5 рекомендацій щодо регулярного обслуговування септика

image 1 640x480Проблема стічних вод завжди лягає на плечі власника приватного домогосподарства, адже необхідно і про збереження екології потурбуватися, і забезпечити нормальну роботу каналізації. Відкачати вигрібну яму - найпростіше і найкраще рішення для невеликого будинку, дачі, а також власників септичної системи, яку необхідно періодично обслуговувати. Аби вона нормально функціонувала і не завдавала зайвого клопоту варто дотримуватись простих порад щодо її експлуатації.

Як працює септик?

Септик використовують зазвичай тоді, коли централізована каналізація відсутня, а очищати стоки необхідно. Це великий резервуар, куди потрапляють побутові стоки з будинку через серію труб, а далі або його регулярно викачують асенізаційним транспортним засобом, або додатково використовують бактерії для очищення, або ж використовують автономну систему каналізації, де на виході отримують практично чисту технічну воду. Остання має ряд переваг та може включати поля для вилуговування.

Кожен септик потребує обслуговування, це дозволяє продовжити термін його служби, уникнути витоків та засмічення системи. Тож, що робити, аби все працювало якнайдовше?

1. Не забувати відкачувати септик

Відкачування резервувру необхідно робити кожні 2-5 років, все залежить від його розміру, кількість людей у будинку, а також відходів, які зливають у септичну систему. Якщо у будинку є подрібнювач їжі, то це збільшує кількість твердих відходів, а значить відкачувати резервуар потрібно частіше. Для цього необхідно замовляти послугу з відкачування вигрібних ям асенізатором.

2. Потрібно перевіряти систему на витоки

Огляд навколо резервуара допоможе виявити проблему витоку стоків назовні. Основними ознаками може бути відчутний запах та зміна кольору трави навколо септика. Якщо ж система закопана, то лише при відкачуванні можна переконатись у цілісності і відсутності витоку стоків. Зазвичай цілі перегородки та відсутність тріщин на корпусі резервуару дає можливість стверджувати, що витоки відсутні.

3. Зменшіть споживання води та слідкуйте за тим, що скидаєте у каналізацію

Не варто втручатись у каналізаційну систему та відводити у неї воду, наприклад, з даху. Простота обслуговування септичної системи передбачає контроль її вмісту, в тому числі відходів, які у неї потрапляють. Розумне користування посудомийню, пральною машиною зменшить споживання води та навантаження на систему. Крім того, має значення і кількість твердих відходів.

Це збільшує рівень мулу у резервуарі та необхідність до його відкачування. Тому жири, залишки їжі та інші харчові відходи краще викидати у компостну яму.

Оскільки більшість сучасних систем передбачають використання бактерій, то не варто надмірно використовувати потужні розчини для миття та чищення. Це може негативно впливати на функцію септичної системи та знищення бактерій.

4. Використовуйте бактерії для очищення вод

Наявність бактерій у септику допомагають ефективно розщеплювати відходи, а також підтримувати його функціональність. Не обов'язково відмовлятись від антибактеріального мила чи засобів для чищення, лише варто періодично додавати нові бактерії, які використовують для розщеплення мильних, мийних засобів.

5. Ведіть записи обслуговування септика

Деякі системи виробляють бактерії самостійно, інші потребують їх систематичного завантаження. Для того, щоб визначити як часто це необхідно робити, варто регулярно записувати кількість, частоту їх додавання. Будь-які відхилення від норми можуть сигналізувати про виникнення проблем, перш ніж вони стануть надто серйозною проблемою для вирішення.

Ще одна вагома причина для ведення чітких, лаконічних і детальних записів про технічне обслуговування полягає в тому, щоб вони були доступні для будь-яких потенційних покупців, якщо ви вирішите продати будинок.

0
репостів
0
репостів