Розділ Суспільство

Об'єднання територіальних громад у Шепетівському районі. Що нас чекає?

Автор Віталій Мосійчук 03 червня 2015, 15:14
Карта - проект об"єднання територіальних громад у Шепетівському районі Карта - проект об"єднання територіальних громад у Шепетівському районі
Сьогодні всі визнають, що без реформи місцевого самоврядування нині неможливо подолати кризові явища в Україні. Розуміють і те, що основна складова реформ - це децентралізація, яка дозволяє вирішувати усі важливі питання на місцях за активної участі жителів без зайвого втручання органів виконавчої вертикалі, тобто Києва. Дуже важливі, але про те, що в країні проводяться заходи по впровадженню Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" людям ніхто не пояснює. Мешканці нашого міста теж не мають уяви про механізм проведення об’єднання громад і яким чином це вплине на подальший розвиток Шепетівки.
Процес для країни в цілому правильний і від об’єднання мають виграти всі, однак сам Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, як довели громадські обговорення, далекий від досконалості. До того ж кидається у вічі поспіх впровадження цього Закону, зрозуміло, що над розробниками реформ тяжіє тягар часу: восени відбудуться місцеві вибори, і нових депутатів мають обрати до відповідних рад вже під нові повноваження.

Активно взялися за впровадження реформ на Хмельниччині. 28 травня депутати обласної ради вже встигли схвалити проект Перспективного плану формування території громад Хмельницької області. Тобто на мапі нашого краю вже встановлені контури нашої міської обладнаної громади, до якої мають приєднатися Судилківська сільска рада, Михайлюцька, Плесенська та Пліщинська.

Законом встановлено, що тільки до 1 чеврня можна зробити добровільний вибір щодо об’єднання громад, а далі ті громади, які виявили бажання утворити громаду у визначеному складі, розпочинають процедуру об’єднання. Весь цей процес має завершитися до 15 липня.

Які ж є головні правила формування спроможної об'єднаної громади:

  • відстань 20 км по дорогах з твердим покриттям; якщо дороги погані - не більше 20-15 хвилин їзди до центру громади
  • час прибуття швидкої та пожежників - не більше 30 хвилин
  • нова об'єднана громада має бути економічно спроможна
  • найменування об'єднаної територіальної громади є похідним від найменування населеного пункту, визначеного як її центр
  • територія спроможної територіальної громади має бути нерозривною
  • новостворені територіальні громади мають знаходитися в межах однієї області, але населені пункти можуть об’єднатися з різних районів
  • документи, які посвідчують право власності та інші документи не потрібно міняти.

Які ж ключові зміни відбудуться у розподілі повноважень між об'єднаною громадою, районом і областю?

  1. Облдержадміністрації та райдержадміністрації будуть ліквідовані
  2. На рівні районів та області працюватимуть Державні урядники, які координуватимуть роботу обласних управлінь влади та контролюватимуть законність рішень органів самоврядування.
  3. Суттєво зменшаться функції районної ради: основною відповідальністю району будуть лікарні, які надають спеціалізовану допомогу та школи-інтернати.
  4. Суттєво зменшаться функції обласної ради: регіональний розвиток та залучення інвестиції, розвиток туризму, особливі види медичної допомоги та професійна освіта
  5. Сільські ради будуть ліквідовані, натомість створюється єдина рада об'єднаної громади, а в селах вводиться посада старости.
Важливо, наскільки майбутня громада може бути платоспроможною. Децентралізація передбачає зміну діючої системи розподілу коштів:
  • 65% податків і коштів залишатиметься на місцях (в об'єднаних громадах (зараз 20%))
  • 35% надходитиме в центр державі

Йде суперечка і щодо того, хто буде управляти земельними та природнім ресурсами громади. Сьогодні громада не є господарем на своїй землі. вона розпоряджається тими землями, які є в межі населеного пункту, решта багаств громади, а це ліси, водні ресурси і корисні копалини, держава "підім'яла під себе".

На жаль, сьогодні не йдеться ані про здійснення реформ, ані про децентралізацію влади. Проштовхується лише об’єднання територіальних громад, тобто скорочення кількості сільських та селищних рад, що говорить про банальну спробу зекономити кошти на їхнє утримання.

Хочеться роз'яснити людям усі ризики реформи і як цих ризиків уникнути, але самим людям необхідно активно включатися у ці процеси і не бути настільки заглибленими лише у свої побутові проблеми. Через свою пасивність люди нашкодять власним інтересам і своїй об'єднаній громаді.

Останнє редагування 03 червня 2015, 16:50
0
репостів
0
репостів