обстеження родичів не проводиться.  Присутність членів  родини  за наявності  в  них  туберкульозу  або  гострих проявів інфекційного захворювання в акушерському  стаціонарі  не  допускається”, – йдеться у Наказі.

А от нормативних документів МОЗ, які б обмежували чи забороняли партнерські пологи за певних зовнішніх умов, наразі немає. Тому прикро, що карантин став приводом таку практику призупиняти.

Карантинні заборони

Навесні 2020 року у більшості українських пологових будинків жінкам заборонили народжувати з партнером (партнеркою). Відомо про такі випадки в Івано-Франківську, Рівному, Львові, Ужгороді. Не став винятком і Хмельницький.

Вже у другій половині березня 2020 року пологи з участю партнера стали тимчасовим табу в обласному перинатальному центрі. Там у цей час заявили про можливість відвідування породіль з немовлятами лише в особливих випадках – після важких пологів. У той же період про заборону таких пологів оголосили  і в міському перинатальному центрі.

У червні в обох  закладах прозвітували про відновлення можливості партнерської підтримки. За умови наявності у чоловіка негативних результатів  тестування на коронавірус методом ІФА або ПЛР. Окрім того, замість двох осіб, тепер дозволялася присутність лише одного знайомого.

Та, як з’ясувалося, навіть ці пом’якшення далеко не завжди гарантували  жінкам доступ до партнерської підтримки. Необхідність тестів створила іншу проблему: через організаційні особливості їх не завжди встигають зробити до того, як жінка народить. Тому такі краянки все одно інколи лишалися без підтримки близьких.

Наприклад, хмельничанка Поліна (ім’я змінене на прохання) першу дитину народжувала за присутності чоловіка. Сподівалася і на другі такі ж пологи. Проте марно.

“У кого в обласному перинатальному все йшло за планом і реально був результат тесту, тих пускали в партнерські пологи. Я ж всередині жовтня почала народжувати передчасно, йшла на екстрений кесарський розтин. У мене взяли зразок, а чоловіку сказали: точно не встигнуть зробити аналіз, тож навіть не брали, і на пологи його не допустили. До речі, мені про мій результат тесту так і не повідомили, і у виписці цих даних також не було . Тому не факт, що аналіз взагалі робили. Мені здається, нереально встигнути з тестом при передчасних пологах. А якщо з 36-го тижня здавати кожні 3 дні, тоді, мабуть, кредити на тестування потрібно оформлювати. Після розтину мали б діток спочатку викласти на мене, а потім віднести й покласти на татка на час зашивання й  інших маніпуляцій. Але ні…”, – розповідає Поліна.

Хмельницький обласний перинатальний центр

А вже у другій половині жовтня в обласному перинатальному і поготів знову повернулися до весняного формату. Тільки тепер заборону партнерських пологів взагалі не афішували в засобах масової інформації. На неможливість отримати партнерську підтримку у чатах скаржилися майбутні породіллі. З деяких дописів можна зрозуміти: проблеми з присутністю партнера на пологах у деяких випадках виникали навіть до середини жовтня.

143115907 736357667317222 1081860725662376285 n

Загалом протягом року в обласному пологовому відбулося суттєве скорочення кількості партнерських пологів:  у 2019 році таких було 87 %, за 11 місяців 2020 року – всього 46 % від загальної їхньої кількості, – такі дані повідомили у відповіді на запит від 3 грудня 2020 року.

Заборону керівництво Центру пояснило так:

“Рішенням засідання комісії з інфекційного контролю закладу від 19 жовтня 2020 року (протокол №17) у зв’язку з віднесенням області до території з червоним рівнем епідемічної безпеки з 19 жовтня партнерські пологи, спільне перебування з родичами та відвідування у закладі заборонені. Це триватиме, допоки область у червоній зоні”.

Далі – ще цікавіше. На прохання вислати скан-копію протоколу №17 керівництво обласної лікарні, до структури якої входить перинатальний центр, так і не відповіло. При такому суворому підході до присутності на пологах партнерів 16 січня в іншому корпусі лікарні влаштували урочисте відкриття обласного інсультного центру. На масовий захід запросили численних депутатів обласної ради, голову облдержадміністрації та голову облради, мецената – одного з народних обранців від Хмельниччини. До речі, допис про появу Центру невдовзі видалили зі сторінки облдержадміністрації на Фейсбук. Зберігся лише скрін.

142860672 327383438560106 4623135517770879288 n

А вже 17 грудня в одному із чатів з’явився допис співробітниці обласного перинатального. Медик повідомила: у пологовому нарешті знову дозволили партнерські пологи. Про причини раптової зміни рішення можна лише здогадуватися.

142983946 4453056208043346 8831449766269005409 n

Народжувати з близьким або знайомими жінки могли і у період дії локдауну.

