Актуальні види тендерних закупівель у 2020 році

Цьогоріч відбудуться чималі зміни на ринку закупівельних тендерів — як державних, так і приватних, комерційних. Частина з них обумовлена тими трансформаційними процесами, які відбуваються по всьому світові, а деякі — наслідки цілеспрямованих змін у законодавстві з питань закупівель. У будь-якому разі потенційному учаснику торгів краще буде дізнатись про всі заплановані зміни, аби відповідним чином відкорегувати власні бізнес-процеси — лише так можно розраховувати на успіх.

Зміни у комерційних тендерах

Що можна сказати про напрям онлайн-закупівель, який історично в Україні виник першим і дав приклад для створення системи Prozorro? Мабуть, найголовніше тут — це розширення ринку. У 2019 році його обсяги вже були щонайменше такими самими, як і у державному секторі, а за деякими оцінками — навіть перевищували його розміри.

Ще один важливий аспект розвитку даного напряму торгів — це посилення заходів безпеки на основних електронних торговельних майданчика. Все йде то того, що крім повної відкритості (яка неможлива в умовах комерційної таємниці) сучасні українські комерційні закупівлі переходять до тих самих вимог до учасників, як у публічних закупівлях. А саме — вводять обов’язкову ідентифікацію постачальників.

Ну і остання зміна, яка впливатиме на актуальність участі у комерційних тендерах — це створення предикативних моделей прогнозування результатів участі у торгах. Зараз провідни електронні майданчики активно розвивають цей напрям і вже надають своїм клієнтам відповідні сервіси на базі штучного інтелекту.

Зміни у державних тендерах

А у державному секторі зміни ще більш серйозні — вже з 19 квітня почнуть діяти норми нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», відповідно до яких у системі Prozoro зміняться:

  1. Строки і механізми подання скарг до АМКУ.
  2. Повноваження контролюючих органів — АМКУ і ДАСУ.
  3. Повноваження, обов’язки і відповідальність замовників.
  4. Механізми здійснення так званих допорогових закупівель.
  5. Кваліфікаційні критерії та способи їхнього задоволення.

Всі ці зміни були закладені законопроектом №1076, прийнятим Верховною Радою у двох читаннях восени. Тепер всі учасники цього ринку готуються до змін, відвідують навчальні семінари та прогнозують зміни у практиці. Система зміниться дуже суттєво, тому для успішної роботи з нею варто ретельно підготуватись. Тоді ці канали збуту залишаться актуальними і дозволять примножити власні перемоги.

0
репостів
0
репостів