Біологічний інсектицид: без шкоди навколишньому середовищу

Щороку лускокрилі шкідники завдають значної шкоди сільськогосподарським культурам. Іноді втрати врожаю від них досягають 20-30%. Найбільшої шкоди сільськогосподарським культурам завдають гусениці совок, плодожерок, вогнівок, молей, шовкопрядів та листокруток.

lLMns-w0tK9CDqrNNkteJ2Dm5wu0n_yKN2mNqaJJLOyK0Q30Dmt_vylECBJJOtUXTEj-b8nqPrIk0Xv00M9-kiJ7_5T44HkcSuuoqHJKa9FqNBeARYg-iyJPFPmd-w

На сьогодні існує велика кількість препаратів що мають інсектицидну дію. Найбільше інсектицидів на хімічній основі, але з’являється все більше препаратів біологічної природи, які дозволяють зберегти урожай, не завдавши шкоди навколишньому середовищу. 

Актуальним є застосування такого типу препаратів в інтегрованих системах захисту від шкідників під час цвітіння рослин, коли застосовувати препарати хімічного походження не можна, адже вони негативно впливають не тільки на шкідників, а й на бджіл та інших корисних комах. Також біологічні інсектициди на основі мікроорганізмів застосовують в період збирання плодів, адже ці препарати мають невеликий термін очікування і не мають негативного впливу на людей. Одним з найкращих біологічних інсектицидів що застосовується від лускокрилих комах є Лепідоцид-БТУ створений спеціалістами Компанії «БТУ-Центр». 

До складу біоінсектициду Лепідоцид-БТУ входять життєздатні клітини бактерії Bacillus thuringiensis var. kurstaki, ендоспори та біологічно активні продукти життєдіяльності бактерії – білкові кристали (ендотоксини).

Препарати застосовують проти гусениць і личинок молодших віків листокруток, п'ядунів, совок, шовкопрядів, молей, вогнівок, пильщика та ін. 

Біоінсектицид Лепідоцид-БТУ має кишкову дію, тому препарат ефективний тільки при потраплянні в кишечник комахи при її активному харчуванні. Специфічність дії на гусениць лускокрилих пов'язана зі своєрідністю їх травної системи, яка має комбінацію рН, вміст солей і ферментів, необхідний для розкладання і активації токсину бактерії.

Активований в кишковому тракті токсин викликає пошкодження внутрішньої оболонки кишечника гусениці, в результаті чого порушується осмотична рівновага, що призводить до просочування лужного вмісту кишечника в тіло гусениці. Це просочування може призвести до загибелі комахи або викликати в ній такі зміни, які створюють умови для розвитку спор, що містяться в препараті, або розвитку постійно присутньої  в комахах кишкової мікрофлори, в результаті чого проявляється септицемія. 

Загибель гусениці в залежності від дози препарату може наступати не відразу (1-4 дні), однак ушкодження, нанесені кишковому тракту, порушують здатність гусениці перетравлювати їжу і вони припиняють харчування, тим самим знижується пошкодження рослин.

Найбільш висока ефективність проявляється проти личинок молодших віків які відкрито харчуються при температурі повітря 18-30 °С. Масова загибель комах настає на 2-5-ту добу. Після внесення препарату спостерігається вплив і на наступні покоління комах - шкідників рослин: в популяціях з'являються потворні лялечки, а метелики що з'явилися з них дають нездатне до продовження роду потомство, змінюється також співвідношення статей, знижується плодючість самок. Біоінсектицид  Лепідоцид-БТУ  зберігає свою активність на оброблених рослинах протягом 8-10 днів. Утворення у комах-фітофагів резистентності до препарату не спостерігається. Максимальний ефект від застосування препарату досягається за оброблення рослин проти гусениць молодших віків. За тривалого періоду яйцекладки і відродження гусениць наступні обробки рослин біоінсектицидом необхідно проводити через кожні 5-10 днів. При випадінні рясних опадів обробку необхідно повторити.

Лепідоцид-БТУ не виявляє фітотоксичності та не впливає на бджіл та інших корисних комах, тому його можна застосовувати в будь-яку фазу вегетації рослин.

Детальна інформація, консультація та замовлення інсектициду доступні на сторінці сайту виробника https://btu-center.com/promisloviy-sektor/roslinnitstvo/b-o-nsektitsidi/lep-dotsid-btu/.

0
репостів
0
репостів