Розділ Суспільство

Знайомство з Хмельниччиною: пам’ятка природи загальнодержавного значення «Китайгородське відслонення»

Автор 13 серпня 2023, 12:54

Знамените місто Китайгород, засноване ще князем Потоцьким. Колись тут був розкішний замок та сюди з’їжджалось чимало купців, бо саме тут проходив Чумацький шлях.

Свідченням наукової цінності території є один із найповніших у світі еталонний розрiз силурiйських вiдслонень. Міжнародний геологічний еталон відслонення третього і четвертого періодів палеозойської ери починається на лівому березі річки Тернава і охоплює весь схил пагорба на південно-західній околиці села Китайгород.

Площа даного відслонення 60 га. Невелика частина відкладів, в основному пісковиків, які знаходяться в заплавній частині річки, після підняття рівня води в 1983-1984 рр. опинилися під водою. Але сам розріз зберіг свою унікальність і до сьогодні. Вона полягає в тому, що тільки в районі с. Китайгород можна спостерігати повний розріз силурійських відкладів.

Геологічна пам´ятка природи загальнодержавного значення «Китайгородське відслонення» у 2010 р. увійшла до складу національного природного парку «Подільські Товтри».

На підставі результатів дотеперішнього дослідження силурійських відкладів Поділля, які є досить унікальними і єдиними на території сучасної Європи і досліджуються науковцями з усього світу, можна виділити три горизонти верхнього силуру Поділля:

  • нижній – пісковики
  • середній – сланці
  • верхній – вапняки

kitaygorod 11

Оскільки скам’янілості трапляються тільки у вапняковому горизонті, вік його визначається точніше. Загалом тут розрізняються три яруси: венлокський, лудловський і даунтонський.

Венлокський ярус розташований під товщею води. Охоплює пісковики і сланці з фосфоритовими конкреціями. Тільки верхня частина, де спостерігаються сланці, є над водою.

Лудловський ярус виявлений вапняками й тентракулітовими сланцями у верхній частині. У вапняках цього ярусу є багато решток коралів.

Даунтонський ярус складений вапняками і глинястими сланцями. У вапняках менше, ніж у венлоку, коралів.

Науковці вважають, що Китайгородське відслонення є унікальною пам’яткою. Оскільки у світі мало місць, де трапляється повний розріз силурійських порід, то дане відслонення має належати до Світової геологічної спадщини.

У підготовці інформації використано матеріали з сайту

Національного прирооднього парку «Подільські Товтри»

Останнє редагування 13 вересня 2023, 14:38
0
репостів
0
репостів