Які документи потрібні для оформлення в будинок для людей похилого віку

Постійно прискорюється темп життя і ненормований графік роботи часто примушує задатися питанням, як влаштувати літнього родича в будинок для людей похилого віку. Працездатні діти, в силу багатьох обставин, просто змушені піти на цей крок. У наш час існує альтернатива державним будинкам-інтернатам - приватні. І перше питання, яке виникає у людини, як швидко зібрати документи для приміщення в будинок для людей похилого віку.

У цій статті ми детально розглянемо процедуру оформлення в державні і приватні пансіонати для людей похилого віку; загальних правилах і відмінності в прийомі громадян та зборі документів для будинку престарілих та інвалідів.

Закон про будинки для людей похилого віку та інвалідів

Положення №549 від 29.12.2001р. про державні будинки престарілих для громадян похилого віку, які потребують стороннього догляду і обслуговуванні розроблено Міністерством праці та соціальної політики України, і регулює їх діяльність. Можна сказати, що ці установи допомагають вижити одиноким малозабезпеченим людям похилого віку, часто навіть не мають даху над головою. Опікунами таких людей в основному стають соціальні працівники. Вони ж і збирають документи для приміщення в державний будинок престарілих.

Перелік документів для державного будинку престарілих

Якщо в силу обставин Вам необхідно влаштувати родича в державний будинок престарілих, і Ви збираєте документи, слід набратися терпіння. Це має бути тривале ходіння по медичних закладах і кабінетах чиновників. 

Підставою для поселення в державний будинок престарілих є путівка - напрямок з органів соціального захисту населення обласної держадміністраціі за місцем проживання. Для прикладу, якщо вас цікавить будинок престарілих у Запоріжжі, то потрібно звератись до Запоріжської державної адміністраціі.

Для отримання путівки в будинок для людей похилого віку необхідно надати наступні документи:

  1. Особиста заява літньої людини або інваліда про прийняття в будинок для людей похилого віку. (Це необхідна умова, прописане в законодавстві, щоб уникнути порушення цивільних і майнових прав пенсіонера від недобросовісних опікунів).
  2. Паспорт або ін. документ що посвідчує особу (і їх ксерокопії). а) медична карта, з встановленим діагнозом і висновком про потребу в сторонньому догляді; б) довідка від психіатра дасть можливість визначити, в який інтернат попрямує людина: психоневрологічний або загального типу.
  3. Довідка про призначеної пенсії. (75% пенсії отримуватиме будинок інтернат в сплату за проживання, а 25% залишиться самому пенсіонерові).
  4. Довідка про склад сім'ї за встановленою формою
  5. Довідка медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (якщо така є).
  6. Путівку до відповідного будинок інтернат можна отримати тільки при наявності в ньому місця.

Державні будинки інтернати в першу чергу розраховані на соціальну допомогу малозабезпеченим та одиноким громадянам похилого віку з різним соціальним статусом і захворюваннями. І, хоча зміст і ставлення до постояльців в них бажають кращого, проте, щоб зібрати пакет документів до державного будинку престарілих, потрібно пройти чимало медичних і чиновницьких кабінетів.

Переваги приватних закладів в тому, що всі необхідні процедури для вступу не бюрократизовані. 

Приватний будинок для людей похилого віку піклується про свою репутацію і надає комфортне безпечне проживання інвалідам і пенсіонерам, які мають працездатних дітей, які можуть подбати про благополучну старість і догляді для своїх рідних лише фінансово. 

Після оформлення документів, пансіонат для людей похилого віку гарантує висококваліфікований цілодобовий догляд для Ваших літніх родичів. 

Сподіваємося, що завдяки нашій статті ви дізналися, як оформити документи в будинок престарілих для літньої людини або інваліда в Україні.

0
репостів
0
репостів