Чи можливо взяти кредит в доларах або євро

Громадяни цікавляться позиками в іноземній валюті: чи дозволено це українським законодавством, якими видами кредитів можна скористатися, та як справи з мікрокредитами й онлайн-кредитуванням.

Як пише https://galinfo.com.ua/news/kredyt_v_inozemniy_valyuti_316770.html, закон дозволяє кредитування в іноземних валютах. І фінансові установи користуються загальними нормами обліку щодо кредитних коштів як в національній, так і в іноземній валюті: і гривневий, і доларовий кредит є звичайним зобов'язанням, котре боржник має повернути. Але існують й особливі правила, котрим підпорядковуються такі позики.

Якими законами регламентуються валютні кредити

По-перше, варті уваги норми, які українське законодавство встановлює щодо валютних позик від нерезидентів. Резидент може отримати кредит чи позику в іноземній валюті згідно з договором, відповідно «Положенню про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам» (постанова Правління НБУ, № 270 від 17.06.2004 року).

Також необхідно зауважити, що Верховний суд нещодавно виніс рішення, яке дозволило повертати кредитну заборгованість тією валютою, в якій брали позику. Тепер, замість переведення за курсом, позичальник має купувати іноземну валюту, щоб погасити свій борг.

Що стосується фізичних осіб, то з 2011 року надання громадянам споживчих кредитів в інвалюті законодавство забороняє. Про це говорить шостий пункт в другому розділі Закону 1533-17. Незважаючи на заборону, часом укладають такі договори, але судова установа визнає їх недійсними.

На що надають кредити в іноземній валюті

Банки надають іноземну валюту в кредит в чотирьох випадках:

  • на державні потреби, пов'язані з зовнішнім боргом;
  • на експортно-імпортні операції;
  • для діяльності спільного підприємства;
  • для використання в якості різновиду розрахунку.

Споживче кредитування в інвалюті у звичайному для нас розумінні не поширилося через складність таких кредитних операцій та мінливість валютних курсів. Траплялося, що після отримання валютної позики курс раптово змінювався не на користь позичальника, і це наносило йому значні фінансові збитки. Яскравий тому приклад — ситуація 2014 року, коли долар підскочив в п'ять разів. І добре, якщо банківська установа надає можливість виплачувати заборгованість за курсом, який діяв на момент отримання кредиту. Та це не завжди так.

В деяких банках досі можна оформити іпотечну позику в іноземній валюті. Але, як вже згадувалося, такі кредити фізособам є поза законом, тому в разі виникнення проблем з кредитором позичальник не зможе отримати ніякої допомоги.

Чи можна отримати валютну позику у МФО

Організації, що займаються мікрокредитуванням та кредитуванням онлайн, проводять розрахунки лише в національній валюті. Зазвичай сфера діяльності МФО — це надання населенню маленьких сум на короткі строки. Тому використання валюти невигідно: це лише додасть складнощів в процедуру оформлення та погашення кредиту.

Таким чином, наразі жодна фінансова установа не надає валютні кредити ні в готівковому, ні в безготівковому вигляді.

0
репостів
0
репостів