Розділ Спорт

«Колос повернув звання чемпіона й володаря Кубка Хмельниччини»: Бадрак – про полончан

Автор 16 березня 2024, 17:17

2023 рік вийшов неоднозначним для Колоса – з однієї сторони, минулорічний лідер західної групи дещо похитнувся в турнірній таблиці чемпіонату України серед аматорів (минулого сезону був першим, наразі – п’ятий), з іншої – повернув у Полонне всі головні нагороди футболу Хмельниччини. Тож головний тренер ФК Колос (Полонне) Сергій Бадрак в інтерв’ю сайту «Український футбол» представив свою команду.

Також тренер розповів про:

  • графік підготовки Колоса та вже зіграні спаринги
  • несподівані кадрові втрати полончан
  • посилення для головної команди області
  • коли до золотих медалей чемпіонату та Кубка області може бути доданий Суперкубок
  • сподівання від УАФ і Андрія Шевченка

«Попрощалися з Гордійчуком, Козьбаном, Федоровим»

– Як проходить відпустка в вашої команди?

– Після того, як наш заключний матч Колос – Подоляни не вдалося провести восени через велику захворюваність гравців, ми розійшлися в відпустки. Зібралися вже цього року. На 10-16 березня запланували собі збір на новій базі в Вінниці. 

– Встигли вже провести якісь спаринги?

– Зіграли три контрольних матчі: проти Полісся U-19 (1:1 і 1:3) та ЛСТМ (2:1). 

badrak 35

Сергій Бадрак . Фото: Колос (Полонне)

– Наскільки зміниться Колос порівняно з осінньою частиною сезону?

– Пішли з нашої команди півзахисник Павло Гордійчук (ФСК Яворів), нападники Дмитро Козьбан (повернувся до себе в Вінницю) та Антон Федоров (першолігове Поділля). 

Що стосується новачків, то поки ми не готові називати конкретні імена. Ще ведемо перемовини, передивляємося, шукаємо гравців, які готові будуть закрити для нас кілька ключових позицій. 

– 2023 рік ви розділили між матчами всеукраїнського та обласного рівня. Як справи у вас у рідних змаганнях на Хмельниччині?

– Все добре. Повернули собі звання чемпіонів області, причому, з великим відривом – десь у +15 очок. Виграли Кубок Хмельниччини. Звісно, хочемо додати до колекції й Суперкубок області, проте він переносився, переносився – та й не вдалося розіграти його в рамках минулого року. 

– Плануєте продовжити виступи в змаганнях Хмельниччини?

– Так. 27 квітня орієнтуємося на старт Кубка області, на 1 травня заплановано розіграш Суперкубка області 2023 року, а на 11 травня – початок чемпіонату Хмельниччини. 

«Є тільки одна обставина, яка може вплинути на інтригу»

– Минулого сезону Колос виграв Групу 1, наразі йде п’ятим. Не очікували стрімкого зростання конкуренції?

– Якщо чесно, так. Навіть не очікував, що в нинішні важкі часи настільки потужне підсилення отримає чемпіонат України серед аматорів. Цей сезон справді набагато важчий за попередній. Щільність у таблиці самі бачите, яка: один матч – і ти то підлітаєш вгору, то падаєш вниз. Власне, між другим місцем і аутсайдерами різниця – всього 1-2 очка. Тому нічого не вирішено в чемпіонаті, боротьба триватиме до заключних турів. 

Є тільки одна обставина, яка може на це вплинути. 

– Яка ж? 

– Є дані, що відразу кілька клубів (4-5) хочуть пройти надалі в професіонали, стартувати з наступного сезону в Другій лізі. 

iskra kolos fina77

Колос. Фото: Колос (Полонне)

– Але як це вплине: ці клуби значно посиляться чи, навпаки, витратять залишок сезону серед аматорів для кадрових експериментів і догравання?

– Як показує досвід, ніхто не вважає цей турнір за формальність. Тож чекаємо посилення якісної конкуренції. Можливо, хтось із учасників підготував великі сюрпризи з посиленням. 

– Але все ж, як оціните перше півріччя сезону 2023/24 для Колосу?

– Було й хороше, й погане. Бувало, що не брали очки, де надіялися. Трішки травми нас підводили. З однієї сторони, були дуже важливі перемоги – над тим же Феніксом із Підмонастиря, причому в обох матчах. Та й вольова нічия в Городенці дорогого варта, тому що Пробій зібрав низку колишніх гравців Прикарпаття – в тому числі досить висококласних Сондея, Волошиновича та інших. 

Але важко змиритися з підсумком деяких ігор. От у Тернополі з молодою командою Подоляни ми зазнали прикрої поразки, пропустили чотири м’ячі. Це був важкий матч, де все хиталося й могло завершитися інакше. А от Куликів-Юність, навпаки, це суперник зовсім з іншої вагової категорії – справжній гранд для цього рівня, жодного «випадкового» гравця, дуже сильний склад. Видно, що люди дивляться вже далі, комплектуються як під Другу лігу.

– Чого не вистачило Колосу на тлі таких суперників?

– Можливо, загальнокомандного досвіду – не окремих гравців, а цієї команди як цілісності. Я, як тренер, також вчуся в старших і досвідченіших колег, а таких багато в змаганнях ААФУ. 

«Нема нічого хорошого – догравати в суцільній темноті, витримавши вимушену паузу через сирени»

– Особливість нашого сьогодення – сирени повітряної тривоги. От в якій темряві ви догравали матч із Вільхівцями – хіба це вже був футбол?

