Розділ Суспільство

23 серпня – День Державного Прапора України!

Автор 23 серпня 2023, 13:29

Державний Прапор України - один з офіційних державних символів суверенітету держави та має щонайменше тисячолітню історію, сягаючи часів Русі та Галицько-Волинського князівства.

Найперша історична згадка про поєднання жовтого і синього кольорів датується 1256 р. − днем заснування Львова. Пізніше ці кольори використовували козаки у один із важливих етапів українського державотворення – Гетьманщини. Головною Руською радою на 1848 р. на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор. У період Української революції у Києві публічно та на офіційному рівні з’являється наш стяг, як символ української державності, а 22 березня 1918 р. − Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного кольорів як прапор Української Народної Республіки. У 1938−1939 рр. синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України, у 1941 р. – Української Держави.

За радянських часів зберігання синьо-жовтого полотнища вважалося злочином, за який могли ув’язнити на два роки або потрапити до концтабору чи психлікарні. Проте щобільший спротив чинили українці радянській окупації, то частіше з’являється прапор як символ боротьби. 26 квітня 1989 р. у Львові під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії. 22 травня 1989 р. у Києві на закритті Шевченківського свята було піднято національний прапор. 23 березня 1990 р. він з’явився над Тернопільською міськрадою, а 3 квітня 1990 р. − над Львівською міськрадою. 24 липня 1990 р. у Києві блакитно-жовтий прапор був урочисто піднятий над будинком міської ради. 24 серпня, після проголошення Акту незалежності України, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради.

В останні роки ми максимально відчули важливість нашої державної символіки, не в останню чергу через війну, розв’язану рф у 2014 року. Саме з того моменту українська символіка набуває колосального значення як для українців, так і для світової спільноти. Чи не вперше ми зрозуміли, наскільки крихка і важлива є наша свобода і стали на її захист саме під синьо-жовтим стягом. Прапори увінчували техніку, зброю та стали ключовою відзнакою українських воїнів, що вирушили на захист східних кордонів. Український прапор в першу чергу намагалися зірвати загарбники та саме їх встановлюють наші воїни після звільнення кожного населеного пункту. Прапори переховували українці в окупації та везли із собою за кордон під час евакуації як найбільшу цінність. Для окупантів він став таким же страшним символом українського спротиву, як і гасло «Слава Україні!» та український тризуб.

Нині український національний синьо-жовтий прапор є державним прапором України. Він є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Музей пропаганди

0
репостів
0
репостів