Одними з найпопулярніших міцних алкогольних напоїв в Україні є горілка та віскі. Тому вельми актуально провести їхній порівняльний аналіз, розібравши детально основні показники та особливості.
Склад і виробництво
Горілка і віскі відрізняються між собою не тільки смаком, а й складом, а також технологією виробництва. Під час виготовлення горілки використовується жито або буряк (рідше картопля), дріжджі та вода. З отриманих інгредієнтів готують брагу, яка в майбутньому піддається перегонці.
Якщо говорити про горілку високої якості, то застосовують три етапи перегонки, що дає змогу очистити спиртний напій від усіх небажаних домішок. Після цього готовий продукт розливають у скляні пляшки і відправляють на реалізацію.
Під час виробництва віскі теж використовують дріжджі та воду, але основу браги становить ячмінь, рідше – кукурудза або жито. Отриману брагу переганяють у два або три етапи, а потім розливають у дубові бочки і відправляють вистоюватися на тривалий час за певних умов.
У процесі вистоювання напій вбирає дубові аромати, олії і таніни, що позитивно впливає на його смак і аромат. Саме тривалим і складним процесом виробництва обґрунтована досить висока ціна віскі Талламор Дью.
Органолептичні характеристики
Професійні дегустатори оцінюють напій за трьома основними критеріями:
- смак;
- аромат;
- колір.
Хороший скотч має насичений колір від бурштинового до коричневого, має виражений аромат і яскравий смак, який відкривається поступово. Тому віскі зазвичай п'ють у чистому вигляді, не запиваючи й не закушуючи. Тільки смакуючи можна оцінити всі багатства смаку й аромату.
Горілку ж п'ють виключно залпом, обов'язково закушуючи. Запивати міцні алкогольні напої вважається поганим тоном. До того ж звичка запивати може стати причиною швидкого сп'яніння. Хороша горілка немає вираженого запаху і смаку і представляє собою безбарвну рідину.
Міцність
Якщо говорити про стандартну міцність горілки, то це 40°. Нижчою бути не може. Деякі виробники випускають окремі серії напою міцністю 45°, 50° і 56°, які користуються обмеженою популярністю серед покупців.
Міцність віскі варіюється в межах 30-65°, але найчастіше на полицях магазинів трапляється скотч міцністю 41-45°.
Іншими словами, за міцністю віскі та горілка приблизно рівні. Тому за умови вживання однакової кількості напою, настане рівний ступінь сп'яніння. Купити якісний алкоголь завжди можна в маркеті MAUDAU.
Особливості вживання
Горілка більше підходить для галасливих застіль із великою кількістю їжі та напоїв. Віскі ж п'ють у спокійних компаніях або на самоті, смакуючи кожен ковток.
Виділити лідера серед цих двох напоїв просто неможливо: кожен із них має свої особливості та смакові якості. А за помірного вживання хороший алкоголь точно не принесе шкоди здоров'ю.