Імплантація зубів: що потрібно знати пацієнту

Наскільки це боляче і чому потрібно набратися терпіння, відповідаємо на найпоширеніші питання пацієнтів перед процедурою імплантації. Адже якщо ви шукаєте імплант зуба ціна львів, то ці аспекти вам теж варто знати.

Що таке імплантація?

Це спосіб заміщення дефекту зубного ряду. Він виник ще в 30-х роках минулого століття. У Європі як метод лікування він був визначений в 1975 році. Тоді було встановлено, що спосіб цей нешкідливий, не викликає токсичних реакцій в організмі і має перспективу розвитку. У нашій країні спосіб почав широко застосовуватися з 1985 року. Тоді вийшов наказ МОЗ про те, що необхідно розвивати імплантацію. 

Показання для імплантації: будь-які дефекти заміщення зубного ряду від втрати одного зуба до всіх зубів. Перевага цього методу - ми заміняємо зуб, зберігаючи живими сусідні. Людина буде відчувати жування на імплантатах, як на своїх зубах. У той час як знімні протези багатьма відчуваються як чужорідне тіло, яке займає в порожнині рота весь простір.

Фахівці стоматологічних клінік попереджають, що протипоказань до імплантації досить багато:

  • вік до 18 років;
  • вагітність;
  • будь-який пухлинний процес, навіть доброякісний, навіть якщо у пацієнта динаміка до одужання;
  • ревматоїдний поліартрит;
  • цукровий діабет;
  • наявність в серце штучного клапана.

Доктор повинен бути висококваліфікованим, щоб розуміти, які ризики може завдати здоров'ю кожного окремого пацієнта. Саме тому важливо знати про свої захворювання і повідомити про них лікаря, а також важлива попередня діагностика: рентгенівські знімки і ряд аналізів.

Імплантація - це боляче?

Введення імплантату проводиться під місцевою анестезією. По ряду випадків можуть оперувати навіть під загальним наркозом. Щоб оцінити установку імплантату в прикусі, потрібне спілкування з пацієнтом. Це неможливо, якщо людина під наркозом, - стверджують лікарі.

Коли анестезія починає відходити, звичайно, бувають болі так само, як після будь-якої операції. З метою знеболювання пацієнтові (якщо у нього немає алергії) завжди призначають нестероїдні протизапальні (знеболюючі) препарати. У післяопераційний період після імплантації важливо зменшити запальну реакцію кісткової тканини. Тому призначається антибіотикотерапія, а також антигістамінні препарати.

Наївно розраховувати, що вже на наступний день після імплантації ви зможете вести повноцінне життя. Якщо операція нескладна, то набряки і больові відчуття проходять на третій день. А якщо операція проводилася з кістковою пластикою, то реабілітація займає два тижні. Тому важливо перебувати на ці дні на лікарняному, тому що в ці дні необхідно за собою доглядати.

Як скоро з'явиться «новий зуб»?

Наступний етап лікування після імплантації проводить лікар стоматолог-ортопед, який відновлює дефект зубного ряду. Утворення кістки на поверхні імплантату на нижній щелепі відбувається протягом 4 місяців, а на верхній - 6 місяців. Якщо застосовуємо кісткову пластику - може тривати і до року.

Ви можете сказати, що це дуже довго. Так, завжди є альтернатива, наприклад, знімні конструкції, і їх можна поставити практично відразу ж. Потрібно набратися терпіння, якщо ви чекаєте від імплантатів відчуття, як від справжніх своїх зубів. У будь-якому випадку, лікар стоматолог-ортопед запропонує вам тимчасовий протез, поки імплантат приживається, щоб приховати відсутність зубів, наприклад, частково знімний протез типу метелика на передніх зубах.

А якщо імплантат не приживеться?

Це побоювання цілком природно, тому що людина вкладає в своє здоров'я чималу суму. Але процес відторгнення зовсім невеликий і трапляється, коли у пацієнта є алергія на титан. Це 0,01% за статистикою. У здорової людини ризики мінімальні, зводяться до нуля. А якщо вона прийшла з супутньою патологією, вже на стадії обстеження потрібно виявити ці ризики, щоб пацієнт знав, яка гарантія у нього є.

Коли імплантат повантажили в кістку, і відбувається кісткоутворення - в цьому випадку ризиків практично немає. Але коли імплантат почав функціонувати, все залежить від адекватності навантаження. Припустимо, пацієнту показані імплантати з обох сторін однієї щелепи, а він з одного боку поставив, а з іншого вирішив заощадити. Природно, довго такі «зуби" не простоять, навантаження на них буде перевищена. Тому хірурги-стоматологи попереджають, що після того, як людина поставила імплантат, у неї змінюється спосіб життя: потрібно підтримувати особливо ретельно гігієну рота, щодня користуватися іригатором, двічі на рік відвідувати стоматолога.

На тривалість функціонування імплантату впливає безліч факторів. В середньому за статистикою вони стоять 15-17 років і більше. Буває, ламається ортопедична конструкція.

0
репостів
0
репостів