Розділ Суспільство

Дорожній контроль Шепетівки

Про свавілля посадових осіб ДАІ на дорогах вже писалась не одна стаття та знімався не один відеосюжет, але люди й надалі покірно грають в корупційні ігри інспекторів, не бажаючи витрачати час на відстоювання своїх прав. Людям легше позбутись певної частини своїх коштів, ніж витрачати час на судові тяганини. В підсумку це все призводить до того, що корупціонери в погонах вимагають дедалі більші суми, а безпека руху падає все на нижчий та нижчий рівень. Більше того, відчуття вседозволеності задурманює голову колишнім і теперішнім працівникам ДАІ настільки, що вони собі дозволяють сідати за кермо в напівпритомному стані алкогольного сп'яніння.
На щастя, не всі учасники дорожнього руху байдужі до цієї проблеми. Одним із перших включився в цю боротьбу звичайний шепетівчанин Олег Орленко. Як і громадські активісти з Дорожнього контролю, він почав фіксувати на відео всі порушення наших інспекторів ДАІ, а далі в разі порушення його прав, відстоювати свою позицію в судах. 

Його відеоролики вже зібрали кілька десятків тисяч переглядів. Він вже тримає зв'язок з такими ж борцями за правду як він із Києва, Хмельницького та інших міст. Олег довів до кінця не одну судову справу, яка покарала недобросовісних правоохоронців.

На відміну від інших водіїв, яких вистачає лише на пусті скарги на форумах та кухнях, цей хлопець доводить, що із системою можна боротись, головне хоч щось робити.

Я поспілкувався з Олегом ще кілька місяців тому, але наша розмова за цей час геть не втратила актуальності. Тому читайте, дивіться, думайте та дійте!

Олеже, коли і як ти зайнявся цією діяльністю?

Приблизно в 2012 році, мабуть як і всі інші журналісти та активісти, дістало що кожний раз як зупиняють, при тому, що ти не порушуєш ПДР, тебе просто хочуть розвести на гроші або якесь інше порушення.

Як ти вчився своїй справі? Звідки брав досвід? 
Сказати що це моя справа я не можу, так як я маю основну роботу і на це в мене часу мало, я не журналіст і ярим активістом себе не вважаю. Можна сказати що це просто громадська позиція. З початку дивився відеоролики, вивчав різні ситуації які можуть бути, потім придбав майже всю законодавчу базу, і почав вчити всі положення які до цього відносяться

Які основні проблеми та складнощі виникають в твоїй діяльності?
Мабуть відстоювати свою думку в суді. Наймати адвоката не було сенсу, тому що це б коштувало в рази дорожче чим штраф, тому приходилось самому. Коли ще не було підтримки, до нашого начальника ДАІ викликали моє керівництво, та намагались залякати, тим що, або вони мене звільнять або постійно будуть проблеми з ДАІ, але це все слова, які підтвердити я не можу, тому прошу не акцентувати на цьому увагу.

А в якій кількості судових засідань ти вже взяв участь?
Що стосується мене -  7 засідань по двом справам.

Тобто ти ще допомагав комусь в судових баталіях?
Ні, це все по мені, а взагалі люди досить часто запитують як краще вчинити, як правильно скласти скаргу, заяву чи позов до суду. Я не маю право представляти чиїсь інтереси, так як я не адвокат, тільки свої, але можу підготувати людину для того щоб вона сама себе відстояла

Зрозуміло. Які самі кричущі випадки порушень з боку ДАІ тобі зустрічалися?
Стільки багато що навіть не знаю що сказати, на приклад до мене часто дзвонять люди які знають мій телефон, в основному в ночі, їх  зупиняють та починають розводити на п'янку, це основний прибуток ДАІшників. "Випив - за руль НЕ СІДАЙ!!!" - це все правильно, але ж в них не має поняття скласти протокол, причому правильно, більшість з них навіть цього не вміє, в ночі діє система під назвою половина, 2000гр. заплатив, покаявся та поїхав п'яний далі. Саме цікаве те, що в основному дзвонять люди які взагалі не вживають. Як правило вони складають 130 (Стаття 130. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції ч. 1) на людей які не вживали або в цьому не компетентні, а з п'яними все вирішується як кажуть на місці. Про це можна розповідати довго ...

А що б ти порадив людям які не вміють себе захищати у таких випадках? Куди звертатися, що робити і не робити на місці?
Якщо людина точно знає що не вживала, і для неї кажуть пройти перевірку на алкоголь, відмовлятись не в якому разі не можна, відмова це собі вирок, якщо підозрюете, що інспектор щось замислив, краще повідомити йому що хочите пройти мед.огляд в лікарні, на це особа має право, там менша ймовірність, що "розведуть". На практиці не одноразово було, що доктор був в зговорі з ДАІ. Ну а якщо вас вже розвели, але ви знаєте, що не вживали, потрібно найти іншу лікарню та пройти перевірку ще раз, та обов'язково щоб лікар це письмово засвідчив, на що у вас буде дві години після часу вписаного в протоколі. Вас викличуть до суду де потрібно буде пред'явити ту справку від лікаря.

Продовження інтерв'ю ви можете переглянути у відеоверсії нижче. Ознайомитися з плодами діяльності Олега Орленка ви можете у спеціальному розділі нашого сайту. 

Останнє редагування 17 березня 2015, 15:59

Відео

0
репостів
0
репостів