– Дійсно, це важкі обставини. Нема нічого хорошого – догравати в суцільній темноті, витримавши вимушену паузу через сирени. І десь ідемо назустріч один одному ми всі, клуби, щоб не доводилося ще раз їхати на виїзд, то дограємо, як можемо, навіть всупереч труднощам. Але не скаржимося. Ми розуміємо, що буває гірше. Все одно на сході України повітряних тривоги більше, ніж на заході. Їм важче. Проте вони грають, отже, й нам треба.

Багато сподівань у цьому плані покладаємо на оновлену УАФ під керівництвом Андрія Шевченка.

– У чому саме? 

– У питанні допуску глядачів. Дуже треба, нарешті, узаконити присутність вболівальників. Для футболістів це дуже важливо – відчувати підтримку людей, які за них вболівають. Актори ж не грають за закритими дверима тільки для себе… Отже, важливо повернути глядача на трибуни, звісно, з дотриманням усіх вимог безпеки. Футбол у державі зберегли в такий складний час, то треба для людей віддушину – можливість відпочити серцем на стадіонах.

– А є у вас у команді, скажімо так, улюбленці публіки?

– Та є, звичайно. Семенюк, Кошка, Носарєв і Брицький – як старожили. Коляда – за свою яскраву манеру. Жаль, через проблеми зі здоров’ям не може продовжувати виступи Богданов – цього півзахисника з чудовим баченням поля та розумінням гри у нас встигли полюбити.

– Як, напевно, і його земляка – нападника Скоцького, який забив п’ять м’ячів і вирішив проблему забивного бомбардира. Зізнайтеся, довго думали, чи ставити Богдана в атаку? Адже в своїх попередніх командах він часто грав правого півзахисника, а то й захисника…

– Дивлячись на Богдана, оцінюєш його готовність зіграти на різних позиціях. Але, як для нападника, в нього чудові якості – вміння відкритися, втекти, пробити. Він сам собі заслужив право грати в улюбленому амплуа. Робить свою роботу, забиває – то в чому питання? 

Загалом, ми стараємося використовувати найкращі якості наших гравців, давати їм виконувати ту роль, яка їм вдається найкраще. А так як багато наших новачків – це вже сформовані футболісти, то навіщо їх ламати?

badrak 144

Сергій Бадрак . Фото: Колос (Полонне)

– При цьому недавній основний воротар друголігового ПФК Звягель Омелянюк у вас опинився в запасі. Що з ним трапилося?

– Нічого. Абсолютно нічого. Ми задоволені тим, як працюють у нас недавні гравці професіональних клубів Фіяло та Омелянюк. То так вийшло, що один у чемпіонаті України зіграв 8 матчів, а інший – вдвічі менше. Насправді ж, якщо брати всі наші змагання, то голкіпери розділили час практично порівну. В них однакові плюси та мінуси, це вже досвідчені воротарі, які пограли й на більш високому рівні. Вони сумлінно працюють, а ми вибираємо того, хто краще готовий на даний момент.

– В цілому, посиленням під цей сезон задоволені?

– Так. Більшість гравців спрацювали. Селекція в нас добротна. Вдячні футбольним друзям, які підказують потенційних новачків, яких ми потім ретельно переглядаємо. Зараз саме такий процес іде – сподіваємося до старту весняної частини сезону підсилитися й закрити позиції, які можуть стати вакантними.

– Колос привіз у місто Полонне призи обласного футболу, яких тут ніколи не бувало. Та й на всеукраїнському рівні тут ніколи команд такого рівня не бувало. Хто зробив це можливим?

– Це все – завдяки зусиллям однієї людини. Наш президент Руслан Скримський, будучи зайнятим сільським господарством, знаходить час займатися футболом. Мені важко зрозуміти, як в одній людині може бути стільки інтересів: і про кожну аграрну культуру усе знає, і в футболі розбирається, цікавиться ним. І про нашу команду знає, здається, все – хто травмований, хто в серії успіхів, хто куди переходить і як грає. Спасибі йому за те, що він уже зробив. 

Ми взагалі до повномасштабного вторгнення мали великі плани. Шкода, що не вдалося все реалізувати. Але зібрано класну команду, багато трофеїв уже в колекції. За все це Руслану Францовичу велика подяка. 

Колос (Полонне, Хмельницька область)

kolos polonne

  • Рік заснування: 2021
  • Клубні кольори: блакитно-жовті
  • Стадіон: «Полонь» м. Полонне (вміщує 2000 глядачів)
  • Керівництво та тренерський штаб 

Президент: Скримський Руслан Францович

Головний тренер: Бадрак Сергій Оліянович

Директор стадіону: Бадрак Сергій Оліянович

  • Досягнення: 

Чемпіон Хмельницької області 2021 та 2023, віце-чемпіон – 2022 року.

Володар Кубка Хмельницької області “Пам’яті Героїв України” 2022 та 2023 років.

  • Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2022/23

1 (із 7)

12

8

3

1

28:10 (+18)

27

1/4

2

1

0

1

4:4 (-0-)

3

2023/24

5 (із 11)

11

5

1

5

19:14 (+5)

16

Всього

25

14

4

7

51:28 (+23)

46

Кубок ААФУ

Не грали

Останнє редагування 16 березня 2024, 17:29
0
репостів
0
репостів