Розділ Суспільство

Люстрація – чи все так просто?

Автор Люстраційна комісія 12 квітня 2014, 16:34
З трибуни Євромайдану та Майданів на місцях неодноразово лунали вимоги щодо люстрації осіб, що заплямували себе корупційними діяннями та співпрацею зі злочинним режимом Януковича. Та чи так просто здійснити цей акт, не маючи Закону Про люстрацію, щоб не перетворити його на полювання на відьом або ж висікти самих себе, якщо звільнені колаборанти повернуться на свої посади за рішеннями судів. Адже, незважаючи на соціальний запит на очищення влади знизу доверху, ці працівники перебувають під захистом Кодексу законів про працю, тому аргументи щодо їх звільнення мусять бути «залізобетонними», щоб будь-який суд не зміг їх спростувати.
Однією з підстав звільнення керівника закладу, підприємства чи установи, що втратив довіру своїх підлеглих, може бути вимога профспілкового комітету до власника закладу (підприємства, установи) чи уповноваженого ним органу щодо розірвання трудового договору з керівником, якщо той порушує законодавство про працю, колективні договори, закон про професійні спілки та гарантії їх діяльності.

У березні на адресу виконувача обов’язків міського голови, секретаря міської ради Михайла Полодюка надійшло звернення ради та профспілкового комітету Шепетівської дитячої музичної школи з вимогою про звільнення з посади її директора Валентини Бренцун.

Відповідно до статті 45 та пункту 4 статті 36 Кодексу законів про працю України, така вимога профспілкового комітету є підставою для розірвання трудового договору з керівником з ініціативи власника чи його представника. Нагадаємо, що власником Шепетівської дитячої музичної школи є громада нашого міста, а представником власника – міська рада.

Зважаючи на те, що після революції гідності кожна людина і тим більше колектив заслуговують на гідне ставлення до себе, було вирішено вивчити думку трудового колективу дитячої музичної школи, перш ніж приймати будь-яке кадрове рішення щодо її керівника.

24 березня 2014 року відбулася зустріч заступника міського голови Юрія Вахоцького з колективом Шепетівської дитячої музичної школи. Працівників школи ознайомлено зі змістом звернень ради та профспілкового комітету, потім надано слово директору Валентині Бренцун і кільком представникам трудового колективу.

Після цього проведено анонімне анкетування всіх присутніх працівників. У анкетуванні взяли участь 46 працівників школи, що становить 88,5 % від їх загального числа (в штатному розкладі закладу 52 людини).

Анкета включала три запитання:

  • Запитання перше – Чи відповідають дійсності факти, викладені у зверненні проф-спілкового комітету Шепетівської дитячої музичної школи до в. о. міського голови, з тек-стом якого Ви щойно ознайомлені? Позитивну відповідь на це запитання дала половина присутніх членів колективу.
  • Запитання друге – Чи вважаєте Ви справедливою вимогу профспілкового комітету Шепетівської дитячої музичної школи про розірвання трудового договору з директором Бренцун Валентиною Віталіївною? 27 чоловік дали позитивну відповідь на друге запитання, тобто 58,7 % від загального числа учасників анкетування підтримали вимогу про звільнення керівника закладу із зай-маної посади.
  • Запитання третє – Хто з працівників Шепетівської дитячої музичної школи є найдо-стойнішою кандидатурою на посаду її директора? Третина учасників анкетування висловились за збереження посади директора за те-перішньою очільницею закладу, чверть присутніх бачать на цій посаді інших працівників школи (Шамрелюк Т. М., Блінду В. В., Щербу Л. В., Лукашенко Н. О., Монтача В. В., Легку Л. Г.), а понад 39 % анкетувальників вважають, що творчий колектив має очолити хтось, хто на даний момент не є його членом.
Здавалось би міській владі нічого не залишається робити, як звільнити директора музичної школи. Але нагадаємо, що аргументи мають бути «залізобетонними», а у вимозі профспілкового комітету, крім самої вимоги про звільнення керівника закладу, не наведено жодного факту порушення нею законів і колективного договору, а всі звинувачення у зневажливому ставленні до Євромайдану та висловлюванні побажання щоб «Янукович розтоптав його танками», лежать у морально-етичній площині і їх «до справи не підшиєш». Хоча, судячи зі слів членів колективу, факти порушення закону директором музичної школи таки мали місце.

Сподіваємся, що профспілковий комітет музичної школи врахує помилки, правильно оформить документи і тоді міська влада звільнить колектив закладу від очільниці, що втратила довіру підлеглих, і цим самим подасть приклад іншим колективам, які стогнуть під ярмом керівників-самодурів, керівників-хабарників і керівників-людиноненависників.

Люстраційна комісія чекає на обґрунтовану інформацію щодо вищевказаних осіб. Ми готові до співпраці. Лише разом очистимо Шепетівку пройдисвітів, хабарників та іншої наволочі часів режиму Януковича та його попередників.

Телефонуйте на телефон 5-61-86 ( приймальня в.о. міського голови) та на тел. голови люстраційної комісії Богдана Одуда, або ж пишіть листи з позначкою «особисто в руки» Михайлу Полодюку , на адресу міської ради.
0
репостів
0
репостів