Різновиди захватів для труб: особливості торцевих, кліщових та магнітних захватів

Захват для труби – це атрибут, який використовується для вивантаження, завантаження та переміщення труб великого діаметру. Зручність розглянутого методу у тому, що всі операції з відносною легкістю може виконувати одна людина. До того ж труба фіксується доволі надійно, тому про безпеку можна не переживати.

Захват для труби може бути декількох видів, які використовуються залежно від того, який вантаж потрібно перемістити, та наскільки бережливого відношення він вимагає. Для того щоб захват був більш надійним по відношенню до вантажу, деякі варіанти конструкції доповнюють полімерними накладками.

Різновиди захватів для труби

Існує кілька різновидів захватів для труб, які можуть відрізнятись залежно від кількох важливих факторів. У першу чергу мова про розмір труб. Далі потрібно звернути увагу на діаметр труби, товщину її стінок та інші параметри. Знаючи їх, буде набагато простіше визначити, який різновид захвату ідеально підійде для виконання поставлених завдань.

Можна виділити безліч варіантів захватів для труб, але є декілька найбільш популярних різновидів:

  • Торцеві;
  • Кліщові;
  • Магнітні.

Кожен тип має свої особливості, які варті того, щоб їх розглянули більш детально.

Кліщові захвати

Кліщові захвати прекрасно впораються з підйомом труб, але можуть використовуватись і для робіт з сортовим металлопрокатом та лісоматеріалами. Головний принцип дії розглянутого приладу, нагадує роботу ножиць. За допомогою кліщів захват фіксується на трубі. Цей різновид захвату здебільшого використовується для недовгих труб. Хоча якщо труба довга, кліщовий захват може бути використаний для утримування вантажу з обох кінців, дозволяючи конструкції зберігати рівновагу.

Щоб захват було зручніше використовувати, для утримування їх у відкритому положенні, використовуються спеціальні прилади. Таке рішення прекрасно підходить для того щоб не довелося в ручну розсувати захват. Воно часто зустрічається для захватів стандартного типу, а для конструкції з ланцюговим захватом, використання фіксатора не передбачено. Але це зрозуміло, оскільки, вони здебільшого використовуються для переміщення вантажів, які не відрізняються великою вагою чи масивними габаритами.

Магнітні захвати

Захват магнітного типу працює завдяки властивостям електромагнітного поля. Тому до магнітних захватів метал притягується сам по собі. Але конструкція захвату має ввігнуту форму. Головна перевага магнітного типу захвату у тому, що використання приладу не вимагає активної участі спеціаліста. Переміщення вантажу відбувається лише завдяки магнітній силі. І фіксація доволі надійна, оскільки дозволяє підіймати навіть великий вантаж.

Торцеві захвати

Торцеві захвати є одними з найбільш розповсюджених. Конструкція подібного приладу нагадує П-подібний елемент, виготовлений з металу. З одного кінця кріпляться стропила. Нижня частина обвиває трубу з одного боку, а інший захват фіксується на другій стороні. Коли стропила натягуються, вони уже не можуть зісковзнути, оскільки їх натяг направлений до центру.

Торцеві захвати можуть бути розділені на декілька підвидів, залежно віл матеріалу, з якого виготовлені, конструкції деталі, яка взаємодіє з трубою, кутом кріплення стропила, наявності захисту (накладок та інших особливостей конструкції).

Якщо плануєте підіймати трубу, стінки якої доволі тонкі, варто звернути увагу на захвати з великою площею торкання з поверхнею. Тоді захват не порушить цілісність труби – вона навіть не погнеться. Якщо труба оцинкована, обережного переміщення недостатньо. Потрібно, щоб на поверхні труби не залишилось сколів та подряпин. Тому краще використовувати захвати з полімерними елементами.

0
репостів
0
репостів