Найвигідніший твердопаливний котел

Багато покупців шукають в інтернеті рейтинги твердопаливних котлів. Це свідомо неправильний запит та некоректна стаття. Існують групи котлів на твердому паливі, які відрізняються за конструкцією, за видом палива, автоматизацією. Також ціна на твердопаливний котел може відрізнятись в залежності від якості.

Механізм роботи

Будь-який твердопаливний котел складається з теплообмінника, який має топкове, зольне відділення та систему газоходів. Ефективність котла (ККД) залежить від конструкції цього газоходу. Чим більше енергії (тепла) залишиться в системі, тим вище цей показник. Паливо потрібно завантажити у бункер, розтопити. Для більшої ефективності та збільшення тривалості горіння можна встановити блок автоматики з вентилятором, буферну ємність. Теплоакумулятор акумулює надлишки тепла, перешкоджає закипанню системи, збільшує термін служби обладнання загалом. Але навіть якщо все вище перераховане встановити, все одно до котла потрібно підходити мінімум 1-2 рази на добу, закидати паливо, чистити теплообмінник щотижня/місяць. Щоб не зіштовхуватися з такими проблемами, варто вибрати пелетний котел.

Пеллетний котел:

Теплообмінник даного котла відрізняється від традиційних ТТ котлів наявністю в камері згоряння пальника, спеціальної чаші, на якій горить пелета. Поруч із котлом знаходиться бункер або резервуар для зберігання палива та система подачі палива на пальник.

Види котлів:

  • Пелетний котел з ретортним пальником. Паливний бункер розташований ліворуч або праворуч від котла. Шнековий механізм подає паливо теплообмінник збоку.
  • Пелетний котел із смолоскипним пальником. Паливо з бункера подається по гофрованому рукаву через передні дверцята.

У кожного з цих видів є свої переваги та недоліки.

Переваги котлів на пелеті:

  • Автономна робота без участі людини до 170 годин (приблизно тиждень). Достатньо налаштувати всі параметри автоматики (це робота сервісного центру), на тиждень засипати паливо. Залежно від погоди може знадобитися додавання паливо до бункеру. Більше нічого не потрібно робити. Пелетний котел сміливо можна назвати котлом надтривалого горіння.
  • Екологічна безпека. Котел не чадить. Система не має характерного запаху, що заважає дихати у дворі як власникам цього будинку, так і сусідам.
  • Паливо згоряє майже повністю. Залишок золи мінімальний.
  • Підтримка точно заданої температури в приміщенні без температурних стрибків, перегрівів.
  • Універсальність обладнання. Пелетний котел із факельним пальником легко може бути переобладнаний у класичний варіант. Для цього варто відключити пальник, встановити колосникову решітку в камеру топки. Після цього в котел можна завантажувати будь-яке паливо.

Недоліки твердопаливного пелетного котла:

  • Вартість. Ціна на такі котли становить 2 іноді 3 вартості класичного котла, тобто в 2-3 рази дорожче.
  • Громіздкість. Середній розмір установки складає ВхШхГ 1600х1600х900 мм.
0
репостів
0
репостів