Хмельницький міський перинатальний центр

За 11 місяців 2020 року у міському перинатальному центрі кількість партнерських пологів у порівнянні з 2019-им скоротилася на 11 %. Обмеження тут не стали настільки радикальними. У відповіді на запит головний лікар Андрій Ропотан повідомив:

“На період пандемії згідно з наказом закладу № 233/05-03 від 15 вересня 2020 року «Про режим роботи комунального підприємства “Хмельницький міський перинатальний центр” на період карантину змінилися умови проведення партнерських пологів. А саме: на пологах може бути присутній один партнер з обмеженням його міграції всередині  та за межами закладу та при наявності негативного обстеження ІФА IgM, не пізніше 2-5 днів”.

Хмельничанка Дарина опинилася у перинатальному центрі у період різдвяних свят. Подружжя планувало партнерські пологи, маючи такий досвід з першою дитиною. ІФА у Дарини показав наявність антитіл класу M у крові. У чоловіка натомість результат виявився негативним. Тестування ПЛР методом у святкові дні, за словами жінки, не проводили. Тому їй до початку переймів довелося робити платний тест у приватній лабораторії за вартістю у 1 000 гривень. Оскільки його результат  виявився негативним, чоловіку таки надали можливість бути поруч.

“І післяпологова палата наша теж була сімейною. Але якби я напередодні  не психанула і не поїхала здавати ПЛР, моя ситуація була б інакшою”, – вважає Дарина.

Головний лікар закладу Андрій Ропотан зауважує: на вихідні у перинатальному центрі дійсно не проводять тестування: ані ІФА, ані ПЛР. Для породіль, у яких ще не почалися перейми, у відділенні патології передбачили спеціальні палати. Там  вони можуть перебувати, допоки медики не зберуть всі аналізи.

“Якщо при позитивному ІФА на антитіла М не буде симптомів, то жінка буде народжувати в індивідуальному пологовому залі. Чоловік при цьому може бути присутній за умови, що у нього негативний ІФА. Все вирішується індивідуально. У нас також є можливість зробити експрес-тести у приймальному відділенні, де визначаємо імуноглобулін породіллі і чоловіку. Загалом я вважаю, що партнерські пологи мають бути: жінка прийшла з дому з чоловіком і піде додому з ним же”.

Пологове відділення Шепетівської райлікарні

Скоротилася і кількість партнерських пологів і у пологовому відділенні Шепетівської районної лікарні. Якщо у 2019 році тут разом з близькими народжували 97 % жінок, то протягом 11 місяців 2020 року – лише 77 %. Чи запроваджували тут під час карантину обмеження – про це у відповіді на запит керівниця лікарні Валентина Савчук не зазначила. Натомість  повідомила: станом на кінець 2020 року жінки тут могли народжувати з партнерами. З одним чи двома – це мало бути рішення породіллі та її близьких.

“При жіночій консультації є  підготовчі курси для молодих пар . На заняттях майбутнім батькам пояснюють, що відбувається під час родового процесу, і навчають правильним технікам допомоги при пологах. Партнерам перед пологами необхідно надати флюорографію за останні пів року та довідку від сімейного лікаря про відсутність інфекційних захворювань протягом трьох місяців”, – зауважила Валентина Савчук.

Натомість відповіді на аналогічний запит про партнерські пологи від Кам’янець-Подільського міського перинатального центру не надали.

Що далі?

Наразі зареєстрована петиція до Президента України  з проханням  повернути партнерські пологи скрізь. Її авторка Анна Петровська наголошує: така заборона порушує право батька на безперешкодне спілкування з дитиною (ст. 153 Сімейного Кодексу України) та право жінки і дитини на допуск до них членів сім’ї (ст. 278 Цивільного Кодексу України та ст. 6 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”).  Петицію підтримали 35 громадських організацій. Збір підписів триватиме ще близько місяця.

Зрештою різні підходи адміністрацій лікарень, особливо у межах одного міста, “грають ” проти тих закладів, де вирішують забороняти партнерські пологи.

“Моя родичка вирішила народжувати третю дитину у Хмельницькому міському перинатальному, хоча другий малюк з’явився на світ  в обласному. Вона розуміла: лікарі фахові в обох закладах, але не ставила свої пологи у залежність від них. Їй була  важлива саме можливість присутності партнера. Зважаючи на те, що два центри конкурують між собою, у цій боротьбі втрачає той заклад, де адміністрація вводить заборону на партнерські пологи”, – зазначає Вікторія Потічко.

Отже, адміністрації різних медичних закладів в Україні досі не виробили єдиного підходу щодо партнерської підтримки під час пологів. Однак досить часто, саме після зацікавленості громадських активістів та журналістів цією темою, тимчасові  заборони на проведення таких пологів скасовуються. Так вже відбулося у Львові й Ужгороді. Після привернення уваги до законодавчо необгрунтованого табу відмовилися і у Хмельницькому. Сподіваємось, не тимчасово.

Світлана Русіна для Новини. Хмельницький

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

0
репостів
0
репостів